Ακριβώς έξω από τον Γαλαξία μας, περίπου 210.000 έτη φωτός από τη Γη, υπάρχει ο νάνος γαλαξίας γνωστός ως Μικρό Νέφος του Μαγγελάνου. Έχει διάμετρο περίπου 18.900 έτη φωτός και αποτελείται από περίπου 3 δισεκατομμύρια αστέρια. Το Μικρό Νέφος του Μαγγελάνου και το Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου, περιφέρονται γύρω από τον Γαλαξία μας, σαν δορυφόροι γαλαξίες.
Αυτοί οι δορυφόροι γαλαξίες έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον των επιστημόνων, λόγο του τι μπορούν να μας διδάξουν για το σχηματισμό άστρων και για την εξέλιξη των γαλαξιών, μέσω συγχωνεύσεων. Αυτό πιθανότατα θα γίνει στο μέλλον, με τον Γαλαξία μας να απορροφά τους δύο γαλαξίες κάποια στιγμή στο μέλλον.
Ένα άλλο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του Μικρού Νέφους του Μαγγελάνου είναι το θεαματικό αστρικό σμήνος γνωστό ως NGC 346, που βρίσκεται κοντά στο κέντρο της φωτεινότερης περιοχής σχηματισμού άστρων στο νέφος, το πλούσιο σε υδρογόνο νεφέλωμα που ονομάζεται N66.
Εχθές, η NASA μας έδωσε μια εικόνα αυτού του αστρικού σμήνους, που τραβήχτηκε από τον βετεράνο των τηλεσκοπίων, το Hubble. Η φωτογραφία μας δίνει μια συναρπαστική θέα αυτού του αστρικού σμήνους, με τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά.
Αυτές οι εικόνες τραβήχτηκαν χάρη στη ευκρινή ανάλυση του Hubble, που μπορεί να κάνει παρατηρήσεις στο διάστημα, στο υπεριώδες φάσμα ακτινοβολίας.
Το ξεχωριστό με αυτή την περιοχή, είναι πως τα δεκάδες καυτά, νεαρά, μπλε άστρα, η σκόνη και τα αέρια που βρίσκονται γύρω τους, καθιστά αυτά τα σμήνη από τα πιο δυναμικά, περίπλοκα και λεπτομερή σμήνη σχηματισμού αστέρων, που έχουν παρατηρηθεί ποτέ.
Αν και το NGC 346 έχει παρατηρηθεί από το Hubble στο παρελθόν και πιο πρόσφατα έστρεψε τον φακό του και το James Webb, οι εικόνες που τράβηξαν, συνδύασαν ορατό και υπέρυθρο φως, παρουσιάζοντας τη δομή αερίου και σκόνης του γύρω νεφελώματος. Όμως η τελευταία λήψη, συνδύαζε δεδομένα υπεριώδους και ορατούς φωτός, από την Advanced Camera for Surveys (ACS) και την κάμερα ευρέος πεδίου 3 (WFC3) του Hubble.
Αυτές οι λήψεις έχουν σκοπό να μάθουμε περισσότερα για τον σχηματισμό άστρων και το πως διαμορφώνει το διαστρικό μέσο (ISM) γαλαξιών χαμηλής πυκνότητας, όπως το Μικρό Νεφέλωμα του Μαγγελάνου. Οι παρατηρήσεις αυτές είναι τρομερά σημαντικές, καθώς πιστεύεται πως οι συνθήκες είναι παρόμοιες με αυτές που υπήρχαν κατά τη διάρκεια του πρώιμου Σύμπαντος, όπου υπήρχαν πολύ λίγα βαρεία στοιχεία.
Όταν εμφανίστηκε η πρώτη γενιά αστεριών και γαλαξιών, περίπου 100 εκατομμύρια με 1 δισεκατομμύριο χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, άρχισαν να σχηματίζονται και τα βαρύτερα στοιχεία. Αυτά μοιράστηκαν σε όλο το διάστημα, όταν τα πρώτα αστέρια έφτασαν στο σχετικά σύντομο τέλος της ζωής τους και έγιναν super nova.
Οι ψηλότεροι άνθρωποι έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο
Μετά από περισσότερες από τρεις δεκαετίες υπηρεσίας, το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble εξακολουθεί να εκπληρώνει τον αρχικό του σκοπό: να βοηθήσει τους επιστήμονες να διερευνήσουν την προέλευση και την εξέλιξη του Σύμπαντος!
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.