Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αύξηση των φαινομένων παραποίησης
της ταυτότητας της γραμμής καλούντος (Calling Line Identification-CLI spoofing). Σε αυτό έχει συμβάλει η ραγδαία ανάπτυξη των ψηφιακών τεχνολογιών και η ευρεία χρήση τους στην παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Οι τηλεφωνικές κλήσεις με ψευδές CLI αποτελούν ένα σημαντικό πρόβλημα, καθώς συνιστούν σε πολλές περιπτώσεις αιτία σημαντικής οικονομικής βλάβης για καταναλωτές.
Σημαντικό ποσοστό καταναλωτών έχει πέσει θύμα απάτης στην Ελλάδα και διεθνώς, με αποτέλεσμα να προκαλούνται σοβαρές οικονομικές ζημίες και ψυχολογικός φόρτος, ιδίως σε ευάλωτες ομάδες. Πολλοί καλούμενοι, ιδιαίτερα ηλικιωμένοι ή άτομα με περιορισμένη ψηφιακή εμπειρία, οι οποίοι δέχονται τέτοιες κλήσεις, αδυνατούν να διακρίνουν τη γνησιότητά τους, με κίνδυνο να αποκαλύπτουν ευαίσθητα δεδομένα ή να πραγματοποιούν πληρωμές χωρίς πραγματική αιτία σε φορείς οι οποίοι εμπλέκονται σε οικονομικές απάτες.
Τα παραπάνω φαινόμενα υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των χρηστών στις υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Για την αντιμετώπιση των παραπάνω φαινομένων, κρίνεται αναγκαίο να ληφθούν πρόσθετα μέτρα και κατά συνέπεια να προστεθούν νέες διατάξεις στον ισχύοντα κανονισμό σχετικά με την αναγνώριση της ταυτότητας της γραμμής καλούντος συνδρομητή, με κύριο στόχο τη μεγαλύτερη προστασία του καταναλωτή από φαινόμενα απάτης.
Η ΕΕΤΤ προτείνει τις εξής αλλαγές:
Προτεινόμενα νέα μέτρα
Σε συνέχεια συζητήσεων με πάροχους ηλεκτρονικών επικοινωνιών και λαμβάνοντας υπόψη την πρακτική που ακολουθείται σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ και την από 15/7/2025 επιστολή της ΕΕΚΤ, η ΕΕΤΤ θέτει σε διαβούλευση νέες διατάξεις του κανονισμού σχετικά με την αναγνώριση της ταυτότητας της γραμμής καλούντος συνδρομητή.
Σύμφωνα με τις διατάξεις αυτές, δεν θα επιτρέπεται η δρομολόγηση εισερχόμενων διεθνών κλήσεων προς εθνικά δίκτυα, όταν ως CLI εμφανίζονται γεωγραφικοί αριθμοί του εθνικού σχεδίου αριθμοδότησης (ήτοι αριθμοί που εκκινούν από +302). Οι κλήσεις οι οποίες εισέρχονται μέσω διεθνούς διασύνδεσης σε εθνικά δίκτυα θα ελέγχονται και σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι το CLI κλήσης αντιστοιχεί σε εθνικό γεωγραφικό αριθμό (+302), η κλήση θα απορρίπτεται.
Γ. Ειδικές περιπτώσεις
i.
Επισκέπτες σε περιαγωγή στην Ελλάδα
Για τις ανάγκες εξυπηρέτησης επισκεπτών χρηστών των εθνικών δικτύων οι οποίοι βρίσκονται στη χώρα με περιαγωγή, γίνεται χρήση συγκεκριμένων 4 εθνικών αριθμοδοτικών φασμάτων από τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας (MSRN -Mobile Subscriber Roaming Number). Οι αριθμοί αυτοί χρησιμοποιούνται για την ορθή δρομολόγηση των κλήσεων αυτών κατά την περιαγωγή και δεν χρησιμοποιούνται άμεσα από τους τελικούς χρήστες.
Προκειμένου να διασφαλιστεί η ορθή λειτουργία της περιαγωγής στην Ελλάδα, όταν οι καλούμενοι αριθμοί είναι αριθμοί οι οποίοι χρησιμοποιούνται από τα δίκτυα κινητής για τον σκοπό αυτό, οι σχετικές κλήσεις με αριθμό CLI +302 θα εξαιρούνται από την επιβολή της παραπάνω απόρριψης.
