Η NASA ανακάλυψε ένα ακόμη συναρπαστικό αντικείμενο στην επιφάνεια του Άρη, το οποίο αυτή τη φορά είναι μία “πέτρα ζέβρα”, που μοιάζει να είναι μοναδική σε σχέση με οτιδήποτε άλλο έχουμε βρεθεί μέχρι στιγμής στον Κόκκινο Πλανήτη.
Αυτό που κάνει ιδιαίτερο αυτόν τον βράχο, ο οποίος εντοπίστηκε από το ρόβερ Perseverance νωρίτερα φέτος, είναι η πρωτόγνωρη υφή του. Οι επιστήμονες της NASA υποψιάζονται πως πρόκειται για έναν πυριγενή ή μεταμορφωμένο βράχο, κάτι που πιθανότατα εξηγεί τις γραμμώσεις που τον διατρέχουν.
Η πιο περίεργη πέτρα του Άρη ονομάστηκε “Freya Castle” λόγω της ιδιαίτερης εμφάνισής της και έχει διάμετρο περίπου 20 εκατοστά. Το ενδιαφέρον είναι πως είναι αποκολλημένη από το υπόστρωμα της, κάτι που δείχνει ότι πιθανώς μεταφέρθηκε από άλλο σημείο.
Μία από τις θεωρίες που εξετάζουν οι επιστήμονες είναι ότι ο βράχος κατέληξε εκεί καθώς κύλησε από ανώτερο σημείο του κρατήρα όπου βρέθηκε. Καθώς το Perseverance συνεχίζει την αποστολή του, υπάρχει πιθανότητα να βρεθεί κάποιο γεωλογικό ανάγλυφο που να ταιριάζει με τον τύπο της πέτρας, επιτρέποντας στους επιστήμονες να πάρουν πιο ακριβείς μετρήσεις.
Βρέθηκαν μυστήριες δομές κάτω από την επιφάνεια του Άρη
Η NASA ελπίζει ότι αυτή η ανακάλυψη θα είναι μόνο η αρχή σε μια σειρά από νέες ανακαλύψεις στην πέμπτη αποστολή του ρόβερ. Ειδικά αφού το μέλλον της επιστροφής δειγμάτων από τον Άρη παραμένει αβέβαιο, η NASA προσπαθεί να αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητες του Perseverance.
Αυτές οι ανακαλύψεις μπορεί να δώσουν περισσότερα στοιχεία για την επιφάνεια του Άρη, όπως και για τα ιζήματα από αρχαίες λίμνες, τα οποία ίσως περιέχουν μικροβιακά απολιθώματα. Παρ’ όλα αυτά, μένει να δούμε τα αποτελέσματα της περαιτέρω έρευνας. Προς το παρόν, η πέτρα “Freya Castle” συνεχίζει να πυροδοτεί τον ενθουσιασμό για την εξερεύνηση του Άρη.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.