Σε μια απροσδόκητη κίνηση, και προσκαλώντας απογοήτευση σε μεγάλη μερίδα χρηστών, η Microsoft ανακοίνωσε τη διακοπή του Windows Subsystem for Android (WSA) στα Windows 11, το οποίο διευκόλυνε την εκτέλεση εφαρμογών Android στο λειτουργικό σύστημα. Μεγαλύτερη έκπληξη προκάλεσε το γεγονός ότι ήταν ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά με τα οποία προώθησε τη νέα έκδοση του OS.

Παρά τα καινοτόμα χαρακτηριστικά του, το υποσύστημα δυσκολεύτηκε να κερδίσει έδαφος, κυρίως λόγω των περιορισμών του Amazon Appstore, το οποίο χρησίμευε ως η κύρια πηγή λήψης εφαρμογών. Οι πληροφορίες από έναν υπάλληλο της Microsoft δείχνουν ότι η έλλειψη δέσμευσης των χρηστών αποδείχθηκε η αιτία διακοπής του WSA.

Το Windows Subsystem for Android, αν και ενσωματωμένο στο λειτουργικό σύστημα, κόστιζε αρκετά για τη Microsoft και προκάλεσε ζημία, κυρίως για τη διατήρηση ειδικού προσωπικού υποστήριξης. Η χρηματοδότηση αυτού του προσωπικού εξαρτιόταν από τα έσοδα που προέκυπταν μέσω του Amazon Appstore.

Ωστόσο, με την ανεπάρκεια εφαρμογών στο κατάστημα, η αλληλεπίδραση με τους χρήστες παρέμεινε ελάχιστη, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν επαρκή έσοδα για να μπορεί η Microsoft να χρηματοδοτεί το έργο και τελικά να οδηγηθεί στην απόφαση να διακόψει τη λειτουργία του WSA.

Παρά την επιδίωξη της Microsoft στο παρελθόν να συνεργαστεί με την Google για την άμεση μεταφορά εφαρμογών Android στα Windows, η πρωτοβουλία αυτή δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Αν και η πιθανότητα να επανεξετάσει η Microsoft αυτή τη λειτουργία στο μέλλον παραμένει, φαίνεται να είναι πολύ μικρή.

Το Windows Subsystem for Android (WSA) πρόκειται να διακοπεί τον Μάρτιο του 2025, προτρέποντας τους χρήστες να διερευνήσουν εναλλακτικές λύσεις για την εκτέλεση εφαρμογών Android στις συσκευές τους με Windows.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Προσωπικά έχω κόψει τα windows και κάνω τα περισσότερα (αν όχι όλα) με android.
    Αν βγουν desktop εφαρμογές στο android (που θα βγουν αν προχωρήσει έτσι), βλέπω την Microsoft δύσκολα.
    Πολλοί πιτσιρικάδες δεν έχουν καν laptop, γιατί σου λέει ότι τα κάνω όλα με κινητό και tablet. Αν λέω αν, βγουν desktop εφαρμογές για επαγγελματίες που θα μπορείς απλά να συνδέεις το κινητό-tablet σου και να κάνεις την δουλειά σου σε μια εξωτερική μεγάλη οθόνη (φυσικά για βαριές εργασίες αυτό το ξεχνάμε, με “πύργο” ή ένα πολύ δυνατό laptop), πολλά θα αλλάξουν όπως τα ξέρουμε.
    Προσωπικά ανοίγω υπολογιστή σπάνια και έχω δύο σταθερούς και δύο windows tablet επειδή κυρίως δουλεύω office και τα υπόλοιπα με browsers και άλλα προγράμματα που με βολεύουν στο android.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.