Η ενημέρωση των παρόχων σχετικά με το αριθμοδοτικό φάσμα που χρησιμοποιείται για τον σκοπό που περιγράφεται παραπάνω θα μπορούσε να γίνεται με έναν από τους ακόλουθους τρόπους:
Α. κάθε πάροχος δικτύου κινητής υπηρεσίας ηλεκτρονικών επικοινωνιών
ενημερώνει την ΕΕΤΤ σχετικά με τους αριθμούς που χρησιμοποιεί για την υπηρεσία της περιαγωγής και στη συνέχεια η ΕΕΤΤ ενημερώνει τους παρόχους δικτύου σταθερής και κινητής για το φάσμα αυτό, ή
Β. κάθε πάροχος δικτύου κινητής υπηρεσίας ηλεκτρονικών επικοινωνιών ενημερώνει την ΕΕΤΤ σχετικά με τους αριθμούς που χρησιμοποιεί για την υπηρεσία της περιαγωγής και στη συνέχεια η ΕΕΤΤ ανακοινώνει το αριθμοδοτικό φάσμα MSRN στον δικτυακό της τόπο, ή
Γ. οι πάροχοι δικτύου κινητής υπηρεσίας ηλεκτρονικών επικοινωνιών ενημερώνουν για το αριθμοδοτικό φάσμα MSRN τους άλλους παρόχους δικτύου κινητής ή/ και σταθερής στη συμφωνία διασύνδεσης των δικτύων τους ή κατόπιν αιτήματος άλλου παρόχου, και σε κάθε περίπτωση μεταβολής του σχετικού αριθμοδοτικού φάσματος.
Στην παρούσα διαβούλευση, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να καταθέσουν τις απόψεις τους σχετικά με το ποια από τις παραπάνω διαδικασίες θεωρούν καταλληλότερη για την ενημέρωση των παρόχων για το αριθμοδοτικό φάσμα MSRN.
5
ii. Προώθηση κλήσεων μέσω διεθνούς διασύνδεσης σε συνδρομητικούς αριθμούς
του Εθνικού Σχεδίου Αριθμοδότησης ή σε τηλεφωνητή
Η περίπτωση αυτή αφορά κυρίως σε χρήστες εθνικών δικτύων που βρίσκονται σε περιαγωγή στο εξωτερικό και χρησιμοποιούν υπηρεσίες προώθησης κλήσης, αλλά και σε όποια άλλη περίπτωση προώθησης μπορεί να εμφανιστεί εισερχόμενη κλήση με εθνικό αριθμό CLI στο κέντρο διεθνούς διασύνδεσης.
Ειδικότερα, χαρακτηριστικές τέτοιες περιπτώσεις προώθησης είναι
• Προώθηση κλήσης από χρήστες κινητής εθνικού δικτύου, οι οποίοι χρησιμοποιούν κατά την περιαγωγή δίκτυο 2G και η κλήση προωθείται από το κινητό σε άλλο αριθμό ή σε τηλεφωνητή1.(late call forwarding), για διάφορους λόγους (π.χ. κινητό «απασχολημένο», «δεν απαντά», ή «μη προσβάσιμο»).
• Λοιπές περιπτώσεις προώθησης κλήσης σε περίπτωση που ο χρήστης δεν απαντήσει σε κλήση ή έχει ορίσει απευθείας προώθηση. Η προώθηση μπορεί να γίνεται σε κάποιον άλλο αριθμό ή σε υπηρεσία τηλεφωνητή ή σε άλλες συναφείς υπηρεσίες που παρέχονται από εθνικό πάροχο.
Οι κλήσεις αυτές είναι κατά κανόνα θεμιτές, ωστόσο δεν μπορούν να εξαιρεθούν πλήρως από το μέτρο προστασίας, καθώς δεν μπορεί να εξασφαλιστεί ότι δεν θα γίνεται κακόβουλη χρήση τους. Για τον λόγο αυτό και για την ασφάλεια των καλούμενων, κλήσεις με CLI +302 που προέρχονται από προώθηση θα δρομολογούνται στα εθνικά δίκτυα με απόκρυψη του CLI. Η απόκρυψη του CLI θα ισχύει και στα μηνύματα SMS χαμένων κλήσεων που τυχόν έχει ζητήσει να λαμβάνει ο συνδρομητής. Για τους ίδιους λόγους, η απόκρυψη του CLI επίσης θα εισάγεται σε κλήσεις οι οποίες εισέρχονται σε εθνικά δίκτυα, προέρχονται από διεθνή διασύνδεση και περιλαμβάνουν στο CLI μη αποδεκτούς χαρακτήρες.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.