Ο Άρης ήταν πάντα πηγή μύθων, παραδόσεων και έμπνευσης από την αρχαιότητα. Μέχρι και σήμερα παραμένει ένα τρομερά ενδιαφέρον μέρος για έρευνα από την επιστημονική κοινότητα. Μάλιστα από την δεκαετία του 1960, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες διαστημικές αποστολές, από κάθε άλλο πλανήτη, ενώ παραμένει ο μόνιμος υποψήφιος για αναζήτηση κάποιας μορφής ζωής, ακόμα και στο παρελθόν του.

Τώρα όμως η NASA για πρώτη φορά κάλεσε τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να υποβάλει προτάσεις για εμπορικές αποστολές στον Κόκκινο Πλανήτη. Αυτές οι αποστολές θα περιλαμβάνουν μεταφορά φορτίων και παροχή υπηρεσιών αναμετάδοσης επικοινωνιών, ενώ ακόμα δεν έχει γίνει λόγος για αποστολή προσωπικού στον Άρη.

Υπάρχουν όμως άνθρωποι που θέλουν να πάνε στον Άρη; Φυσικά και υπάρχουν. Η μία ερώτηση είναι ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να πάει κάποιος στον Άρη, καθώς πρόκειται για ένα τεράστιο ταξίδι. Η δεύτερη και βασική ερώτηση είναι το αν πρέπει να πάμε στον Άρη.

Σύγχρονη εξερεύνηση του Άρη

Από το 1969 έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 50 αποστολές για επιστημονικούς και τεχνικούς λόγους, στον Κόκκινο Πλανήτη. Οι 30 από αυτές ήταν επιτυχημένες, που είναι ένα καλό ποσοστό. Είχαμε και θεαματικές αποτυχίες βέβαια, όπως την συντριβή του Schiaparelli το 2016, στην επιφάνεια του Άρη.

Αυτές οι αποστολές όμως μας έδωσαν απίστευτα πολλά δεδομένα για τον Άρη, την ατμόσφαιρά του, την τροχιά του, την γεωλογία του και πολλά άλλα. Σύμφωνα με αυτά που βλέπουμε στο διαδίκτυο, έχουμε δει εκπληκτικές εικόνες « προσώπων» στην επιφάνειά του , « πόρτες» σε βραχώδεις βράχους και « απολιθωμένα οστά ». Όλα αυτά μπορεί να είναι βγαλμένα από την φαντασία μας και να βλέπουμε πράγματα εκεί που δεν υπάρχουν, όμως τι γίνεται αν είναι πραγματικά;

Οι γεωλόγοι έχουν πιο ρεαλιστικές εξηγήσεις για τα πετρώματα που εμφανίζουν σχήματα, όμως ο Άρης πάντα θα ιντριγκάρει την φαντασία μας.

Από την άλλη, μια διαπλανητική διαστημική αποστολή κοστίζει τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο δολάρια, κάτι που σημαίνει πως ήδη το ανθρώπινο είδος έχει ξοδέψει πάνω από 50 δισεκατομμύρια για τις αποστολές που ήδη έχουν πάει προς τον Άρη, όλα αυτά τα χρόνια. Και όλα αυτά μόνο για να στείλουμε κάμερες σε rovers και ελικόπτερα. Το να στείλουμε ανθρώπους όμως, είναι το λογικό επόμενο.

Ένας καλύτερος τρόπος για επιχειρείν;

Η NASA αρχίζει να ερευνά νέους και διαφορετικούς τρόπους για τις μελλοντικές της αποστολές. Εδώ και δεκαετίες η NASA και οι άλλες διαστημικές υπηρεσίες ανά τον κόσμο, έχουν δαπανήσει τεράστια ποσά για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη τρόπων για καλύτερες και οικονομικότερες διαστημικές αποστολές.

Ήδη από το 2020, η τεχνολογία εξερεύνησης του διαστήματος έχει ξεκινήσει να αναπτύσσεται και για εμπορικούς σκοπούς. Για παράδειγμα η SpaceX του Elon Musk, που ένας από τους στόχους της είναι ο Άρης και όχι μόνο, ώστε να γίνει διαπλανητική η ανθρωπότητα.

Με την ανάπτυξη των πυραύλων Falcon από την SpaceX και τους δορυφόρους Starlink, όπως επίσης και του πυραύλους Starship, το μοντέλο της NASA είναι όλο και πιο κοντά στην πραγματοποίησή του. Όμως όπου η NASA είναι πιο συντηρητική, η SpaceX κάνει αλλαγές γρήγορα, ανακάμπτει ακόμα πιο γρήγορα από τις αποτυχίες της και επανέρχεται ταχύτατα.

Η SpaceX δεν είναι η μόνη φυσικά, καθώς έχουμε δει τεράστια αύξηση στην βιομηχανία εμπορικών εταιριών, που κοιτάνε να βγουν στο διάστημα, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ.

Προς το παρόν η NASA κοιτάει να επιστρέψει στην Σελήνη, με ανθρώπινο δυναμικό της αποστολής Artemis, ενώ ήδη σχεδιάζει και την παρουσία ανθρώπων στον Άρη. Σε αυτά τα πλάνα της οι εμπορικές εταιρίες παίζουν βασικό ρόλο. Για αυτό τον λόγο βλέπουμε την εταιρία να στρέφεται σε ιδιώτες, αντί να αναπτύσσει τα δικά της διαστημόπλοια, μέσω διαγωνισμών.

