Η πρώτη μαύρη τρύπα που απεικονίστηκε από την ανθρωπότητα παρέχει σύμφωνα τους ερευνητές αποδείξεις ότι αυτές περιστρέφονται. Μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον κινέζο ερευνητή Dr.Cui Yuzhu ανέλυσε 22 χρόνια παρατηρήσεων που συγκεντρώθηκαν από περισσότερα από 20 τηλεσκόπια σε όλο τον κόσμο.

Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι η μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία M87, που έχει 6.5 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη μάζα από τον ήλιο, παρουσιάζει έναν ταλαντευόμενο πίδακα που ανεβοκατεβαίνει κάθε 11 χρόνια. Εν ολίγοις το φαινόμενο επιβεβαιώνει ότι η μαύρη τρύπα πράγματι περιστρέφεται.

black hole

Οι μαύρες τρύπες καταβροχθίζουν τεράστιες ποσότητες αερίου και σκόνης, τις οποίες έλκουν με την τεράστια βαρυτική τους έλξη. Ένα μικρό μέρος αυτών των σωματιδίων εκτοξεύονται και ταξιδεύουν κοντά στην ταχύτητα του φωτός, εμφανιζόμενες ως στενές ακτίνες κατά μήκος του άξονα. Αυτές οι ακτίνες ονομάζονται πίδακες.

Οι παρατηρήσεις των τηλεσκοπίων δείχνουν ότι ο πίδακας του Μ87 ταλαντώνεται κατά 10 μοίρες σε έναν επαναλαμβανόμενο 11ετή κύκλο, όπως ακριβώς προβλέπει η Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν. Η ανάλυση των ερευνητών δείχνει ότι ο άξονας περιστροφής της μαύρης τρύπας δεν ευθυγραμμίζεται απόλυτα με τον άξονα περιστροφής του δίσκου προσαύξησης. Αυτή η δομή που μοιάζει με δίσκο βρίσκεται συνήθως γύρω από μια μαύρη τρύπα, επειδή αποτελείται από υλικά που σταδιακά εισέρχονται στο κενό για να καταναλωθούν.

Πρόκειται για μια σημαντική ανακάλυψη που βελτιώνει μαζικά την κατανόησή μας για τη μυστηριώδη περιοχή του χωροχρόνου.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.