Η Κίνα έκανε ένα τεράστιο βήμα μπροστά, στην παγκόσμια κούρσα των chip. Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Πεκίνο, αναφέρει πως ανέπτυξε ένα τρανζίστορ χωρίς πυρίτιο, που παράλληλα βελτιώνει την αποδοτικότητα των επεξεργαστών, αλλά και την ταχύτητά τους. Παράλληλα, αναδιαμορφώνει τον τρόπο κατασκευή chip, χωρίς πυρίτιο στο μέλλον.

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Materials, η ομάδα περιγράφει μια αρχιτεκτονική chip επόμενη γενιάς, που αντικαθιστά το παραδοσιακό πυρίτιο με ένα δισδιάστατο υλικό που ονομάζεται οξυσεληνίδιο βισμουθίου. Πρόκειται για ένα υλικό που είναι πιο λεπτό και πιο εύκαμπτο από το πυρίτιο, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει ταχύτατη κίνηση ηλεκτρονίων και καλύτερο έλεγχο του ηλεκτρικού ρεύματος!

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του νέου τρανζίστορ, βλέπουμε πως η πύλη του καλύπτει όλες τις πλευρές της πηγής, σε αντίθεση με τα συμβατικά σχέδια που καλύπτουν μόνο τρεις. Αυτή η πλήρης περιτύλιξη ενισχύει τον έλεγχο του ρεύματος και μειώνει την απώλεια ενέργεια, δύο βασικά χαρακτηριστικά που του επιτρέπουν υψηλότερες ταχύτητες και χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα chips που κατασκευάζονται με το νέο υλικό, θα έχουν μέχρι και 40% υψηλότερες ταχύτητες από τα κορυφαία chip πυριτίου που κατασκευάζουν εταιρίες όπως η Intel και η Apple. Και όλα αυτά με 10% λιγότερη ενέργεια.

Η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα αυτών των chip βασίζεται κυρίως στις μοναδικές ιδιότητες του  οξυσεληνιδίου του βισμούθιου. Το νέο υλικό επιτρέπει μεγαλύτερη κινητικότητα, που σημαίνει πως τα ηλεκτρόνια μπορούν να κινηθούν πιο γρήγορα, προσφέροντας υψηλή διηλεκτρική σταθερά, κάτι που βοηθάει στην αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας πιο αποτελεσματικά.

Ο επικεφαλής ερευνητής Χάιλιν Πενγκ περιέγραψε την ανακάλυψη ως κάτι περισσότερο από μια απλή αναβάθμιση της υπάρχουσας τεχνολογίας πυριτίου. «Εάν οι καινοτομίες στα τσιπ που βασίζονται σε υπάρχοντα υλικά θεωρούνται «συντόμευση», τότε η ανάπτυξη τρανζίστορ 2D ​​που βασίζονται σε υλικά είναι παρόμοια με την «αλλαγή λωρίδας»», δήλωσε στην South China Morning Post.

Σε αυτές τις περιοχές παίζουν οι οπτικές ίνες μέχρι το σπίτι της ΔΕΗ

Όμως, πέρα από τις τεχνικές υποσχέσεις επιδόσεων και καλής απόδοσης, το νέο τρανζίστορ ίσως φέρει και αλλαγές στις πολιτικές ισορροπίες. Η Κίνα είναι αντιμέτωπη με συνεχείς περιορισμούς στα προηγμένα chip των ΗΠΑ, αλλά και στην απόκτηση εξοπλισμού για την δημιουργία chips. Αν η Κίνα κάνει στροφή σε τρανζίστορς χωρίς πυρίτιο, θα μπορούσε μα προσφέρει μια πιο ανεξάρτητη πορεία για την Κίνα, ενώ την ίδια στιγμή θα αποκτήσει προβάδισμα, κάνοντας χρήση νέων υλικών.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια στιγμή που η Huawei δοκιμάζει μια νέα μηχανή λιθογραφίας ακραίας υπεριώδους ακτινοβολίας  (EUV), που ακούγεται πως θα είναι ανταγωνιστική με τις καλύτερες μηχανές της ASML. Η ASML είναι η εταιρεία που φτιάχνει τα μηχανήματα για τη κατασκευή microchip, κάτω από τα 5nm και η μοναδική εταιρία αυτού του είδους, που σημαίνει πως όποιος ελέγχει την ASML ελέγχει και την κατασκευή chipsets παγκοσμίως.

Στην παρούσα φάση το νέο τρανζίστορ παραμένει σε στάδιο έρευνας. Αν οι έρευνες αποδώσουν και καταλήξει σε ένα εμπορικό προϊόν, τότε αυτή η ανακάλυψη έχει τη δυναμική να αλλάξει τις ισορροπίες και να αμφισβητήσει την κυριαρχία του πυριτίου. Ας ελπίσουμε πως το νέο υλικό θα πάει μπροστά την τεχνολογία και θα προσφέρει πολύ καλύτερα chips για τις μελλοντικές μας συσκευές.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Nature Materials.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.