Η Κίνα πρόκειται να ιδρύσει ένα νέο επενδυτικό ταμείο με κρατική στήριξη, το οποίο στοχεύει να συγκεντρώσει περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια για τον τομέα των ημιαγωγών της, δήλωσαν στο Reuters δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα, καθώς η χώρα εντείνει τις προσπάθειές της να καλύψει τη διαφορά από τις ΗΠΑ. Είναι πιθανό να είναι το μεγαλύτερο από τα τρία επενδυτικά ταμεία που θα δρομολογήσει το China Integrated Circuit Industry Investment Fund, γνωστό και ως Big Fund.

Ο στόχος των 300 δισεκατομμυρίων γιουάν (41 δισεκατομμυρίων δολαρίων) ξεπερνά παρόμοιες προσπάθειες του 2014 και του 2019. Ο πρόεδρος της Κίνας έχει τονίσει εδώ και καιρό την ανάγκη η χώρα να επιτύχει αυτάρκεια στους ημιαγωγούς. Η ανάγκη αυτή έγινε ακόμη πιο επιτακτική μετά την επιβολή από την Ουάσιγκτον μιας σειράς μέτρων ελέγχου των εξαγωγών τα τελευταία δύο χρόνια, επικαλούμενη φόβους ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει προηγμένα chip για να ενισχύσει τις στρατιωτικές του δυνατότητες.

Τον Οκτώβριο του προηγούμενου έτους αξίζει να σημειωθεί, πως οι ΗΠΑ έθεσαν σε εφαρμογή ένα σαρωτικό πακέτο κυρώσεων που περιόρισε την πρόσβαση της Κίνας σε προηγμένο εξοπλισμό κατασκευής ημιαγωγών, ενώ οι σύμμαχοι των ΗΠΑ έχουν λάβει παρόμοια μέτρα. Το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας σχεδιάζει να συνεισφέρει 60 δισεκατομμύρια γιουάν στο εν λόγω επενδυτικό ταμείο.

Η αλήθεια είναι πως δεν μπορούν ακόμη να συνειδητοποιήσουν οι ΗΠΑ τη ζημιά που έχουν κάνει και αρκεί να αναφέρουμε το απλό. Πως αν κάποια κινεζική εταιρεία δεν μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε κάποιο εξάρτημα, ό,τι και αν είναι αυτό θα το ψάξει από αλλού, με βαρύτατες συνέπειες για την οικονομία της.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.