Η σεληνάκατος Οδυσσέας κατάφερε να προσσεληνωθεί στην επιφάνεια της Σελήνης, όμως τραυματίστηκε στην πορεία, σπάζοντας ένα από τα πόδια του. Τώρα έχει χάσει την ενέργεια του και πέφτει σε βαθύ ύπνο, καθώς η σεληνιακή νύχτα τον βρήκε. Χωρίς το απαραίτητο φως του ήλιου για να γεμίσει τις μπαταρίες του, θα παραμείνει σβηστός, μέχρι να επιστρέψει ο ήλιος στην πλευρά της Σελήνης στον οποία βρίσκεται. Αυτό φυσικά αν δεν χαλάσουν οι μπαταρίες του από το ψύχος.

Πριν πέσει όμως σε αυτόν τον βαθύ ύπνο, τράβηξε μία τελευταία φωτογραφία και την έστειλε στην Γη. Να παρατηρήσουμε όμως καλά, στην πάνω αριστερή πλευρά θα δούμε μια λάμψη σαν νύχι, που είναι η Γη, με ένα μόνο μέρος της φωτισμένο από τον ήλιο.

“Πριν εξαντληθεί η ισχύς του, ο Οδυσσέας ολοκλήρωσε μια κατάλληλη αποχαιρετιστήρια μετάδοση”, ανάρτησε η Intuitive Machines με έδρα το Χιούστον στο X, πρώην Twitter, στις 29 Φεβρουαρίου.

«Λήφθηκε σήμερα, αυτή η εικόνα από τις 22 Φεβρουαρίου δείχνει την ημισέληνο της Γης στο σκηνικό, μια λεπτή υπενθύμιση της παρουσίας της ανθρωπότητας στο σύμπαν», πρόσθεσε η εταιρεία, η οποία έγινε η πρώτη που προσσελήνωσε εμπορική αποστολή στο φεγγάρι. “Καληνύχτα, Odie. Ελπίζουμε να σας ακούσουμε ξανά.”

Αν όλα πάνε καλά, ο Οδυσσέας θα ξυπνήσει από τον λήθαργο στα μέσα Μαρτίου, όταν των φως του ήλιου χτυπήσει πάλι τα ηλιακά πάνελ του σκάφους. Η JAXA, η Ιαπωνική υπηρεσία διαστήματος, έχει στο φεγγάρι το SLIM, που προσσεληνώθηκε ανάποδα τον περασμένο Ιανουάριο σε άλλη τοποθεσία. Το ιαπωνικό σκάφος ξύπνησε πρόσφατα από μια παρόμοια σεληνιακή νύχτα, όπου οι θερμοκρασίες έφτασαν τους -161 βαθμούς Κελσίου.

Μπορεί η προσσελήνωση του Οδυσσέα να μην ήταν άψογη, όμως η NASA που πλήρωσε 118 εκατομμύρια δολάρια για την αποστολή, χαρακτήρισε την αποστολή σαν επιτυχημένη. Αυτό γιατί τα 6 όργανα που έστειλε στην επιφάνεια της Σελήνης είναι λειτουργικά και ήδη μαζεύουν πληροφορίες για την επιφάνεια του φυσικού μας δορυφόρου.

Η αποστολή αποτελεί μέρος του προγράμματος CLPS (Commercial Lunar Payload Services) το οποίο επιλέγει εταιρίες για να στείλουν εξοπλισμό της NASA στη Σελήνη. Αυτό προσφέρει στην NASA πολύ χαμηλότερο κόστος, ώστε να μπορέσει να στείλει ξανά αστροναύτες στην Σελήνη, μετά από περισσότερα από 50 χρόνια. Το πρόγραμμα για την αποστολή αστροναυτών ονομάζεται Artemis, που θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον μέχρι το 2026 για να το δούμε να συμβαίνει.

«Αυτή η προσγείωση σηματοδότησε την πρώτη σεληνιακή προσγείωση των Ηνωμένων Πολιτειών μετά το Apollo 17, καθώς και την πρώτη προσγείωση ως μέρος της πρωτοβουλίας Commercial Lunar Payload Services, η οποία στοχεύει στην επέκταση της σεληνιακής οικονομίας για να υποστηρίξει μελλοντικές αποστολές Artemis με πλήρωμα», ανέφερε η NASA σε δήλωση.

Ατελείωτοι δορυφόροι καίγονται στην ατμόσφαιρα και κανείς δεν ξέρει το κόστος

Ο Οδυσσέας προσγειώθηκε κοντά στον σεληνιακό νότιο πόλο, μια πολυπόθητη περιοχή για μελλοντική εξερεύνηση, και πιθανώς για σεληνιακές βάσεις. Οι μόνιμα σκιασμένοι κρατήρες του νότιου πόλου πιστεύεται ότι διατηρούν πάγο και νερό, μια ανεκτίμητη πηγή για εκτεταμένες σεληνιακές αποστολές, ενώ θα αποτελεί μέσο για τον ανεφοδιασμό σκαφών με καύσιμα υδρογόνου και οξυγόνου, ώστε να πάει το ανθρώπινο είδος ακόμα πιο μακριά.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Τόσα χρόνια δεν μπορούν να στείλουν ένα όχημα να τραβάει φωτογραφίες, αλλά κατά τα άλλα πρίν 60 χρόνια έστειλαν αστροναύτες, πήραν δείγματα έβγαλαν και βίντεο και μίλησαν και με τον Νίξον και επέστρεψαν ασφαλής.
    Τρία πουλάκια Κάθονταν και παιζαν μαντολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.