Η ντοπαμίνη είναι ένας από τους πιο εκτενώς μελετημένους χημικούς αγγελιοφόρους στον ανθρώπινο εγκέφαλο, κι όμως οι επιστήμονες εξακολουθούν να προσπαθούν να καταλάβουν πώς λειτουργεί.
Επί χρόνια η κλασική άποψη ήταν ότι όταν απελευθερώνεται, η ντοπαμίνη διαχέεται αργά στον εγκέφαλο, μεταδίδοντας πληροφορίες σε πολλά κύτταρα-στόχους. Νεότερες όμως έρευνες υποδεικνύουν ότι η ντοπαμίνη είναι επίσης ικανή για σύντομα σήματα που κατευθύνονται με ακρίβεια μέσα σε χιλιοστά του δευτερολέπτου στα γειτονικά κύτταρα. Η ντοπαμίνη στον εγκέφαλο διαφέρει από την ντοπαμίνη στο υπόλοιπο σώμα. Στο αίμα η ντοπαμίνη βοηθά στη ρύθμιση της λειτουργίας πολλαπλών οργάνων καθώς και στις ανοσολογικές μας αποκρίσεις. Στον εγκέφαλο όμως είναι ένας χημικός αγγελιοφόρος που εμπλέκεται στη διαμεσολάβηση μιας ποικιλίας συμπεριφορών των ζώων, από την κίνηση και τη διάθεση μέχρι τον ύπνο και τη μνήμη, την ανταμοιβή και το κίνητρο.

Οι νευρώνες που απελευθερώνουν ντοπαμίνη είναι γνωστό ότι το κάνουν αυτό με διαφορετικά μοτίβα πυροδότησης , ωστόσο δεν είναι σαφές ποια μηνύματα κωδικοποιούν αυτά τα συγκεκριμένα σήματα ή γιατί. Κάτω από ένα ειδικό μικροσκόπιο, το οποίο είναι κατάλληλο για την απεικόνιση ζωντανών ιστών, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο και το Πανεπιστήμιο Αουγκούστα στις ΗΠΑ πυροδότησαν τοπική απελευθέρωση ντοπαμίνης στους εγκεφάλους ζωντανών ποντικών. Στη συνέχεια την παρακολούθησαν, χρησιμοποιώντας φθορίζουσα χρώση, καθώς ενεργοποίησε υποδοχείς μόνο σε λίγες, μικροσκοπικές περιοχές κοντινών νευρώνων. Αυτή η ενεργοποίηση βραχείας εμβέλειας προκάλεσε μια ταχεία νευρική απόκριση.
Kaspersky: Η νέα έξυπνη προσπάθεια παραπλάνησης με αυτά τα emails σε εργαζόμενους
Οι συγκεκριμένοι νευρώνες που μελέτησαν οι ερευνητές προέρχονται από το ραβδωτό σώμα του εγκεφάλου που εμπλέκεται στα κινητικά και ανταμοιβικά συστήματα και είναι πλούσιο σε νευρώνες που απελευθερώνουν ντοπαμίνη. Το ραβδωτό σώμα λαμβάνει ντοπαμίνη από διάφορα μέρη του εγκεφάλου και εμπλέκεται σε νευροεκφυλιστικές διαταραχές. Η καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η ντοπαμίνη στέλνει σήματα σε αυτό το μέρος του εγκεφάλου θα μπορούσε να είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για μια ποικιλία παθήσεων.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Science.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.