Αστρονόμοι ανακάλυψαν πρόσφατα έναν εκτεταμένο δίσκο από σκόνη και αέριο, που περιστρέφεται γύρω από έναν μακρινό αστέρα. Αν και αυτό το φαινόμενο είναι συνηθισμένο στην ανάπτυξη αστέρων και πλανητικών συστημάτων, αυτό που το κάνει ξεχωριστό στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι παρατηρείται για πρώτη φορά γύρω από αστέρα σε άλλο γαλαξία, εκτός του δικού μας.

Επιστήμονες ζύγισαν έναν αστέρα νετρονίων για να δουν την παράξενη φυσική στο εσωτερικό του

Η ανακάλυψη έγινε στο Μέγα Νέφος του Μαγγελάνου, έναν νάνο γαλαξία περίπου 179.000 έτη φωτός μακριά από τον Γαλαξία μας. Αν και η διαδικασία δημιουργίας αστέρων θεωρείται γενική, δεν είχαμε τη δυνατότητα να παρατηρήσουμε τέτοιες διαδικασίες σε άλλους γαλαξίες μέχρι τώρα.

Η αστρονόμος Anna McLeod από το Πανεπιστήμιο του Durham ανέφερε: “Όταν πρωτοείδα τα στοιχεία για τη περιστροφική δομή στα δεδομένα του ALMA, δεν μπορούσα να πιστέψω ότι είχαμε ανιχνεύσει τον πρώτο εξωγαλαξιακό δίσκο συσσώρευσης. Ήταν μια ξεχωριστή στιγμή.”

δίσκο γαλαξία HH 1177

Τα αστέρια γεννιούνται από πυκνά συσσωματώματα μοριακού αερίου και σκόνης στον διαστρικό χώρο. Όταν ένα συσσωμάτωμα γίνεται αρκετά πυκνό, καταρρέει λόγω της βαρύτητας και αρχίζει να περιστρέφεται, τραβώντας περισσότερο υλικό από το σύννεφο γύρω του. Αυτό το υλικό σχηματίζει έναν δίσκο γύρω από τον ισημερινό του αστέρα, και σταδιακά πέφτει πάνω του σαν νερό σε αποχέτευση.

Μόλις ολοκληρωθεί η δημιουργία του αστέρα, ό,τι απομένει από τον δίσκο σχηματίζει πλανήτες, αστεροειδείς, κομήτες και σκόνη. Το ALMA, ένα ισχυρό ραδιοτηλεσκόπιο, έχει απεικονίσει πολλούς τέτοιους δίσκους στον Γαλαξία μας. Όμως, όσο πιο μακριά είναι κάτι, τόσο πιο δύσκολο είναι να το παρατηρήσουμε, ακόμα και με ένα ισχυρό τηλεσκόπιο.

Η McLeod και οι συνάδελφοί της ξεκίνησαν την έρευνα για εξωγαλαξιακούς δίσκους όταν δεδομένα από το MUSE αποκάλυψαν ίχνη εκτόξευσης υλικού σε ένα σύστημα που ονομάζεται HH 1177. Χρησιμοποιώντας το ALMA, αναζήτησαν σημάδια περιστροφής και βρήκαν ξεκάθαρα στοιχεία.

Η ανακάλυψη του HH 1177 δίσκου, που φαίνεται σε οπτικά μήκη κύματος, αποτελεί σημαντικό βήμα για την κατανόηση της δημιουργίας αστέρων σε διαφορετικά περιβάλλοντα και τους περιορισμούς που μπορεί να θέτουν αυτά τα περιβάλλοντα στη δημιουργία αστέρων.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.