Η κλιματική αλλαγή φαίνεται να επηρεάζει την ταχύτητα περιστροφής της Γης και  το χρόνο, αναφέρει μια νέα επιστημονική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature.  Το ολοένα και επιταχυνόμενο λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία και στην Ανταρκτική προσθέτει επιπλέον νερό στις θάλασσες του πλανήτη ανακατανέμοντας τη μάζα.

Ακριβώς αυτή είναι η αιτία που επβραδύνει την περιστροφή της Γης, αν και ο πλανήτης εξακολουθεί να περιστρέφεται ταχύτερα από ότι παλαιότερα. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι αργά ή γρήγορα θα χρειαστεί να αφαιρέσουμε 1 δευτερόλεπτο από τα ρολόγια μας.

Η Συντονισμένη Παγκόσμια Ώρα UTC χρησιμοποιείται από το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου για τη ρύθμιση των ρολογιών και της ώρας και υπολογίζεται από την περιστροφή της Γης.

Όμως ο ρυθμός περιστροφής της Γης δεν είναι σταθερός και επομένως μπορεί να επηρεάσει τη διάρκεια των ημερών και της νύχτας. Αλλαγές στον υγρό πυρήνα του πλανήτη σήμαιναν ότι η Γη περιστρέφεται ελαφρώς ταχύτερα.

Από τη δεκαετία του 1970, σε μια προσπάθεια να διορθωθεί κάτι τέτοιο, οι επιστήμονες είχαν προσθέσει στο παγκόσμιο ρολόι περίπου 27 δίσεκτα δευτερόλεπτα., ενώ σχεδίαζαν να αφαιρέσουν ένα δευτερόλεπτο για πρώτη φορά το 2026, ένα δευτερόλεπτο γνωστό ως αρνητικό δίσεκτο δευτερόλεπτο.

Ωστόσο, η μελέτη διαπιστώνει ότι το λιώσιμο των πάγων που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή έχει αντισταθμίσει εν μέρει αυτή την επιτάχυνση. Τα στρώματα πάγου χάνουν τώρα μάζα πολλές φορές ταχύτερα από ό,τι πριν από 30 χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι η αλλαγή του αρνητικού δευτερολέπτου δεν θα χρειαστεί τουλάχιστον μέχρι το 2029.

Το αρνητικό δίσεκτο δευτερόλεπτο δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν και, σύμφωνα με τη μελέτη, η χρήση του «θα δημιουργήσει ένα πρωτοφανές πρόβλημα» για τα συστήματα υπολογιστών σε όλο τον κόσμο.

Πολλά προγράμματα υπολογιστών για τα leap seconds όπως είναι ο όρος των δίσεκτων δευτερολέπτων, υποθέτουν ότι όλα είναι θετικά, επομένως θα χρειαστεί να ξαναγραφούν από την αρχή.  Ο Demetrios matsakis πρώτην επικεφαλής στο US Naval Observatory αναφέρει ότι η Γη είναι πολύ απρόβλεπτη για να είμαστε σίγουροι αν θα χρειαστεί αρνητικό δίσεκτο δευτερόλεπτο.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Κλιματαρια η κλιματική αλλαγή όπως το λέτε εσείς δεν υπάρχει…..και απορώ γιατί δεν σας σταματάει κάποιος…..αυτό η γη το κάνει εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια…..αλλαγή πολικότητας…..αλλαγή στον πυρήνα…. αλλαγή στα πάντα επάνω στην Γη…..μην λέτε ψέματα για λιώσιμο πάγων και αλλά γιατί αυτό είναι ένα μεγάλο παραμύθι….το οποίο έχει και δράκο στο τέλος….. λοιπόν…..αφήστε τα σάπια και κοιτάξτε να περνάμε καλά με σονκαιρο μας αφήνει η γη να την κατοικούμε……

  2. Εντωμεταξύ αν googlαρετε cbs news Earth is spinning faster than it used to , σύμφωνα με δικούς τους επιστήμονες γίνεται το ακριβώς αντίθετο από ότι λέει εδώ το άρθρο. Κρίμα και ήταν ενδιαφέρον ιστοσελίδα εδώ για τεχνολογικά νέα.

  3. πως γίνετε η ταχύτητα περιστροφής της γης να επιβραδύνετε και ο χρόνος να επιταχύνετε; πόσα θέλετε να μας τρελάνετε; διαβάζετε τι γράφετε;

  4. η το άλλο το ωραίο; “επβραδύνει την περιστροφή της Γης, αν και ο πλανήτης εξακολουθεί να περιστρέφεται ταχύτερα “

  5. @xenia. Έχεις απόλυτο δίκιο, τα άρθρα γράφονται από ανθρώπους και οι άνθρωποι κάνουν λάθη. Και ζητώ συγγνώμη
    όσο για το

    “επβραδύνει την περιστροφή της Γης, αν και ο πλανήτης εξακολουθεί να περιστρέφεται ταχύτερα “ εννούσαμε σε σχέση με παλαιότερα.

  6. Ξέρετε το να τρομοκρατείται τους ανθρώπους χωρίς λόγο είναι τρελό…… Οι άνθρωποι κάτω στην γη έχουνε όνειρα που πρέπει να πραγματοποιήσουν μην λέτε βλακείες……

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.