Έχουμε δει διάφορα smartphone brands να κλέβουν στα benchmarks με την πάροδο του χρόνου σε μια προσπάθεια να προκαλέσει το θαυμασμό των χρηστών εις βάρος των άλλων κατασκευαστών. Το Anandtech (το οποίο όπως έχω ξαναγράψει είναι το πιο έγκυρο site του χώρου), ανακάλυψε στοιχεία benchmark cheating από την Mediatek όταν έλαβε για δοκιμή την Ευρωπαϊκή έκδοση του Oppo Reno 3 Pro με Helio P95 επεξεργαστή και ένα standard  Dimensity 1000L-powered Oppo Reno 3. Οι υποψίες του site δημιουργήθηκαν όταν το Reno 3 Pro νίκησε το Reno 3 στο PCMark. Και κάτι τέτοιο αποτελεί μια ιδιαίτερα παράξενη συμπεριφορά, επειδή οι Cortex A75 CPU πυρήνες του Helio P95 είναι δυο γενιές πίσω σε σχέση με τους Cortex A77 CPU cores του Dimensity 1000L. Επιπλέον, το P95 είχε μόλις δυο κύριους πυρήνες σε σχέση με τους τέσσερις του νέου.

Μια stealth έκδοση του PCMark benchmark, την οποία οι κατασκευαστές δεν μπορούν να αναγνωρίσουν, εγκαταστάθηκε στο Reno 3 Pro. Κάτι τέτοιο αποκάλυψε μια πτώση της τάξεως του 30% στο benchmark score σε σχέση με το προηγούμενο ύποπτο score, με το Anandtech να αναφέρει συγκεκριμένα ότι ορισμένα tests στα benchmarks κινήθηκαν πτωτικά κατά 75%.

Η ιστοσελίδα στη συνέχεια προέβη στην διεξοδική ανάλυση των αρχείων firmware της συσκευής και βρήκε συσχετίσεις των benchmark apps με το αποκαλούμενο sports mode. Πιστεύεται ότι αυτό το mode ευθύνεται για τις πολύ καλύτερες επιδόσεις. Και το πιο ανησυχητικό, ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει και στα Realme C3, Xiaomi Redmi Note 8 Pro, Sony Xperia XA1. Τι λέει όμως η Mediatek για όλα αυτά;

Η Mediatek ακολουθεί τα διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα και είναι πεπεισμένη ότι τα benchmarking tests αντιπροσωπεύουν με ακρίβεια τις δυνατότητες του chipset. Συνεργαζόμαστε με τους κορυφαίους κατασκευαστές σε παγκόσμιο επίπεδο όσον αφορά τη δοκιμή και το benchmarking των συσκευών που εξοπλίζονται με τους επεξεργαστές μας, αλλά το κάθε brand έχει τη δυνατότητα να ρυθμίζει τη συσκευή όπως αυτό νομίζει. Πολλές εταιρείες σχεδιάζουν τις συσκευές τους να τρέχουν στα πιο υψηλά επίπεδα επιδόσεων για να δείξουν τις πλήρεις δυνατότητες του chipset.

Φυσικά, σε πραγματικές συνθήκες, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα καθορίσουν την απόδοση του chipset. Τα chipsets της Mediatek έχουν σχεδιαστεί για το optimize των επιδόσεων για να προσφέρουν την κορυφαία εμπειρία στο χρήστη ενώ ταυτόχρονα να μεγιστοποιούν την διάρκεια της μπαταρίας. Αν κάποιος τρέχει ένα απαιτητικό παιχνίδι, το chipset θα προσαρμόσει τις επιδόσεις. Αυτό σημαίνει, ότι ένας χρήστης θα διαπιστώσει διαφορετικά επίπεδα επιδόσεων από διαφορετικές εφαρμογές, καθώς το chipset δυναμικά διαχειρίζεται την CPU, GPU και τους πόρους μνήμης για μια κορυφαία εμπειρία. Επιπλέον, κάποια brands έχουν διαφορετικούς τύπους λειτουργιών ενεργοποιημένους σε διαφορετικές περιοχές, επομένως οι επιδόσεις μπορούν να διαφέρουν. Πιστεύουμε, ότι το να δείχνουμε τις πλήρεις δυνατότητες ενός chipset στο benchmarking είναι σύμφωνο με τις πρακτικές που κάνουν και οι άλλες εταιρείες και δίνουν στο χρήστη μια ξεκάθαρη εικόνα των επιδόσεων της συσκευής.

Το brand επίσης ισχυρίζεται ότι οι κατασκευαστές έχουν τον τελικό λόγο στα optimizations για συγκεκριμένα apk αρχεία. Επιπλέον, η Mediatek ισχυρίζεται ότι ορισμένα brands περιστασιακά δίνουν στις συσκευές σε συγκεκριμένες περιοχές τη δυνατότητα να ενεργοποιήσουν modes, όπως το sports mode για αύξηση των επιδόσεων. Ενώ σε άλλες αγορές είναι απενεργοποιημένες. Η Mediatek φθάνει μέχρι και το σημείο να αναφέρει ότι και ο κύριος ανταγωνιστής της, έχει chipsets που λειτουργούν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.