Οι ΗΠΑ προσπαθούν να εφαρμόσουν περιορισμούς στους κινέζους κατασκευαστές DRAM μνημών, όμως δεν σταματάνε εκεί, δείχνοντας τον πανικό τους. Τώρα πιέζουν εκ νέου την Ολλανδική ASML και την κυβέρνηση της χώρας, ώστε να σταματήσει την εξαγωγή και των DUV μηχανημάτων, για κατασκευή ημιαγωγών. Από ότι φαίνεται η ολλανδική κυβέρνηση ήδη δέχθηκε και προχώρησε σε ανάκληση της άδειας εξαγωγής DUV μηχανημάτων της ASML πρις την Κίνα.  Η Κίνα ζητάει πλέον από την Ολλανδία να σεβαστεί τις αρχές της αγοράς και να τηρήσει τον νόμο. όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Wang Wenbin. Τονίζει επίσης την ανάγκη προστασίας των κοινών συμφερόντων και των δύο εθνών και την διατήρηση της σταθερότητας στις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού.

Η ASML διευκρίνισε ότι η ανάκληση άδειας εξαγωγής επηρεάζει τις αποστολές των συστημάτων λιθογραφίας NXT:2050i και NXT:2100i του 2023, που χρησιμοποιούνται για κατασκευή microchip στα 7nm. Η εταιρία δεν εντόπισε τους πελάτες που επηρεάστηκαν από αυτή την κίνηση όμως αναγνωρίζει τον αντίκτυπο σε ορισμένους Κινέζους πελάτες της. Ο βασικός πελάτης της ASML που επηρεάζεται, είναι η SMIC, που κατασκευάζει τους Kirin επεξεργαστές για την HUAWEI. Αυτή τη στιγμή η ASML, παραμένει ο κυρίαρχος στην παγκόσμια αγορά συστημάτων λιθογραφίας και αποτελεί κρίσιμο στοιχείο στην κατασκευή ημιαγωγών. Πρακτικά έχει το μονοπώλιο στα μηχανήματα που κατασκευάζουν επεξεργαστές από 5nm και κάτω.

Αν ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ημιαγωγών της Κίνας τα καταφέρει, οι ΗΠΑ θα έχουν πρόβλημα

Οι ΗΠΑ αφού εμποδίσαν την TSMC να κατασκευάσει chips για την Κίνα, τώρα προσπαθούν να εμποδίσουν και την ASML, στο να εξάγει εξοπλισμό κατασκευής chips στην χώρα.

Η Ολλανδική κυβέρνηση, με αυτή την την απόφαση, βάζει εμπόδια στην ASML που έχει μεγάλη δραστηριότητα στην αγορά της Κίνας τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, η Κίνα αποτέλεσε την μεγαλύτερη αγορά της ASML, για το τελευταίο τρίμηνο του 2023, αντιπροσωπεύοντας το 46% των πωλήσεων της εταιρίας. Οι Κίνα όμως έχει ήδη στοκάρει μεγάλη ποσότητα μηχανημάτων από την ASML, στην προσπάθειά της να μειώσει την εξάρτησή της από ξένες τεχνολογίες.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ προσπαθεί να ελέγξει τις εξαγωγές της ASML. Το 2023 ανακοίνωσαν νέους κανόνες, που δίνουν στην Ουάσιγκτον την εξουσία να περιορίσει τις εξαγωγές των μηχανημάτων “Twinscan NXT1930Di” της ASML, επειδή περιέχουν μέρη από αμερικάνικη τεχνολογία. Μετά από ένα κύκλο συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και ASML, η δεύτερη συμφώνησε με όλους τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς, συμπεριλαμβανομένης της νομοθεσίας για τον έλεγχο των εξαγωγών.

Η Κίνα αυτή τη στιγμή ξοδεύει μυθικά ποσά στην ανάπτυξη μιας αυτοδύναμης εφοδιαστικής αλυσίδας ημιαγωγών, ενώ προσπαθεί να καλύψει την τεχνολογική διαφορά στην λιθογραφία με τις λύσεις της ASML. Αυτή τη στιγμή η SMEE είναι ο μόνος γνωστός κατασκευαστής μηχανών λιθογραφίας της Κίνας, όμως υστερεί τεχνολογικά σε σχέση με την ASML και τις λύσεις από την Ιαπωνία. Οι νέοι περιορισμοί κάνουν ακόμα πιο πολύπλοκο το παγκόσμιο τοπίο στην αγορά ημιαγωγών, κάτι που πιθανότατα θα φέρει νέο κύκλο ελλείψεων στην αγορά, κάτι που φυσικά θα πληρώσει ο καταναλωτής, όπως πάντα.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. “παραμένει ο κυρίαρχος στην πασούμια αγορά συστημάτων λιθογραφίας”.

    Πασούμια Γκαμώτη;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.