Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει το Sciencealert, το κενό του διαστήματος υποτίθεται ότι είναι σιωπηλό. Από την άλλη όμως, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να προκύψει κανένας ήχος. Στην πραγματικότητα, αν μπορούσαμε να τα ακούσουμε, ορισμένα από αυτά τα ουράνια σώματα θα εξέπεμπαν μια εκκωφαντική κραυγή. Και το μέσο για να τα αφουγκραστούμε είναι τα κύματα πλάσματος.

Τα κύματα πλάσματος σχηματίζονται καθώς τα ηλεκτρόνια παγιδεύονται σε γραμμές μαγνητικού πεδίου γύρω από μεγάλα αντικείμενα, όπως οι πλανήτες. Αν μετατρέψουμε τις συχνότητες των κυμάτων πλάσματος σε ήχο, μπορούμε να ακούσουμε τις απόκοσμες κραυγές. Οι επιστήμονες έχουν εκτιμήσει ότι, αν ο ήχος μπορούσε να διαδοθεί στο διάστημα, θα μπορούσαμε να ακούσουμε τον Ήλιο ως έναν συνεχή βρυχηθμό στα 100db.

Οι πρώτοι ήχοι από το διάστημα καταγράφηκαν από τον αστρονόμο Karl Guthe Jansky το 1932. Είχε κατασκευάσει ένα περιστρεφόμενο ραδιοτηλεσκόπιο με την ονομασία Jansky’s Merry-Go-Round, σχεδιασμένο να ανιχνεύει ένα συγκεκριμένο εύρος συχνοτήτων ραδιοκυμάτων. Όταν άρχισαν να έρχονται τα δεδομένα, υπήρχε ένας επίμονος θόρυβος που όπως ανακάλυψε ο Jansky, δεν ήταν τυχαίος αλλά η καρδιά του ίδιου του Γαλαξία μας.

Ακούστε τον ανατριχιαστικό ήχο του Κρόνου:

Η NASA μάλιστα έχει ανεβάσει στην ιστοσελίδα της μια ολοκληρωμένη playlist με όλους τους ήχους του διαστήματος και μπορείτε να τους βρείτε εδώ.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πολύ ενδιαφέρον και αρκετά τρομακτικό. Στο μυαλό μας ειχαμε την σιωπή του διαστήματος που δεν υπάρχει τελικα

    • Στο κενό δεν μεταφέρεται ο ήχο, πρέπει να πλησιάσεις αρκετά ώστε να υπάρχουν σωματίδια για να μπορέσει να μεταφερθεί ο ήχος.

  2. Τέτοια πράγματα είχε περιγράψει και ο Άγιος Πορφύριος που τα είχε δει με την Χάρη του Αγίου Πνεύματος. Ένας πραγματικά φωτισμένος άνθρωπος που δίδαξε πολλά και αν τον μελετήσει κάνεις μαθαίνει περισσότερα και από όσα λένε τα επιστημονικά βιβλία. Είχε βοηθήσει και την NASA με διάφορα προβλήματα σε κάποιες αποστολές μέσω αστροφυσικών – πνευματικών του παιδιών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.