Πέρυσι η Google έκρινε ότι ήρθε ο καιρός να κινηθεί εναντίον των εφαρμογών που απαιτούν permissions πρόσβασης στο ιστορικό κλήσεων και SMS. Φαινομενικά, εξαιρέσεις θα παρέχονται για κατηγορίες εφαρμογών συμπεριλαμβανομένων των backups, αλλά προς το παρόν, υπάρχουν κενά, που αφορούν περιπτώσεις ασφαλούς χρήσης.

Αν και κάποια δημοφιλή apps όπως το Tasker έχει επιτυχώς διασφαλίσει  να του επιτρέπεται η πρόσβαση στο ιστορικό κλήσεων και SMS, ορισμένες άλλες εφαρμογές, όπως το Cerberus, δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Αντίθετα, έπρεπε να αφαιρέσουν αυτά τα permissions ή θα βρίσκονταν αντιμέτωποι με την μανία της Google, καθώς από 9 Ιανουαρίου και μετά, οι εφαρμογές αυτές αφαιρούνται από το Play Store, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επίσημη σελίδα υποστήριξης τηςΑυτό, έχει σαν αποτέλεσμα να χάνονται σημαντικά χαρακτηριστικά της εφαρμογής, που μέχρι πρόσφατα χρησιμοποιούνταν από εκατομμύρια χρήστες.

Η σελίδα υποστήριξης Play Console support, αναφέρει στους developers τις περιπτώσεις που οι εφαρμογές τους μπορούν να εξαιρεθούν από αυτήν την πολιτική. Σαν αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών, το Cerberus έπρεπε να διαθέσει ένα νέο update το οποίο αφαιρούσε αυτά τα permissions και μαζί πολύ σημαντική λειτουργικότητα για το app. Όπως είχε αναφέρει ο developer, βασικά έτσι σκοτώνει το Cerberus η Google.

Και το Cerberus δεν είναι το μόνο. Πολλά άλλα apps, τους έχει αρνηθεί η πρόσβαση στο ιστορικό κλήσεων και SMS, που εμπίπτουν στις κατηγορίες για εξαίρεση που αναφέρει στο site της. To Tasker είναι ένα από τα τυχερά, καθώς του επιτράπηκε η πρόσβαση, έπειτα από την δημοσιότητα που έλαβε το θέμα, αλλά πολλές άλλες μικρότερες και ασφαλείς εφαρμογές δεν έχουν την ίδια τύχη.

Η αποτυχία της Google να υποστηρίξει κατάλληλα τους developers είναι αρκετά γνωστή, αλλά σε αυτό το σημείο, η αλήθεια είναι ότι αυτό που θα περίμενε κανείς είναι πως οι εφαρμογές που περιλαμβάνουν ήδη τα permissions θα μπορούσαν να περάσουν από μια manual διαδικασία αξιολόγησης.  Πρόκειται για ένα στερεοτυπικό πρόβλημα της Google που συνοδεύεται από μια στερεοτυπική λύση.

Αντί να εξετάσει την κάθε περίπτωση, όλες οι εφαρμογές, αποτελούν θύμα των αυτοματοποιημένων μηχανισμών της Google. Και αυτό δείχνει, με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο, την συνολικότερη ελάχιστη προσπάθεια που καταβάλλει για την αντιμετώπιση εφαρμογών που παραβιάζουν την ασφάλεια των χρηστών. Αλλά η υποστήριξη λειτουργεί καλύτερα, όταν στην άλλη πλευρά, υπάρχει κάτι περισσότερο από ένα ρομπότ. Οι developers δίνουν το 30% από ότι κερδίζουν στη Google, το ελάχιστο που πρέπει να κάνει είναι να τους συμπεριφέρεται με λίγο σεβασμό κατά τη διαδικασία υποβολής των εφαρμογών τους προς εξέταση για να πάρουν άδεια χρήσης του ιστορικού κλήσεων και SMS.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.