Το μέλλον των διαστημικών ταξιδιών, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητά μας να ταξιδεύουμε πολύ γρήγορα, αλλά και να μπορούμε να φτάσουμε σε σημεία ανεφοδιασμού των σκαφών. Για αυτό η NASA συνεργάζεται με μία εταιρία τεχνολογική ανάπτυξης, για την δημιουργία ενός νέου συστήματος πρόωσης, ώστε να καταφέρει να στείλει ανθρώπους στον Άρη σε μόλις δύο μήνες. Για να έχουμε κάποια σύγκριση, με τα τωρινά μέσα, το ταξίδι στον Άρη παίρνει 9 μήνες.
Το πρόγραμμα ονομάζεται Innovative Advanced Concepts (NIAC) της NASA και επέλεξε μέσα από διαγωνισμό έξι πολλά υποσχόμενα προγράμματα, ώστε να τα χρηματοδοτήσει. Οι νέες τεχνολογίες φαντάζουν βγαλμένες από ταινίες επιστημονικής φαντασίας, όμως έχουν το επιστημονικό υπόβαθρο για την πραγματοποίησή τους. Οι νέες τεχνολογίες περιγράφονται από τον John Nelson, στέλεχος του προγράμματος NIAC στη NASA, περιλαμβάνουν ένα σεληνιακό σιδηροδρομικό σύστημα και τηλεσκόπια που βασίζονται σε υγρά, καθώς και έναν παλμικό πύραυλο πλάσματος.
Το πρωτοποριακό σύστημα πρόωσης αναπτύσσεται από την Howe Industries με έδρα την Αριζόνα. Το σκάφος για να φτάσει σε τόσο υψηλές ταχύτητες, χρησιμοποιεί πυραύλους πλάσματος, που δημιουργείται μέσω πυρηνικής σχάσης. Η σχέση δημιουργεί πακέτα πλάσματος που χρησιμοποιούνται για να δώσουν ώθηση στο σκάφος.
Έτσι, θα παράγονται ελεγχόμενοι πίδακες πλάσματος, ώστε να δίνει ώθηση στον πύραυλο για την κίνησή του στο διάστημα. Με το νέο σύστημα πρόωσης, ο πύραυλος θα μπορούσε δυνητικά να παράγει δύναμη έως και 100.000 Newtons, με ειδική ώθηση (lsp) 5.000 δευτερολέπτων. Κοιτάμε μια αξιοσημείωτα υψηλή απόδοση καυσίμου.
Η ιδέα πίσω από το πρόγραμμα δεν είναι νέα. Η NASA είχε ξεκινήσει την δική της έκδοση το 2018 με το όνομα Pulsed Fission-Fussion (PuFF). Εκείνη η υλοποίηση είχε βασιστεί σε μια συσκευή που χρησιμοποιείται συνήθως για την συμπίεση εργαστηριακού πλάσματος σε υψηλές πιέσεις, για πολύ σύντομα χρονικά διαστήματα. Ο παλμικός πύραυλος πλάσματος όμως, της Howe Industries, είναι μικρότερος, απλούστερος και πιο προσιτός, σύμφωνα με την NASA.
H NASA υποστηρίζει πως η υψηλή απόδοση του συστήματος πρόωσης, μπορεί να στείλει ανθρώπους στον Άρη, μέσα σε μόλις δύο μήνες. Με τα σημερινά μέσα μπορούμε να φτάσουμε στην καλύτερη των περιπτώσεων μέσα σε 9 μήνες. Όπως είναι λογικό, όσο μικρότερη η διάρκεια του ταξιδιού, τόσο καλύτερα, καθώς πρέπει να γίνει και το ταξίδι της επιστροφής. Μάλιστα, υπάρχει και η διαστημική ακτινοβολία, που δεν επιτρέπει στον άνθρωπο την παραμονή για πολύ μεγάλες χρονικές περιόδους στο διάστημα, τουλάχιστον με τα υπάρχοντα μέσα θωράκισης.
Έγινε η πρώτη αερομαχία με F-16 Vista που πετούσαν με τεχνητή νοημοσύνη [Βίντεο]
Η τεχνολογία του παλμικού πυραύλου πλάσματος, μπορεί επίσης να μεταφέρει ακόμα μεγαλύτερα φορτία, που σημαίνει πως θα μπορέσει να υπάρχει ακόμα καλύτερη θωράκιση από την διαστημική ακτινοβολία, ώστε τα πληρώματα να μπορούν να παραμείνουν για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα εκτός της Γης. Παράλληλα, θα μπορεί να στείλει στον Άρη τα απαραίτητα υλικά για την δημιουργία βάσεων, αλλά και πολύ βαρύτερων οργάνων για ανάλυση του μαγνητικού πεδίου του πλανήτη.
Το νέο σύστημα πρόωσης μπορεί δυνητικά να φέρει την επανάσταση στα διαστημικά ταξίδια με πλήρωμα, επιτρέποντάς σε ανθρώπους να ταξιδέψουν ακόμα πιο μακριά στο διάστημα.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.
Εγώ προτείνω μια ομελέτα με φέτα