Το Curiosity rover της NASA έκανε μια συναρπαστική ανακάλυψη, στην χτυπημένη από ακτινοβολία, επιφάνεια του Άρη και έχει να κάνει με τη ζωή. Το επιστημονικό όχημα, στο μέγεθος ενός αυτοκινήτου, για τον εντοπισμό μορίων, εντόπισε τις παλαιότερες οργανικές ενώσεις που έχουν βρεθεί ποτέ στον Άρη. Θα μπορούσαν να είναι θραύσματα λιπαρών οξέων, ένα δομικό στοιχείο της επίγειας ζωής που μπορεί να συνθέσει κυτταρικές μεμβράνες.

Αν και η ανακάλυψή τους στον αρειανό ογκόλιθο δεν είναι οριστική απόδειξη της προηγούμενης ζωής στον Άρη, καθώς αυτά τα λιπαρά οξέα μπορούν επίσης να σχηματιστούν και σε μη βιολογικές διεργασίες. Όμως, η ύπαρξή τους δείχνει πως αυτά τα στοιχεία, μπορούν να διατηρηθούν στα εξαιρετικά σκληρά περιβάλλοντα, σαν αυτό στην επιφάνεια του Άρη.

Παράλληλα, η ανακάλυψη αυτή δείχνει πως τα πυρηνικά ρόβερ που έχει στείλει η NASA, κάνουν καλά τη δουλειά τους, εντοπίζοντας πιθανά στοιχεία ζωής. Τώρα, μένει να βρεθεί τρόπος να έρθουν τα δείγματα αυτά πίσω στη Γη, ώστε να εξεταστούν πιο αναλυτικά.

«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το επόμενο μεγάλο βήμα και να φέρουμε δείγματα του Άρη στο σπίτι στα εργαστήριά μας για να διευθετήσουμε τη συζήτηση σχετικά με τη ζωή στον Άρη», δήλωσε ο Daniel Glavin, ο ανώτερος επιστήμονας για την επιστροφή δειγμάτων στο Goddard Space Flight Center της NASA.

ζωή Άρη
Ο στόχος γεώτρησης στο “Yellowknife Bay” όπου το ρόβερ Curiosity συγκέντρωσε κονιοποιημένα δείγματα πετρωμάτων που συντηρούσαν τα οργανικά μόρια μακράς αλυσίδας. Πίστωση: NASA / JPL-Caltech / MSSS

Όμως, η συζήτηση για την ζωή στον Άρη απέχει από την διευθέτησή της, αφού η αποστολή για την επιστροφή των δειγμάτων από τον Άρη, βρίσκεται σε αδιέξοδο, λόγω των περικοπών που έχουν γίνει στη NASA. Για αυτό τον λόγο, η NASA προσπαθεί να βρει πιο απλούς τρόπους και κατά συνέπεια πιο οικονομικούς, ώστε να φέρει πίσω τα δείγματα που έχουν συλλέξει εδώ και δεκαετίες τα rovers που έστειλε στον Άρη. Τα δείγματα αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε σφραγισμένα κάνιστρα από τιτάνιο, σε μέγεθος πούρου, στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη και περιμένουν να βρεθεί λύση. Όπως προχωράει η κατάσταση, τα δείγματα δε θα γυρίσουν πίσω στη Γη πριν τα μέσα της δεκαετίας του 2030.

Αυτά τα στοιχεία που ανακάλυψε τώρα η NASA στην επιφάνεια του Άρη, αποτελούνται από αλυσίδες οργανικών μορίων που βασίζονται στον άνθρακα, παρόμοιο με το μεγαλύτερο μέρος της ζωής στη Γη. Αυτό από μόνο του, προσθέτει μεγάλη αξία στην επιστροφή αυτών των δειγμάτων, πίσω στη Γη.

Ένα ταξίδι στον Άρη και πίσω, μπορεί να κοστίσει περίπου 6 με 8 δισεκατομμύρια δολάρια.  Συγκεκριμένα, τα δείγματα πετρωμάτων που αξιολογήθηκαν από το ρόβερ Curiosity περιέχουν δεκάνιο, ενδεκάνιο και δωδεκάνιο, τα οποία αποτελούνται από μακριές αλυσίδες ατόμων άνθρακα.

Προς το παρόν, η μελέτη των επιστημόνων της NASA, δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the National Academy of Science και περιμένει να κριθεί από ομότιμους.

Τα συγκεκριμένα δείγματα προσθέτουν στην ίντριγκα, λόγω του σημείου που βρέθηκαν. Το Curiosity τρύπησε τον βράχο σε μια περιοχή στον εκτεταμένο κρατήρα Gale που ονομάζεται “Yellowknife Bay”, ο οποίος είναι ένας αρχαίος, αποξηραμένος βυθός λίμνης. Στη Γη η ζωή ευδοκιμεί στα σημεία που υπάρχει επάρκεια νερού και ένας κρατήρας που κάποτε ήταν λίμνη, είναι μια καλή τοποθεσία για την αναζήτηση στοιχείων ζωής.

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι το υγρό νερό υπήρχε στον κρατήρα Gale για εκατομμύρια χρόνια και πιθανώς πολύ περισσότερο, πράγμα που σημαίνει ότι υπήρχε αρκετός χρόνος για να συμβεί η χημεία σχηματισμού ζωής σε αυτά τα περιβάλλοντα κρατήρα-λίμνες στον Άρη», είπε ο Glavin, ο οποίος συνέταξε τη νέα έρευνα για τον Άρη.

Αυτά τα Samsung Galaxy smartphones στην Ελληνική αγορά θα πάρουν 8 χρόνια ενημερώσεων

Την ίδια στιγμή, κάθε ένα από τα λιπαρά οξέα που ανιχνεύθηκαν από το όργανο ανάλυσης του Curiosity, είναι μια αλυσίδα ανθράκων μήκους 11 και 13 . «Ειδικά, οι μη βιολογικές διεργασίες συνήθως παράγουν μικρότερα λιπαρά οξέα, με λιγότερους από 12 άνθρακες», σημείωσε η NASA.

Όλα αυτά συνθέτουν μια πολύ ελπιδοφόρα κατάσταση, βγαλμένη από την επιστημονική φαντασία, αλλά ακόμα δεν έχουμε σαφείς απαντήσεις. Αυτή τη στιγμή, ο Άρης είναι 1.000 φορές πιο ξηρός από την πιο ξηρή έρημο της Γης. Όμως, στο παρελθόν του, όταν ήταν γεμάτος από τεράστιες λίμνες, μεγάλες ακτές και ίσως και ωκεανούς, η ζωή μπορεί να είχε βρει τον τρόπο πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.

Μην ξεχνάμε, πως κάποιος τύπος ανθεκτικής ζωής, θα μπορούσε να ευδοκιμήσει στον Άρη, αρκετά πέρα από την εμβέλεια των rovers της NASA. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί βαθιά στο υπέδαφος του Κόκκινου Πλανήτη, προστατευμένη από την ακτινοβολία  και τα ακραία κλίματα που έχει περάσει ο πλανήτης. Όμως, για να ελέγξουμε αυτό το ενδεχόμενο, θα χρειαστούμε εντελώς διαφορετικό εξοπλισμό, ίσως σε μια μελλοντική αποστολή.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.