Επιστήμονες ανακάλυψαν μια κολοσσιαίας αστρικής μάζας μαύρη τρύπα, την Gaia-BH3, εντός του Γαλαξία μας, χρησιμοποιώντας δεδομένα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Gaia. Η Gaia-BH3, που διαθέτει μάζα περίπου 33 φορές μεγαλύτερη από αυτή του ήλιου, αποτελεί ένα αξιοσημείωτο εύρημα, ιδίως αν ληφθεί υπόψη η εγγύτητά της στη Γη, σε απόσταση μόλις 2.000 ετών φωτός. Η ανακάλυψη αυτή προσφέρει νέες γνώσεις σχετικά με τον σχηματισμό και την κατανομή των μαύρων τρυπών.

Οι αστρικής μάζας μαύρες τρύπες όπως η Gaia-BH3 προκύπτουν από την κατακλυσμική κατάρρευση αστέρων μεγάλης μάζας, που συνήθως φτάνουν περίπου τις 10 ηλιακές μάζες. Ωστόσο, το σημαντικό μέγεθος της Gaia-BH3 ξεπερνά αυτό άλλων γνωστών αστρικών μαύρων τρυπών, συμπεριλαμβανομένης της διάσημης Cygnus X-1.

Gaia BH3

Παρά το μέγεθός της, η Gaia-BH3 παραμένει νάνος σε σχέση με την υπερμεγέθη μαύρη τρύπα Sagittarius A*, που βρίσκεται στον πυρήνα του Γαλαξία μας. Η Sagittarius A*, με μάζα 4.2 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτή του ήλιου, σχηματίζεται μέσω της συγχώνευσης μεγαλύτερων μαύρων τρυπών και όχι από το θάνατο μεμονωμένων άστρων.

Μια μαύρη τρύπα αναπτύσσεται δίπλα στον πλανήτη μας και συμπεριφέρεται κάπως περίεργα

Η ανίχνευση της Gaia-BH3 αποτελεί σημαντικό ορόσημο στην αστρονομία, καθώς αποτελεί την πρώτη παρατήρηση μιας τόσο μεγάλης μαύρης τρύπας με αστρική προέλευση σε κοντινή απόσταση από τη Γη. Η ανώμαλη συμπεριφορά στην τροχιά του συνοδού άστρου eιδοποίησε αρχικά τους αστρονόμους για την παρουσία της μαύρης τρύπας αναδεικνύοντας τη σημασία της ενδελεχούς ανάλυσης των δεδομένων.

Gaia BH3

Καθώς βρίσκεται στον αστερισμό Aquila, η Gaia-BH3 είναι η δεύτερη κοντινότερη γνωστή μαύρη τρύπα στη Γη, διαψεύδοντας τις προσδοκίες με τη σχετική εγγύτητά της. Οι αστρονόμοι σημειώνουν ότι ο συνοδός αστέρας της Gaia-BH3, που χαρακτηρίζεται από τη φτωχή σε μέταλλα σύστασή του, προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για τη διαδικασία σχηματισμού της μαύρης τρύπας. Τα άστρα που είναι φτωχά σε μέταλλα, διατηρώντας περισσότερη μάζα κατά τη διάρκεια της ζωής τους, χρησιμεύουν ως ιδανικοί υποψήφιοι για τη δημιουργία μαύρων τρυπών υψηλής μάζας κατά την κατάρρευσή τους.

Η απόφαση για τη δημοσίευση αυτών των προκαταρκτικών ευρημάτων υπογραμμίζει τον εξαιρετικό χαρακτήρα της ανακάλυψης. Οι ερευνητές αναμένουν ότι η συνέχιση της παρατήρησης και της ανάλυσης θα αποφέρει περαιτέρω αποκαλύψεις για τη Gaia-BH3, εμπλουτίζοντας την κατανόηση της δυναμικής των μαύρων τρυπών και των κοσμικών φαινομένων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.