Η Σελήνη πάντα μας δείχνει πάντα την ίδια πλευρά της και κάθε μέρα βλέπουμε τους ίδιους κρατήρες από την Γη, όσο και αν αλλάξουν οι φάσεις της. Η συγκεκριμένη πλευρά της Σελήνης είναι στραμένη προς την Γη εδώ και χιλιετίες και είναι ορατή από κάθε άνθρωπο που έχει σταθεί ποτέ στην Γη. Σήμερα όμως η NASA μας δείχνει την άλλη πλευρά της Σελήνη, για πρώτη φορά.

Για αυτό όμως από την Γη, βλέπουμε μόνο την ίδια πλευρά; Η Σελήνη περιστρέφεται και αυτή γύρω από τον άξονά της και η λογική θα έλεγε πως κάθε μέρα θα βλέπαμε άλλη πλευρά, όμως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει.

Με λίγα λόγια, η Σελήνη κάνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από την Γη κάθε 27.3 ημέρες, που είναι και η ίδια ακριβώς περίοδος περιστροφής της γύρω από τον άξονά της. Για αυτό τον λόγο βλέπουμε πάντα την ίδια πλευρά της, καθώς η τροχιά της γύρω από την Γη είναι κλειδωμένη με την περιστροφή της γύρω από τον άξονά της. Στην γλώσσα των αστροφυσικών, η Σελήνη είναι παλιρροϊκά κλειδωμένη στην Γη.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by NASA (@nasa)

Όταν σχηματίστηκε η Σελήνη πριν από 4.5 δισεκατομμύρια χρόνια, η περιστροφή της ήταν πολύ γρηγορότερη από ότι σήμερα. Η βαρύτητα της Γης όμως, προκαλεί μια βραχώδη παλιρροϊκή διόγκωση στην επιφάνειά της, που σημαίνει πως έχει σχήμα λεμονιού και όχι τέλειας σφαίρας, με την μία άκρη της να βλέπει προς την Γη. Είναι σαν να κοιτάμε το λεμόνι από τη μεριά του κοτσανιού. Σου φαίνεται στρογγυλό, χωρίς να είναι.

Αυτό της το σχήμα, είναι που λειτούργησε σαν φρένο, καθώς η βαρύτητα της Γης, περιόριζε σταδιακά την περιστροφή της και αυτός είναι πλέον ο λόγος που βλέπουμε μόνο το ένα της ημισφαίριο. Φανταστείτε την βαρύτητα σαν ένα μαγνήτη που έλκει το “κοτσάνι” της Σελήνης. Είναι σαν να είναι δεμένη στον πυρήνα της Γης με ένα σκοινί.

Τώρα όμως η NASA μας δείχνει την πλευρά της σελήνης που δεν είδαμε ποτέ και το αποτέλεσμα μας κάνει να νιώθουμε περίεργα. Βλέπουμε κάτι ιδιαίτερα γνώριμο, χωρίς όμως να είναι αυτό που ξέρουμε από την πρώτη στιγμή που είδαμε την Σελήνη.

Εξωπλανήτες σε τροχιά γύρω από νεκρά άστρα βρήκε το JWST (Βίντεο)

Οι μόνοι άνθρωποι που είχαν δει αυτή την πλευρά της Σελήνης, είναι όσοι έχουν πατήσει το πόδι τους στον δορυφόρο μας, αφού για να προσγειωθούν, μπήκαν σε τροχιά γύρω της. Για τους υπόλοιπους αποτελούσε πολυτέλεια μέχρι σήμερα. Μάλιστα για αυτό οι Pink Floyd ονόμασαν τον δίσκο τους The Dark Side of the Moon.

Η πρώτη φωτογραφία αυτής της πλευράς τη Σελήνης, τραβήχθηκε από το Ρωσικό probe Lunar 3, στις 7 Οκτωβρίου 1959, όμως η λήψη δεν ήταν τόσο καλή ώστε να έχουμε λεπτομέρειες.

Αργότερα, το Apollo 8 τράβηξε φωτογραφίες από αυτή την πλευρά της Σελήνης, όμως ήταν αρκετά κοντινές και δεν την έδειχναν στο σύνολό της.

Τώρα όμως η NASA έχει καταφέρει να ενώσει όλες τις λήψεις από το  Lunar Reconnaissance και πλέον μπορεί να μας δείξει όλη την επιφάνεια της Σελήνης, σε αρκετά υψηλή ποιότητα, ώστε να δούμε κάθε πτυχή της.

Είναι εντυπωσιακό το θέαμα, καθώς η Σελήνη είναι βαθιά ριζωμένη μέσα μας, τόσο στο μυαλό μας, όσο και σε χιλιάδες έργα καλλιτεχνών. Είναι συνυφασμένη με τον έρωτα και τον ρομαντισμό, ενώ κάθε πανσέλληνος είναι πάντα εντυπωσιακή!

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.