Η Qualcomm θέλει να ανακαταλάβει τον θρόνο του βασιλιά της ταχυφόρτισης, και αυτό το αποδεικνύει η νέα τεχνολογία που παρουσίασε. Μπορεί να χρειάστηκε τρία ολόκληρα χρόνια, γιατί η Quick Charge 4 κυκλοφόρησε το 2017, αλλά η Quick Charge 5 αποτελεί πραγματικό άλμα εξέλιξης και όχι απλά μία αναβάθμιση.

Η Quick Charge 5 υποστηρίζει μέχρι 100W ταχύτητες, κρατά τη μπαταρία κατά 10°C πιο κρύα, και είναι 70% πιο αποδοτική από την Quick Charge 4. Επιπλέον, και σύμφωνα με τις δοκιμές της Qualcomm, μπορεί να φορτίσει μία 4.500mAh μπαταρία από το 0% μέχρι το 50% μέσα σε 5 λεπτά. Την ίδια στιγμή, η πλήρη φόρτιση επιτυγχάνεται μέσα σε 15 λεπτά.

Αυτό είναι δυνατό γιατί χρησιμοποιεί την ίδια λύση με όλες τις αντίστοιχες τεχνολογίες που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, δηλαδή, οι μπαταρίες είναι χωρισμένες σε δύο κελιά ώστε να αυξάνουν την τάση. Επίσης, η Quick Charge 5 υποστηρίζει τριπλή φόρτιση.

Οι Quick Charge 5 φορτιστές πρέπει να υποστηρίζουν έξοδο μεταξύ 3.3 και 20V, με 3 ή 5A στάνταρτ ή 5A ρεύματος. Επιπλέον, μπορεί η τεχνολογία να είναι χτισμένη σε USB Power Delivery PPS αλλά υποστηρίζει μέχρι και QC2, ενώ λειτουργεί με USB PD.

Quick Charge 5

Η Qualcomm αναφέρει ότι το σύστημα είναι πιο ασφαλές από το βασικό Power Delivery, και πως προσφέρει 8 επίπεδα προστασία τάσης, 3 επίπεδα προστασίας ρεύματος, 3 επίπεδα θερμικής προστασίας, και προστασία υπερφόρτωσης πέρα από τα 25V.

Επίσης, τα chip ελέγχου φόρτισης στο τηλέφωνο δεν θα εμπιστεύονται τυφλά τον φορτιστή, αλλά θα μετρούν τα χαρακτηριστικά του για θα προσδιορίζουν το πραγματικό μέγιστο ρεύμα που μπορεί να προσφέρει, παρακολουθώντας παράλληλα τη θερμοκρασία.

Η Qualcomm παράγει δύο chip ελέγχου φόρτισης – τα SMB1396 και MSB1398 – που υποστηρίζουν ενσύρματη/ασύρματη φόρτιση και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μπαταρίες ενός ή δύο κελιών, αλλά όταν η μπαταρία είναι ενός κελιού η μέγιστη ταχύτητα φόρτισης θα φτάνει τα 45W.

Οι Snapdragon 865 και Snapdragon 865+ υποστηρίζουν ήδη την Quick Charge 5, και η Qualcomm περιμένει ότι η νέα τεχνολογία θα είναι διαθέσιμη στα smartphones μέσα στο τρίτο τρίμηνο του έτους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.