H NASA τράβηξε μια εκτεταμένη φωτογραφία του μεγαλύτερου ηφαιστείου στο ηλιακό μας σύστημα! Η Διαστημική υπηρεσία χρησιμοποίησε το τροχιακό σκάφος Mars Odyssey, που πλέον είναι 23 ετών, για να τραβήξει μια θέα παρόμοια με αυτό που θα βλέπαμε αν ήμασταν σε τροχιά γύρω από τον Άρη. Το σκάφος απαθανάτισε το Olympus Mons, που είναι με διαφορά το μεγαλύτερο ηφαίστειο που έχουμε δει στην γειτονιά μιας. Το τεράστιο ηφαίστειο έχει πλάτος 600 χιλιομέτρων, ενώ το ύψος του φτάνει τα 27 χιλιόμετρα. Το ύψος του είναι πάνω από δύο φορές του υψομέτρου που πετούν τα εμπορικά αεροσκάφη και πάνω από τρεις φορές το Έβερεστ.

“Κανονικά βλέπουμε το Olympus Mons σε στενές λωρίδες από ψηλά, αλλά στρέφοντας το διαστημόπλοιο προς τον ορίζοντα μπορούμε να δούμε σε μία μόνο εικόνα πόσο μεγάλο φαίνεται πάνω από το τοπίο”, δήλωσε ο επιστήμονας του έργου Odyssey της NASA, Jeffrey Plaut. «Η εικόνα δεν είναι μόνο εντυπωσιακή, αλλά μας παρέχει και μοναδικά επιστημονικά δεδομένα».

Αν το δούμε από την άποψη του όγκου, το Olympus Mons είναι 100 φορές μεγαλύτερο από το μεγαλύτερο ηφαίστειο της Γης, το Mauna Loa της Χαβάης. Μάλιστα, αν κάποιος σταθεί στην κορυφή του, θα είναι τόσο ψηλά ώστε να μπορεί να δει την καμπυλότητα του Άρη.

Στην πανοραμική εικόνα, βλέπουμε το Olympus Mons, με την καλντέρα του (λάκκος που έχει καταρρεύσει) στην κορυφή του ηφαιστείου. Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι πως δεν πρόκειται για ένα βουνό με απότομη κορυφή, αλλά ένα ηφαίστειο με τεράστια έκταση, που είναι σταδιακά επικλινές. Είναι παρόμοιο με τα ηφαίστεια της Χαβάης. Σχηματίστηκε από προοδευτικές ροές λάβας, καθώς παχύρρευστη λάβα στρώθηκε πάνω σε προηγούμενες ροές λάβας.

Πάνω από τον Όλυμπο του Άρη, μπορούμε να δούμε τρεις πολύχρωμες γραμμές. Τι κάτω γαλανόλευκο χρώμα είναι σκόνη στην ατμόσφαιρα του Άρη, καθώς οι γιγάντιες καταιγίδες σκόνης του Κόκκινου Πλανήτη, ξεκίνησαν πάλι τον Μάρτιο, όταν τραβήχτηκε η φωτογραφία. Το μωβ-κόκκινο στρώμα είναι πιθανότατα ένα μείγμα από σύννεφα νερού, πάγου και κόκκινης σκόνης. Στο πάνω μέρος έχουμε την γαλαζοπράσινη γραμμή που αποτελείται από νέφη νερού και πάγου, φτάνοντας τα 50 χιλιόμετρα σε ύψος.

φωτογραφία ηφαιστείου Άρη
Το Olympus Mons καταγράφηκε από το τροχιακό του 2001 Mars Odyssey της NASA στις 11 Μαρτίου 2024. Πιστώσεις: NASA / JPL-Caltech / ASU

Το διαστημόπλοιο Odyssey έφτασε στον Άρη το 2001, με αποστολή την ανίχνευση πάγου και νερού, στην επιφάνεια του πλανήτη και την παρατήρηση του περιβάλλοντος. Για την λήψη αυτής της φωτογραφίες, οι μηχανικοί της NASA πυροδότησαν του προωθητήρες, για να αλλάξουν φορά στο διαστημόπλοιο ώστε να κοιτάζει προς τον ορίζοντα, αντί να κοιτάει κάθετα προς την επιφάνεια.

Huawei Smartwatches για ένα καλοκαίρι γεμάτο τεχνολογία

Πέρα από τη λήψη μιας τόσο μοναδικής θέας του Κόκκινου Πλανήτη, η Odyssey έχει κάνει τώρα περισσότερες από 100.000 τροχιές γύρω από τον Άρη και έχει τραβήξει 1,4 εκατομμύρια φωτογραφίες.

Το σκάφος με ηλιακή ενέργεια είναι τώρα η μακροβιότερη αποστολή σε έναν άλλο πλανήτη.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.