Τώρα που έγινα πατέρας, παρατηρώ αλλαγές στον τρόπο ζωής μου και την υγεία μου. Σήμερα έπεσα πάνω σε μια μελέτη, που είναι και από τις πρώτες που έγιναν και επικεντρώνονται στην υγεία των πατεράδων. Η μελέτη είναι πολυετής και επικεντρώνεται στην καρδιαγγειακή υγεία σε όσους βιώνουν την πατρότητα.

Αν και υπήρχαν διακυμάνσεις με βάση την ηλικία, οι άντρες που γίνονται μπαμπάδες, αντιμετωπίζουν πρόβλημα διατήρησης υγιών καρδιακών συνηθειών. Αυτό φυσικά οφείλεται στο άγχος  και στις ευθύνες που έρχονται με ένα παιδί και μπορώ να το επιβεβαιώσω από πρώτο χέρι. Όταν έρχεται ένα παιδί, ξαφνικά είσαι υπεύθυνος για μια ζωή, την οποία εκτός των άλλων, λατρεύεις και είναι πάνω από όλα. Αυτό από μόνο του δημιουργεί τεράστιο άγχος, του να μπορείς να παρέχεις όλα όσα χρειάζεται ένα παιδί και να του προσφέρεις όσα περισσότερα εφόδια μπορείς. Ναι, πολλοί θα πουν πως το παιδί χρειάζεται μόνο αγάπη, όμως προφανώς και κάτι τέτοιο δεν ισχύει, πόσο μάλλον όταν ζούμε όλοι σε μια εποχή οικονομικής αβεβαιότητας.

«Οι αλλαγές στην υγεία της καρδιάς που βρήκαμε υποδηλώνουν ότι η πρόσθετη ευθύνη της φροντίδας των παιδιών και το άγχος της μετάβασης στην πατρότητα μπορεί να δυσκολέψει τους άνδρες να διατηρήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, όπως μια υγιεινή διατροφή και άσκηση», λέει ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, παθολόγος και παιδίατρος John James Parker από το Northwestern University.

Ο Parker και οι συνεργάτες του, εξέτασαν δεδομένα που συλλέχθηκαν από 2.814 άνδρες ηλικίας 45-84 ετών, τους οποίους παρακολουθούσαν μέχρι και 18 χρόνια.

Η υγεία της καρδιάς αξιολογήθηκε μέσω ενός συνδυασμού αυτοαναφοράς σχετικά με τη διατροφή, την άσκηση και το κάπνισμα, όπως επίσης και καταγεγραμμένες μετρήσεις του δείκτη μάζας σώματος, της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Από τα δεδομένα, φαίνεται πως η υγεία της καρδιάς ήταν πιο φτωχή για τους πατεράδες, σε σύγκριση με όσους δεν είχαν γίνει ποτέ γονείς. Μάλιστα, όσοι είχαν γίνει γονείς στα 25 τους ή νεότεροι, η υγεία της καρδιάς τους ήταν σε ακόμα χειρότερη κατάσταση, ιδιαίτερα σε μαύρους και ισπανόφωνους άνδρες, με αυτή την ομάδα να έχει επίσης υψηλότερα ποσοστά θανάτου.

πατρότητα υγεία

Μια σειρά παραγόντων θα μπορούσε να παίζει ρόλο σε αυτά τα στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα με την ομάδα πίσω από τη μελέτη. Οι νεότεροι μπαμπάδες μπορεί να είναι λιγότερο σταθεροί οικονομικά, για παράδειγμα, και λιγότερο πιθανό να έχουν ευελιξία όταν πρόκειται να πάρουν άδεια από τη δουλειά.

«Πολλές φορές εστιάζουμε στην υγεία των μητέρων και των παιδιών και δεν σκεφτόμαστε καν τους μπαμπάδες, αλλά η υγεία τους έχει μεγάλη επίδραση στην οικογένειά τους», λέει ο Parker.

«Για να βελτιώσουμε την υγεία των οικογενειών, πρέπει να λάβουμε υπόψη την πολυκατευθυντική σχέση μεταξύ μητέρων, πατέρων, άλλων φροντιστών και παιδιών».

Τα δεδομένα δεν αποδεικνύουν περίτρανα άμεση αιτία και αποτέλεσμα, ενώ οι διαφορές μεταξύ των ομάδων δεν ήταν τεράστιες, αν και στατιστικά σημαντικές. Με τις καρδιακές παθήσεις όμως να είναι η κύρια αιτία θανάτου μεταξύ ανδρών, είναι μια συσχέτιση που πρέπει σίγουρα να διερευνηθεί.

Όμως, αν συνυπολογίσουμε όλες τις αιτίες θανάτου, οι πατεράδες είχαν χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας. Αυτό ίσως γιατί πλέον δεν τρέχουμε με το αυτοκίνητο, δεν κάνουμε τρέλες, ενώ και η ζωή μας είναι λιγότερο επικίνδυνη.

Εντυπωσιακό βίντεο από την προσσελήνωση του Chang’e 6 [ Βίντεο ]

Πάντως, κρίνοντας από τον εαυτό μου, από τότε που ήρθε η μικρή μου πριγκίπισσα, δουλεύω πολύ περισσότερο, τρώω χειρότερα και ο χρόνος μου πολλές φορές είναι περιορισμένος ακόμα και για λίγη άσκηση. Οπότε, μάλλον ακολουθώ το μοτίβο που βρήκαν οι επιστήμονες.

«Πρέπει πραγματικά να μελετήσουμε τους πατέρες ως έναν μοναδικό πληθυσμό και να παρακολουθούμε τα αποτελέσματα της υγείας των ανδρών καθώς γίνονται μπαμπάδες», λέει ο Parker. «Η καρδιαγγειακή υγεία είναι ιδιαίτερα σημαντική αφού οι συμπεριφορές και οι παράγοντες υγείας είναι όλοι τροποποιήσιμοι».

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο AJPM Focus .

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.