Υπέρ και κατά

Στα θετικά φυσικά είναι πως η χρήση ιδιωτικών εταιριών, κάνει την διαδικασία πιο αποτελεσματική και αρκετά φθηνότερη για την NASA, κάτι που με την σειρά του θα κάνει πιο εύκολα βιώσιμες τις αποστολές σε άλλους πλανήτες.

Παράλληλα υπάρχει και τόνωση του εμπορικού τομέα, με αρκετές χώρες να κερδίζουν από αυτό, καθώς θα ποσά που αποκομίζουν οι επιχειρήσεις τους είναι τεράστια. Παράλληλα, οι εταιρίες ρίχνονται σε μια ανταγωνιστική αρένα, που της ωθεί να καινοτομούν όλο και περισσότερο, κάτι που έχει πέρα από οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο, ακόμα και από την άφιξη του ανθρώπου στον Άρη.

Έχουμε δει τεράστια εξέλιξη του ανθρώπινου είδους από τέτοιες αποστολές, που πήγαν την τεχνολογία και την επιστήμη πολλά βήματα μπροστά, κάτι που απέφερε και οικονομικά οφέλη για όλους.

Όμως είναι αρκετά νωρίς από την ώρα που ξεκίνησε ο ιδιωτικός τομέας να εμπλέκεται σε αποστολές και θα πρέπει όλοι να αποδείξουν την αξία τους. Υπάρχει πάντα το επιχείρημα ότι μόλις αρχίσετε να διακόπτετε την εσωτερική ανάπτυξη σε ένα μέρος όπως η NASA, οι δυνατότητες των δημόσιων οργανισμών αρχίζουν σταδιακά να εξασθενούν. Ο χρόνος θα δείξει. Τα πρώτα βήματα – η επίτευξη της Σελήνης – θα βοηθήσουν πολύ στη δοκιμή της προσέγγισης.

Η μεγάλη ερώτηση. Πρέπει να πάνε άνθρωποι στον Άρη;

Ο Άρης πάντα ήταν στο μυαλό μας στην σύγχρονη ιστορία. Έχουμε δει ταινίες για τον Άρη, τραγούδια, σειρές και ατελείωτα μυθιστορήματα. Ο Άρης συνεχίζει να μας εμπνέει σαν είδος και να μας ελκύει όσο κανένας άλλος πλανήτης.

Πρέπει όμως να πάνε άνθρωποι στον Άρη; Η απάντηση είναι περίπλοκη, όμως ο Elon Musk θέλει σίγουρα να στείλει ανθρώπους στον Κόκκινο Πλανήτη.  Τη δεκαετία του 2010, η ολλανδική νεοσύστατη εταιρεία Mars One επέλεξε 100 εθελοντές για να ταξιδέψουν στον Άρη με εισιτήριο χωρίς επιστροφή και συγκέντρωσε εκατομμύρια δολάρια πριν χρεοκοπήσει το 2019. Πάντα θα υπάρχει ένα κοινωνικό σύνολο που θα θέλει να είναι πρωτοπόρο και να ξεκινήσει μια ανθρώπινη αποικία στον Άρη.

Από την άλλη υπάρχει και η άποψη πως πριν πάμε στον Άρη δεν κοιτάμε να εξασφαλίσουμε την βιωσιμότητα του δικού μας πλανήτη; Άλλοι πάλι υποστηρίζουν πως η εξερεύνηση του διαστήματος, πρέπει να επικεντρωθεί στο να βρει τρόπους να βοηθήσει την βιωσιμότητα του πλανήτη.

Μια περίεργη πράσινη λάμψη φώτισε την Αφροδίτη σε μια εκπληκτική σειρά φωτογραφιών

Ο άνθρωπος όμως πάντα ήταν περίεργος και αυτή η περιέργεια είναι που τον έκανε να αναπτύξει εργαλεία και να μάθει να χειρίζεται την φωτιά. Αυτή η περιέργεια είναι που μας έφερε την ανάπτυξη σαν είδος και θέλω να ελπίζω πως αυτή η περιέργεια δεν θα πάψει να υπάρχει. Αν το ανθρώπινο είδος μπορεί να καταφέρει να επιβιώσει και σε άλλους πλανήτες, τότε θα πρέπει να το κάνει. Είμαστε ένα εξελιγμένο και σκεπτόμενο είδος, ίσως όχι το πιο εξελιγμένο στο αχανές σύμπαν στο οποίο ζούμε, όμως θέλουμε να μάθουμε όσο γίνεται περισσότερα για αυτό. Αυτό είναι που μας ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες μορφές ζωής στον πλανήτη μας και αυτό είναι που μας κάνει ξεχωριστούς.

Πρέπει να πάνε λοιπόν άνθρωποι στον Άρη; Φυσικά και πρέπει να αναπτυχθούν τα μέσα για να γίνει κάτι τέτοιο και φυσικά και πρέπει να πάνε αν αυτό είναι δυνατό!

Εσείς τι λέτε όμως; Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Κανένας οργανισμός δεν μπορεί να απομακρυνθεί από τον πλανήτη του γιατί παίρνει ζωτική ενέργεια από αυτόν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.