Το Thunderbolt 5 ανακοινώθηκε πριν λίγη ώρα και είναι μεγάλο βήμα μπροστά στο θέμα ταχυτήτων. Από τα 40Gbps του thunderbolt 4, περνάμε στα 120Gbps, ενώ από την νέα θύρα μπορούν να περάσουν 240W ρεύματος για φόρτιση συσκευών, από το καλώδιο USB-C.

Τεχνικά, σε μια συνηθισμένη υλοποίηση του Thunderbot 5, έχουμε 80Gbps ταχύτητας, με χρήση δύο από τις τέσσερις PCIe lanes και προς τις δύο κατευθύνσεις. Αυτό είναι το διπλάσιο από το Thunderbolt 4. Όμως, όταν χρειαστείς περισσότερο bandwidth, όπως σε οθόνες υψηλής ανάλυσης, το Thunderbolt 5 μπορεί να στείλει δεδομένα στις 3 από τις 4 PCIe lanes, φτάνοντας τα 120Gbps στην αποστολή και 40Gbps στην λήψη.

Όλο αυτό το bandwith θα μπορεί να τροφοδοτήσει τρεις 4K οθόνες, στα 144Hz, παράλληλα ή πολλαπλές 8K οθόνες. Αλλιώς ένα απλό μόνιτορ μπορεί να φτάσει στα 540Hz, που είναι τρομερά μεγάλος ρυθμός ανανέωσης.

thunderbolt 5

Με δυνατότητα φόρτισης συσκευών μέχρι 240W, το Thunderbolt 5 θα προσφέρει ταχεία φόρτιση, ακόμα και σε high end gaming latpops, ώστε να ξεφορτωθούν τους μεγάλους φορτιστές που είχαν μέχρι σήμερα και να περάσουν σε μικρότερους USB-C φορτιστές.

Φυσικά το Thunderbolt 4 δεν θα σταματήσει την κυκλοφορία του, απλά θα είναι για τους πιο καθημερινούς χρήστες, ενώ το thunderbolt 5 θα βρει σπίτι σε όσους θέλουν τεράστιες ταχύτητες για δημιουργία περιεχομένου, extreme gaming και για δυνατά workstations.

thunderbolt 5

Το Thunderbolt 5 δεν θα είναι μέρος των επεξεργαστών 14ης γενιάς της Intel, αλλά θα χρειάζεται ξεχωριστό chip με το όνομα Barlow Ridge, για να προστεθεί σε ένα σύστημα. Σύμφωνα με την Intel, τα πρώτα μηχανήματα με Thunderbolt 5 θα έρθουν μέσα στο 2024.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.