Η Huawei στα πλαίσια event που είχε διοργανώσει στη Κίνα, αναφέρει ότι έχει αναπτύξει το electronic design automation (EDA) λογισμικό για τον σχεδιασμό chips τα οποία θα παραχθούν στα 14nm. Αν και η παραγωγική διαδικασία των 14nm είναι αρκετές γενιές πίσω από τα 3nm, αποτελεί ίσως το σημαντικότερο επίτευγμα της Huawei στην εποχή της ανεξαρτητοποίησης από δυτικές εταιρείες.

Η Huawei αναμένεται να ολοκληρώσει τις δοκιμές στο EDA Software στα 14nm φέτος όπως και για πιο προηγμένα chips, σύμφωνα με τον rotating chairman Xu Zhijun της εταρείας. Η σουίτα εφαρμογών έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με εγχώριες EDA εταιρείες.

Huawei design tools

Αν και η Huawei σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το EDA software για το design των δικών της chips HiSilicon, κινεζικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο Hu επισήμανε ότι η Huawei θέλει να μοιραστεί αυτά τα εργαλεία με συνεργάτες.

Αν και η Κίνα έχει θέσει το στόχο της δημιουργίας μιας πλήρους αυτόνομης βιομηχανίας σχεδιασμού και κατασκευής επεξεργαστών, της λείπουν απαραίτητα κομμάτια του παζλ. Μεταξύ αυτών και του δικού της electronic design automation software. Όπως σημειώνει το tomshardware, υπάρχουν εκατοντάδες σχεδιαστές επεξεργαστών στη Κίνα, με τους περισσότερους όμως να χρησιμοποιούν εργαλεία που έχουν αναπτυχθεί από Αμερικανικές εταιρείες, όπως η Ansys, Cadence, Synopsus, καθώς και η Γερμανική Siemens.

Με βάση τις κυρώσεις που έχουν εισαχθεί από την Αμερικανική κυβέρνηση, τεχνολογίες υλικού και λογισμικού Αμερικανικής προέλευσης που επιτρέπουν την ανάπτυξη ή την παραγωγή επεξεργαστών δεν μπορούν να δοθούν στη Κίνα, χωρίς την απαραίτητη άδεια.

Με βάση την τελευταία εξέλιξη το τμήμα HiSilicon και άλλοι κινεζικοί σχεδιαστές επεξεργαστών μπορούν να αναπτύξουν εντός 2023-2024 επεξεργαστές στα 14nm με το λογισμικό της Huawei. Μένει να φανεί αν θα μπορούν να τα κατασκευάζουν στην Semiconductor Manufacturing International Corp. (SMIC), TSMC ή στην Samsung Foundry, με αυτές τις εταιρείες να χρειάζεται να πάρουν άδεια από τις ΗΠΑ για να δεχθούν παραγγελίες από την Κίνα.

Η Huawei εργάζεται επίσης πάνω στα δικά της εργαλεία εξοπλισμού παραγωγής πλακιδίων, τα οποία πιθανότατα θα είναι από τους ακρογωνιαίους λίθους της κινεζικής βιομηχανίας ημιαγωγών. Ωστόσο, αυτά τα εργαλεία δεν θα φτάσουν στα εργοστάσια τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.