Όταν η Microsoft λανσάρισε τα Windows 10, ένα από τα features που εισήγαγε, είναι η κλασσική έκδοση (ριζικά ανενεωμένη τότε αν σκεφθείς ότι αντικαθιστούσε τον Internet Explorer) του Edge. Για να δώσει ώθηση στον Edge, η Microsoft δημιούργησε το microsoft-edge:// protocol και ξεκίνησε να το χρησιμοποιεί σε ορισμένες εφαρμογές. Με λίγα λόγια, το πρωτόκολλο είχε σχεδιαστεί να ανοίγει links μόνο στον Edge.

Στη συνέχεια ο Edge θα άνοιγε και θα παρουσίαζε το περιεχόμενο και την ίδια χρονική στιγμή θα έκανε τους χρήστες να τον θέσουν ως εκ προεπιλογή browser. Τα Windows 11 ήλθαν με τον νέο Chromium based Microsoft Edge browser. Και όπως και με την κλασσική του έκδοση, συνέχιζε να προωθεί έντονα τη χρήση του microsoft-edge:// protocol. Για παράδειγμα, τα νέα News και Interests widgets στα Windows 10 και το Widgets app στα Windows 11 χρησιμοποιούν αποκλειστικά το εν λόγω πρωτόκολλο.

Για να κάνει ακόμη χειρότερα τα πράγματα, η Microsoft άλλαξε και τον τρόπο με τον οποίο ο χρήστης ρυθμίζει τον default browser. Στα Windows 10, οι χρήστες μπορούσαν να ρυθμίσουν έναν διαφορετικό browser σαν τον εκ προεπιλογής και θα άνοιγαν όλα τα links που εκείνος ο browser μπορούσε να ανοίξει, με την εξαίρεση φυσικά των κλειδωμένων microsoft-edge protocol links.

Στα Windows 11 η Microsoft αφαίρεσε την επιλογή αυτή. Και αντίθετα, θα πρέπει να ρυθμίσεις εσύ το πρόγραμμα με το οποίο θα ανοίγει ο κάθε τύπος αρχείου ή συνδέσμου, όπως πχ HTTP, HTTPS, HTML, PDF, WebP, SHTML, FTP, HTM, Mailto, News. Μια πρακτική, καθόλου user friendly και η οποία έχει σαν στόχο μόνο να αυξήσει το μερίδιο αγοράς του browser.

Προγράμματα όπως ο Edge Deflector ή ο Search Deflector, δημιουργήθηκαν για να ξεκλειδώσουν το microsoft-edge:// protocol και για άλλους browsers. Δυστυχώς όμως πλέον φαίνεται ότι η Microsoft έκανε και πάλι μια αλλαγή, που αποτρέπει τη χρήση του Edge Deflector σαν τον default διαχειριστή του πρωτοκόλλου microsoft-edge:// protocol που στη συνέχεια ανακατεύθυνε το request στον browser της επιλογής σου.

Δυστυχώς, ο developer του Edge Deflector απογοητευμένος αναφέρει ότι σταματά την ανάπτυξη του project του, λόγω αυτών των δραστικών αλλαγών της Microsoft. Μιας πολιτικής που στόχο έχει να εξαναγκάσει τη χρήση του Edge browser και να αυξήσει το μερίδιό του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.