Η Εθνική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος (NASA) μας έδωσε 5 εμβληματικές φωτογραφίες από τα θαύματα του Σύμπαντος, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στον ιστότοπό της. Οι περισσότερες από αυτές τις φωτογραφίες σχετίζονται με σπάνια φαινόμενα στο διάστημα και μας δίνουν μια ξεχωριστή ματιά σε μοναδικά ουράνια σώματα.

Πάμε να δούμε τις φωτογραφίες παρακάτω.

Το Παρατηρητήριο Solar Dynamics της NASA Goddard, κατέγραψε δύο ενεργητικές εκλάμψεις να χορεύουν στον Ήλιο. Η εικόνες έδειξαν τις ισχυρότερες εκλάμψεις του ήλιο, κατηγορίας Χ. Ο αριθμός των ηλιακών εκλάμψεων αυξάνονται κάθε 11 χρόνια, φτάνοντας στο ηλιακό μέγιστο. Οι επιστήμονες αναμένουν πως η δραστηριότητα του Ήλιου θα αυξηθεί, καθώς πλησιάζουμε πιο κοντά του. Μέχρι στιγμής έχουμε δει 13 ηλιακές εκλάμψεις κατηγορίας Χ.

NASA φωτογραφίες
Το Solar Dynamics Observatory της NASA Goddard απαθανάτισε δύο ενεργητικές λάμψεις με χορευτικές θηλιές στον Ήλιο (NASA/Instagram)

Παρακάτω βλέπουμε την κοσμική κλειδαρότρυπα, που βρίσκεται στον αστερισμό του Ωρίωνα, περίπου 1.300 έτη φωτός μακριά από τη Γη. Η ιδιαίτερη εμφάνισή του, δημιουργήθηκε από συντρίμμια μιας γέννησης ενός νέου αστέρα, του Ωριώνη!

Αυτό το νεφέλωμα κατηγοριοποιείται ως νεφέλωμα ανάκλασης. Στην εικόνα βλέπουμε και το νέο αστέρι, τον Ωριώνη, στο κέντρο της φωτογραφίας. Το νεαρό αστέρι φωτίζει το σκοτάδι της περιοχής, φωτίζοντας την σκόνη και τα αέρια από την γέννησή του. Η πηγή φωτός έρχεται σαν το κλάμα της γέννησης, του νεογέννητου άστρου.

NASA φωτογραφίες
Αυτό είναι ένα στιγμιότυπο μιας κοσμικής κλειδαρότρυπας μέσα στον αστερισμό του Ωρίωνα, περίπου 1.350 έτη φωτός από τη Γη. (NASA/Instagram)

Η παρακάτω φωτογραφία τραβήχτηκε από τον βετεράνο των τηλεσκοπίων, το Hubble. Μας δείχνει δύο γαλαξίες που βρίσκονται περίπου 160 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά μας. Στην φωτογραφία ρίχνουμε μια ματιά στην κοσμική αλληλεπίδραση που λαμβάνει μεταξύ των δύο γαλαξιών.

20 φωτογραφίες αστρονομίας που κόβουν την ανάσα! Πανέμορφες λήψεις του διαστήματος!

Στην εικόνα βλέπουμε έναν μεγάλο σπειροειδή γαλαξία, με έναν μικρότερο γειτονικό γαλαξία. Ο σπειροειδής γαλαξίας παραμορφώνεται με πολύχρωμη σκόνη, ενώ ο μικρότερος γαλαξίας είναι κλειδωμένος στο άκρο ενός σπειροειδούς άκρου. Πιθανότατα οι δύο γαλαξίες θα ενωθούν.

NASA φωτογραφίες
Η εικόνα είναι δύο γαλαξιών που βρίσκονται περίπου 160 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη. (NASA/Instagram)

Η φωτογραφία ενός nova που ονομάζεται GK Persei τραβήχτηκε από τη NASA ChandraXRay πριν από χρόνια. Είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα ενός κλασσικού nova ή μιας έκρηξης μάζας που προκαλείται από μια θερμοπυρηνική έκρηξη στην πυκνή επιφάνεια ενός λευκού νάνου. Αυτή η έκρηξη συμβαίνει όταν ένας λευκός νάνος και ένα μεγαλύτερο αστέρι, περιφέρονται ο ένας γύρω από τον άλλο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα υλικά που μεγαλύτερου αστέρα να μεταβαίνουν στον λευκό νάνο, δίνοντας του καύσιμο μέχρι που φτάνει σε σημείο έκρηξης.

NASA φωτογραφίες
Φωτογραφία ενός nova που καταγράφηκε από το CHandraXray της NASA (NASA/Instagram)

Η παρακάτω φωτογραφία έρχεται και αυτή από το Hubble και παρουσιάζει ένα νεφέλωμα σε σχήμα τόξου, σε μια απίστευτη λήψη σε απόσταση περίπου 4.000 ετών φωτός από τη Γη. Το νεφέλωμα δημιουργήθηκε από τα υλικά που απορρίφθηκαν από ένα ετοιμοθάνατο αστέρι, σαν τον Ήλιο μας, όταν έμπαινε στην φάση του λευκού νάνου.

Αυτό το νεφέλωμα σε σχήμα τόξου καταγράφηκε από το Hubble της NASA

Απίστευτες λήψεις λοιπόν και πολύ σπάνιες, που μας μαγεύουν κάθε φορά που τις βλέπουμε!

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.