Η περιστροφή της Γης σταδιακά επιβραδύνεται από τότε που σχηματίστηκε, πριν από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Ενώ η επιβράδυνση της Γης δεν είναι αισθητή στον άνθρωπο, αρκεί για να σημειωθούν σημαντικές αλλαγές στους αιώνες.
Πιο συγκεκριμένα μια από αυτές τις αλλαγές είναι, σύμφωνα με μια μελέτη του 2021, ότι η επιμήκυνση των ημερών συνδέεται με την οξυγόνωση της ατμόσφαιρας της Γης. Συγκεκριμένα τα γαλαζοπράσινα φύκια (ή κυανοβακτήρια) που εμφανίστηκαν και πολλαπλασιάστηκαν πριν από περίπου 2,4 δισεκατομμύρια χρόνια θα μπορούσαν να παράγουν περισσότερο οξυγόνο ως μεταβολικό υποπροϊόν, επειδή οι μέρες της Γης μεγάλωσαν. Η έρευνά αυτή δείχνει ότι ο ρυθμός με τον οποίο η Γη περιστρέφεται μπορεί να είχε σημαντική επίδραση στο μοτίβο και στο χρόνο της οξυγόνωσης της Γης.
Υπάρχουν δύο βασικά στοιχεία τα οποία αρχικά δεν φαίνεται να έχουν μεγάλη σχέση μεταξύ τους. Το πρώτο είναι ότι η περιστροφή της Γης επιβραδύνεται και ο λόγος είναι επειδή η Σελήνη ασκεί μια βαρυτική έλξη στον πλανήτη, η οποία προκαλεί μια περιστροφική επιβράδυνση αφού η Σελήνη σταδιακά απομακρύνεται. Τα στοιχεία δείχνουν ότι κερδίζουμε 1,8 χιλιοστά του δευτερολέπτου τον αιώνα. Το δεύτερο συστατικό είναι κάτι που είναι γνωστό ως το Μεγάλο Γεγονός Οξείδωσης, όταν τα κυανοβακτήρια εμφανίστηκαν σε τόσο μεγάλες ποσότητες που η ατμόσφαιρα της Γης παρουσίασε μια απότομη αύξηση του οξυγόνου. Χωρίς αυτή την οξείδωση, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ζωή όπως την ξέρουμε δεν θα μπορούσε να εμφανιστεί.
Χρειάστηκαν επιστήμονες που δούλευαν με κυανοβακτηριακά μικρόβια για να τα μελετήσουν. Στη λίμνη Χιούρον μπορούν να βρεθούν μικροβιακά στρώματα που πιστεύεται ότι είναι ανάλογο των κυανοβακτηρίων που είναι υπεύθυνα για το Μεγάλο Γεγονός Οξείδωσης. Μωβ κυανοβακτήρια που παράγουν οξυγόνο μέσω της φωτοσύνθεσης και λευκά μικρόβια που μεταβολίζουν το θείο, ανταγωνίζονται σε ένα μικροβιακό στρώμα στον πυθμένα της λίμνης. Η ομάδα των ερευνητών πραγματοποίησε πειράματα και μετρήσεις στα μικρόβια, τόσο στο φυσικό τους περιβάλλον όσο και σε εργαστηριακό περιβάλλον. Πραγματοποίησαν επίσης λεπτομερείς μελέτες μοντελοποίησης με βάση τα αποτελέσματά τους για να συνδέσουν το ηλιακό φως με την παραγωγή μικροβιακού οξυγόνου και την παραγωγή μικροβιακού οξυγόνου με την ιστορία της Γης.
Μεγάλη μείωση των ποσοστών καπνίσματος στους νεαρούς ενήλικες – Η νέα τάση
Τα αποτελέσματα αυτά ενσωματώθηκαν σε παγκόσμια μοντέλα επιπέδων οξυγόνου και η ομάδα διαπίστωσε ότι η επιμήκυνση των ημερών συνδέθηκε με την αύξηση του οξυγόνου της Γης, όχι μόνο το Μεγάλο Γεγονός Οξείδωσης, αλλά μια άλλη δεύτερη ατμοσφαιρική οξυγόνωση περίπου πριν από 550 έως 800 εκατομμύρια χρόνια.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature Geoscience.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.