Η Γη έχει αρχίσει να περιστρέφεται πιο γρήγορα από ποτέ και το αποτέλεσμα είναι ότι οι μέρες μας γίνονται πιο μικρές. Από το 2020 συνεχώς καταγράφονται ρεκόρ πιο σύντομων ημερών, με την περιστροφή της γης να επιταχύνεται κατά ορισμένα χιλιοστά του δευτερολέπτου. Ήδη βρισκόμαστε στα μέσα του 2025 με τους επιστήμονες να προβλέπουν το σπάσιμο ακόμη ενός ρεκόρ.
Κανονικά, η Γη χρειάζεται 24 ώρες ή ακριβώς 86.400 δευτερόλεπτα για να ολοκληρώσει μια πλήρη περιστροφή. Στις 19 Ιουλίου 2020, ο πλανήτης μας έσπασε ακόμη ένα ρεκόρ, ολοκληρώνοντας την ημερήσια περιστροφή του κατά 1,47 χιλιοστά του δευτερολέπτου συντομότερα από τα 86.400 δευτερόλεπτα.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η αιτία για την οποία συμβαίνει αυτή η αλλαγή μπορεί να αποδωθεί σε έναν συνδυασμό παραγόντων. Αλλαγές στη κίνηση του πυρήνα, λόγω μετατόπισης των μαζών των πάγων, όπως και η μετατόπιση των ίδιων των πόλων θεωρούνται ότι είναι από τις κύριες αιτίες.
Οι επιπτώσεις
Τα δίσεκτα δευτερόλεπτα, αυτές οι περιστασιακές προσθήκες ή αφαιρέσεις στα ρολόγια μας για να ληφθούν υπόψη οι ανωμαλίες στην περιστροφή της Γης, αποτελούν μια μακροχρόνια λύση για τη διατήρηση της ακρίβειας του χρόνου. Για το 2025 δεν θα χρειαστεί μια τέτοια προσθήκη ή αφαίρεση, ωστόσο οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο όριο και ίσως συμβεί στο μέλλον αν η περιστροφή επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο.
Ενώ οι αλλαγές στην περιστροφή της Γης μπορεί να φαίνονται ασήμαντες με την πρώτη ματιά, έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη σύγχρονη ζωή. Η ακριβής χρονομέτρηση είναι ζωτικής σημασίας για τεχνολογίες όπως το GPS και η δορυφορική πλοήγηση. Αυτά τα συστήματα βασίζονται στον ακριβή συγχρονισμό για να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία των πάντων, από τις υπηρεσίες πλοήγησης έως τις οικονομικές συναλλαγές.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.