Η IBM ισχυρίζεται ότι έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα στην τεχνολογία chip κατασκευάζοντας το πρώτο 2nm chip. Η εταιρεία λέει ότι έχει συμπιέσει 50 δισεκατομμύρια τρανζίστορ σε ένα chip μεγέθους όσο ένα νύχι.

Σύμφωνα με την IBM, η αρχιτεκτονική μπορεί να βοηθήσει τους κατασκευαστές επεξεργαστών να προσφέρουν μια αύξηση απόδοσης 45 τοις εκατό με την ίδια ποσότητα ισχύος με τα τρέχοντα chip που βασίζονται σε 7nm ή το ίδιο επίπεδο απόδοσης χρησιμοποιώντας 75% λιγότερη ενέργεια. Οι φορητές συσκευές με επεξεργαστές που βασίζονται σε 2nm θα μπορούσαν να έχουν έως και τετραπλάσια διάρκεια ζωής μπαταρίας σε σχέση με αυτές που έχουν 7nm chipset.

Η IBM ισχυρίζεται ότι ίσως χρειαστεί να φορτίζουμε αυτά τα τηλέφωνα κάθε τέσσερις ημέρες. Η ταχύτητα των φορητών υπολογιστών θα ενισχυθεί από αυτούς τους επεξεργαστές, ενώ τα αυτόνομα οχήματα θα εντοπίζουν και θα αντιδρούν πιο γρήγορα σε αντικείμενα. Η εταιρεία ισχυρίζεται επίσης ότι η τεχνολογία θα ωφελήσει την αποδοτικότητα ισχύος των data center, την εξερεύνηση του διαστήματος, τη τεχνητή νοημοσύνη, τα 5G και 6G δίκτυα, και την κβαντική πληροφορική.

Η IBM φαίνεται ότι έκανε την ανακάλυψη της 2nm πριν από τους ανταγωνιστές της. Οι M1 και A14 της Apple κυκλοφόρησαν μαζί με τον Kirin 9000 της Huawei το περασμένο φθινόπωρο ως οι πρώτοι επεξεργαστές που βασίζονται στη 5m διαδικασία της TSMC. Άλλοι κατασκευαστές, όπως η AMD και η Qualcomm, συνήθως χρησιμοποιούν αυτή τη στιγμή τα 7nm chip της TSMC, αν και ο Snapdragon 888 της Qualcomm κατασκευάζεται με 5m τεχνολογία από τη Samsung.

Όσον αφορά την Intel, η εταιρεία είναι απίθανο να κυκλοφορήσει 7nm επεξεργαστές έως το 2023. Αυτή τη στιγμή χρησιμοποιεί 10nm και 14nm chip. Ωστόσο, τα chip της Intel τείνουν να έχουν μεγαλύτερη πυκνότητα τρανζίστορ από αυτά των αντιπάλων στα ίδια nm, οπότε η σύγκριση δεν είναι ακριβώς αντίστοιχη. Η TSMC, εν τω μεταξύ, εργάζεται επίσης σε μια 2nm διαδικασία και αναμένεται να προχωρήσει στη μαζική παραγωγή των 4nm και 3nm τον επόμενο χρόνο.

Δεν είναι σαφές πότε οι 2nm επεξεργαστές θα είναι διαθέσιμοι σε καταναλωτικές συσκευές, αλλά η ανακοίνωση ενός 2nm chip και η κατασκευή τους υπό κλίμακα είναι διαφορετικές προκλήσεις. Η IBM σχεδιάζει να κυκλοφορήσει τους πρώτους εμπορικούς 7nm επεξεργαστές φέτος στους Power Systems διακομιστές της. Παρόλο που οι 2nm επεξεργαστές απέχουν πιθανώς λίγα χρόνια από το να έρθουν σε φορητούς υπολογιστές και τηλέφωνα, είναι τουλάχιστον καλό να γνωρίζουμε ότι οι πιο ισχυροί και αποδοτικοί επεξεργαστές βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.