Το Bloatware στο Android υπάρχει εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα και επομένως δεν αποτελεί είδηση πλέον. Σε κάθε περίπτωση όμως, το androidpolice εκφράζει την έκπληξή του, με την ανακάλυψη της εν λόγω πρακτικής στα OnePlus smartphones. Το Oxygen OS bloatware έρχεται από την πιο σκιώδη εταιρεία στον κόσμο, το Facebook. Ξεκινώντας από την σειρά OnePlus 8 και συνεχίζοντας με το Nord, οι χρήστες θα έλθουν αντιμέτωποι με πλήθος apps που ανήκουν στο Facebook και μερικές background υπηρεσίες στα νέα handsets τους, εκ των οποίων ορισμένα δεν μπορούν να αφαιρεθούν.
Κάτι τέτοιο ήλθε στην προσοχή των μέσων ενημέρωσης σε παγκόσμιο επίπεδο, λίγο μετά το tweet του Max Weinbach του XDA, ο οποίος μοιράστηκε μερικά screesnhots δημόσια που δείχνουν πως το Instagram app, ενημερώνεται μέσω του Facebook App Manager service και όχι μέσω του Play Store όπως θα ανέμενε κανείς. Τουλάχιστον τα τρία τελευταία και πιο πρόσφατα μοντέλα της εταιρείας έρχονται με system apps και services από το Facebook προεγκατεστημένα σαν μέρος του λειτουργικού.
I hate this so much pic.twitter.com/0cViyKaMGV
— Max Weinbach (@MaxWinebach) August 1, 2020
Το androidpolice επικοινώνησε με την OnePlus για κάποιο σχόλιο και επιβεβαίωσαν ότι τα OnePlus 8, 8 Pro και Nord, όλα περιλαμβάνουν το Facebook App Installer, Facebook App Manager και Facebook Services σαν system apps. Το κύριο Facebook app, το Messenger και το Instagram είναι επίσης παρόντα, όπως και το Netflix. Η OnePlus εξηγεί ότι η εγκατάσταση των εν λόγω apps διασφαλίζει καλύτερη μπαταρία στο Facebook και βελτιώνει το HDR playback στο Netflix.
Όπως σημειώνει ο Max, αν έχεις κάποιες από αυτές τις υπηρεσίες στη συσκευή σου, τα apps που ανήκουν στο Facebook θα ενημερώνονται μέσω αυτών των υπηρεσιών αντί του Play Store. Επιπλέον, τα εν λόγω system services χρησιμοποιούν data στο background. Και πρόκειται για κάτι το ιδιαίτερα ανησυχητικό δεδομένου ότι δεν υπάρχει καμιά πληροφορία για το τι δεδομένα μοιράζονται με το Facebook.
Μπορείς να απεγκαταστήσεις, τα Facebook, Messenger και Instagram apps, όχι όμως τα background services. Μπορείς να τα απενεργοποιήσεις ωστόσο. Η OnePlus πάντως αναφέρει ότι θα συνεχίσει να τα προεγκαθιστά σε συσκευές που πωλούνται στην Ευρώπη, Ινδία και Αμερική.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.
Οσο δεν παραταει ο κοσμος το facebook , καλα του κανει.