Η Κίνα επισπεύδει την εκτόξευση της αποστολής, Tianwen 3, για την επιστροφή των δειγμάτων από τον Άρη, μέχρι το 2028! Το νέο χρονοδιάγραμμα είναι δύο χρόνια νωρίτερα από ότι είχε προγραμματιστεί αρχικά, κάτι που υποδηλώνει πως η Κίνα μπορεί να έχει τα δείγματα πίσω στην Γη το 2031.
Μιλώντας στο δεύτερο Διεθνές Συνέδριο Εξερεύνησης στο Βαθύ Διάστημα (γνωστό και ως Φόρουμ Tiandu), την περασμένη εβδομάδα, ο Liu Jizhong, επικεφαλής σχεδιαστής της αποστολής Tianwen 3, δήλωσε πως η προσπάθεια θα αποτελείται από την εκτόξευση δύο πυραύλων από τη Γη. Ο ένας πύραυλος θα μεταφέρει ένα lander και ένα όχημα για ανάβαση, ενώ ο ο δεύτερος πύραυλος θα μεταφέρει το τροχιακό σκάφος, που θα συλλέξει τα δείγματα από τα δύο οχήματα στον Άρη και θα τα επιστρέψει στην Γη.
Μάλιστα, το Tianwen 3, στοχεύει να ενσωματώσει και ένα τρυπάνι στο lander, ώστε να συλλέξει άλλα 500 γραμμάρια δειγμάτων, από την επιφάνεια, τα οποία μπορεί να αποκαλύψουν νέα στοιχεία για την ζωή στον Άρη και την κλιματική εξέλιξη του πλανήτη. Στα πλάνα είναι και η ενσωμάτωση ενός αναδιπλούμενου ελικοπτέρου, αντίστοιχο με το Ingenuity της NASA, καθώς και ένα ρομπότ με 6 πόδια για την συλλογή νέων δειγμάτων, μακριά από το σημείο προσεδάφισης.
«Υπάρχει πλέον μια πραγματική πιθανότητα η Κίνα να επιστρέψει δείγματα του Άρη πριν από τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Quentin Parker, αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ στην Malay Mail , μια διαδικτυακή εφημερίδα στη Μαλαισία.
Στο φόρουμ Tiandu, ο Jizhong σημείωσε ότι η αποστολή Tianwen 3 θα περιλαμβάνει διεθνή ωφέλιμα φορτία και ότι η Κίνα σχεδιάζει να μοιραστεί τα δείγματα που επιστράφηκαν με επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με το CGTN , το αγγλόφωνο ειδησεογραφικό κανάλι του κρατικού China Global Television Network στο Πεκίνο .
Μπορεί ο Liu να μην διευκρίνισε πότε θα επιστρέψουν τα δείγματα από τον Άρη, στη Γη, όμως αξιωματούχοι είχαν αναφέρει προηγουμένως, πως η αποστολή επιστροφής θα διαρκούσε περίπου τρία χρόνια, κάτι που σημαίνει πως τα δείγματα θα είναι στα χέρια των επιστημόνων το 2031, αν η αποστολή εκτοξευτεί το 2028, όπως έχει προγραμματιστεί.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η Κίνα θέλει να φέρει πίσω στην Γη δείγματα από τον Άρη, αρκετά πριν το καταφέρει το κοινό πρόγραμμα επιστροφή δειγμάτων από τον Άρη, της NASA και της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας. Η αποστολή της NASA και της ESA, αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα που έχουν να κάνουν με την υπέρβαση του κόστους και του χρονοδιαγράμματος, με συνεχείς καθυστερήσεις, φέρνοντας όλο το πρόγραμμα σε αδιέξοδο.
Ο διευθυντής της NASA Bill Nelson είπε ότι η τιμή των 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων της καμπάνιας MSR είναι πολύ δαπανηρή, πολύ περίπλοκη και ότι «η μη επιστροφή δειγμάτων μέχρι το 2040 είναι απαράδεκτα πολύ μεγάλη (χρονικά)».
Τον Ιούνιο, η NASA ανέθεσε συμβόλαια ύψους 1.5 εκατομμυρίου δολαρίων σε 7 εταιρίες, συμπεριλαμβανομένων των SpaceX, Blue Origin, Lockheed Martin και Northrop Grumman, ώστε να βρουν ιδέες για την απλοποίηση της αποστολή, με στόχο τις περικοπές κόστους και τη μείωση του ρίσκου. Οι ΗΠΑ φαίνεται να τσιγκουνεύονται τα 11 δισεκατομμύρια για την αποστολή, αλλά όχι τα 2 τρισεκατομμύρια για την κατασκευή των F-35…
Εν τω μεταξύ, οι επιστήμονες συνεχίζουν να τονίζουν την επιστημονική αξία της μεταφοράς των δειγμάτων MSR, τα οποία έχουν ήδη συλλεχθεί από το ρόβερ Perseverance της NASA . Τα δείγματα, τα οποία περιέχουν τόσο λεπτόκοκκο όσο και χονδρόκοκκο ιζήματα ψαμμίτη και λασπόλιθου, θα μπορούσαν να αποκαλύψουν κρίσιμες ενδείξεις για τη χημεία του νερού που τα εναπόθεσε πριν από δισεκατομμύρια χρόνια – και, ίσως, στοιχεία προηγούμενης μικροβιακής ζωής στον Άρη, αν ποτέ υπήρχε.
Ελλάδα: Tο Starlink απογειώνεται με φθηνότερο οικιακό πακέτο και ταχύτητες ως 100Mbps
Τελικά, όλα δείχνουν πως αυτές τις απαντήσεις θα μας τις δώσει η Κίνα, αν καταφέρει να φέρει τα δείγματα στη Γη, το 2031.
«Δεν είναι απλώς ένας αγώνας», είπε ο αστρονόμος Jonathan McDowell στην Malay Mail. “Αποτελεί υψηλή επιστημονική προτεραιότητα για την κατανόηση του Άρη και του ηλιακού μας συστήματος.”
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.
Οι εφαρμογες της Vodafone εξαφανιστηκαν απο το Google Play………….