Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, η Apple διέθεσε τρία νέα iPhones, τα iPhone XS, τον διάδοχο του iPhone X, το iPhone XS Max και το iPhone XR, ένα πιο οικονομικό μοντέλο που είναι μεγαλύτερο από το iPhone XS αλλά με πιο low end hardware. Η Apple αποκάλυψε, ότι το iPhone XR θα ξεκινά από τα 749 δολάρια με την πιο ακριβή έκδοση του iPhone XS Max να διαμορφώνεται στα 1.449 δολάρια. Αυτό που η Apple κάνει με την τιμολογιακή πολιτική έχει μεγάλο αντίκτυπο και στη βιομηχανία των smartphones γενικότερα. Σε κάποιες περιπτώσεις, η στρατηγική αυτή αποδεικνύεται ιδιαίτερα επωφελής για το Android, όπως στην Ινδία, όπου τα τηλέφωνα της Apple είναι πολύ ακριβά για την πλειοψηφία του κόσμου, αφήνοντας την αγορά ανοικτή στο Android, να πουλήσει εκατομμύρια συσκευές για κάτω από 500 δολάρια.

Άλλες φορές, ωστόσο, οι τιμές της Apple ωθούν προς τα πάνω τα όρια του τι χρεώνει το Android, κάτι που έχει άμεσο αντίκτυπο σε πιο ακριβά flagship smartphones. Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται, είναι τι σημαίνει η νέα στρατηγική της Apple για το μέλλον του Android.

Μπορεί να είναι καλά νέα

Το παράδειγμα παραπάνω, σχετικά με τις τιμές στην Ινδία, ισχύει και σε άλλες χώρες. Στη Κίνα, το Android κυριαρχεί στην αγορά και τα περισσότερα τηλέφωνα είναι mid-range με πολύ καλά χαρακτηριστικά, ενδιαφέροντα designs και χαμηλές τιμές. Ας παρατηρήσουμε καλά τα επόμενα γραφήματα και ας προβούμε σε ορισμένες πολύ σημαντικές διαπιστώσεις:

Η γενική εικόνα που βλέπουμε από τα γραφήματα αυτά, είναι ότι η Apple έχει ιδιαίτερη απήχηση σε χώρες όπου η πλειοψηφία του κόσμου έχει χρήματα και μπορεί να ξοδέψει πάνω από 750 δολάρια σε ένα smartphone κάθε χρόνο. Αλλά σε άλλες χώρες, όπου αυτό δεν ισχύει, η Apple πολύ δύσκολα μπορεί να επιβιώσει.

Αυτό που δημιουργεί κάτι τέτοιο, είναι μια μεγάλη τρύπα την οποία οι άλλοι κατασκευαστές προσπαθούν να εκμεταλλευθούν στο έπακρο. Και για αυτόν τον λόγο, εταιρείες όπως Huawei, Xiaomi, OnePlus, Oppo και Vivo διαθέτουν άκρως καινοτόμα smartphones με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται σε 500 δολάρια. Και αυτή τη χρονιά, η Apple εστιάζει στο γεγονός ότι η βάση χρηστών της είναι πλούσια. Πριν από τέσσερα χρόνια, διέθεσε τα iPhone 6 και iPhone 6 Plus, τα οποία επρόκειτο να γίνουν ορισμένα από τα καλύτερα σε πωλήσεις iPhones. Οι τιμές εκκίνησης ήταν από τα 649 δολάρια και 749 δολάρια.

Πριν από τέσσερα χρόνια, η τιμή εκκίνησης του μεγαλύτερου και πιο ακριβού iPhone ήταν 749 δολάρια, η ίδια τιμή που το iPhone XR ξεκινά φέτος. Με άλλα λόγια, αυτό που προσπαθεί να κάνει ξεκάθαρα η Apple, είναι να πιέσει όλο και περισσότερους καταναλωτές να ξοδέψουν περισσότερα σε ένα iPhone. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα καλό για εμάς, καθώς οι Android OEMs προσπαθούν να καλύψουν αυτό το κενό, με καινοτόμα smartphones σε χαμηλές τιμές.

Ή μπορεί να σημαίνει το ακριβώς αντίθετο

Αν και είναι η αλήθεια, ότι η νέα στρατηγική κάνει μεγαλύτερη την αγορά των μεσαίου κόστους συσκευών, δεν μπορούμε να αρνηθούμε και το γεγονός, ότι και οι τιμές του high-end θα καταλήξουν να ανέβουν. Αυτό μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα, premium flagships όπως το Samsung Galaxy Note να ανεβαίνει. Φέτος, είδαμε το το Galaxy Note 9 να ξεκινά από τα 999 δολάρια με την κορυφαία έκδοση να αγγίζει τα 1.249. Βέβαια, το XS Max είναι κατά 200 δολάρια ακριβότερο, αλλά είναι ξεκάθαρο, ότι η Apple θα κάνει τους Android OEMs να πιστέψουν ότι μπορούν να χρεώνουν περισσότερα για τα ultra-premium flagships.

Αυτή τη στιγμή, η σειρά Galaxy Note είναι το πιο ακριβό Android smartphone. Και φαντάζει απολύτως λογικό, η τιμή της να είναι κοντά στην τιμή της Apple. Αλλά ωστόσο βλέπουμε ότι και άλλα smartphones, όπως το Huawei P20 Pro ($1,100), Sony Xperia XZ3 ($899), LG V35 ThinQ  ($899). Ακόμη και η OnePlus ωθεί προς τα επάνω τις τιμές.

Η αλήθεια είναι ότι και τα δυο θα συμβούν, ταυτόχρονα. Οι Android OEMs θα συνεχίζουν να διαθέτουν flagship συσκευές που θα κοντράρονται με τα iPhones και με τιμές οι οποίες θα είναι πολύ κοντά μεταξύ τους, ενώ θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε και πολύ οικονομικές συσκευές που θα καταφθάσουν σε τιμή μικρότερη των 600 δολαρίων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.