Η Huawei επιλέγει τον δρόμο της δικαιοσύνης για να απαντήσει στις απαράδεκτες κινήσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ των τελευταίων ημερών, ζητώντας από το δικαστήριο να αποφανθεί για την συνταγματικότητα του αποκλεισμού. Αποτελεί, την προσπάθειά της να παλέψει με τις πολιτικές που περιορίζουν την απήχησή της σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όπως ήδη γνωρίζετε, αυτή τη στιγμή η Huawei τα έχει βρει σκούρα με το ban που απειλεί την επιχειρηματική της δραστηριότητα και το οποίο επιβλήθηκε από το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Αυτό την απαγορεύει να έχει οποιαδήποτε συναλλαγή με αμερικανικές εταιρείες, χωρίς ειδική άδεια από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Το ban αποτελεί την προσπάθεια των ΗΠΑ να διώξει την Huawei εκτός χώρας, ενώ και προηγουμένως, το Κογκρέσο είχε απαγορεύσει τη χρήση προϊόντων της Huawei στις κυβερνητικές υπηρεσίες, καθώς υποστήριζαν ότι αποτελούσαν απειλή ασφαλείας. Και το ban όχι μόνο μπλόκαρε τις υπηρεσίες από το να χρησιμοποιούν προϊόντα της Huawei, αλλά και οποιεσδήποτε εταιρείες ήθελαν να αποκτήσουν πανάκριβα συμβόλαια από την αμερικανική κυβέρνηση, θα έπρεπε να μην χρησιμοποιούν επικοινωνιακό εξοπλισμό της Huawei.

Μέσω της χθεσινής κίνησης της Huawei έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα, ως προς τους λόγους για τους οποίους το ban θα πρέπει να ακυρωθεί. Όπως ανέμεναν άλλωστε και νομικοί κύκλοι, η Huawei τονίζει ότι σύμφωνα με το νόμο, το Κογκρέσο απαγορεύεται να περάσει νόμους που στοχεύουν συγκεκριμένους ανθρώπους και ότι το ban εμπίπτει σε αυτήν την κατηγορία. Η εταιρεία υποστηρίζει, ότι το Κογκρέσο υπερέβη το νόμο, όταν ψήφισε υπέρ του ban και ότι δεν της δίνεται καμιά ευκαιρία να προβάλλει τις αντιδράσεις της.

Η Αμερικανική κυβέρνηση έχει πολλές φορές αναφέρει ότι ο εξοπλισμός της Huawei μπορεί να χρησιμοποιείται από την Κινεζική κυβέρνηση για να παρακολουθεί αμερικανικά δίκτυα και ότι το banning εταιρειών σαν της Huawei βρίσκεται εντός της δύναμης και της ελευθερίας που έχει στα πλαίσια της εθνικής ασφάλειας. Η Huawei υποστηρίζει ότι της έχει ενταχθεί στην κατηγορία των μη έμπιστων εταιρειών απλά από ένα εκτελεστικό διάταγμα, χωρίς να της έχει δοθεί η δυνατότητα να υπερασπιστεί τον εαυτό της στα δικαστήρια. Τονίζει, ότι τώρα είναι μια τηλεπικοινωνιακή εταιρεία, η Huawei στο στόχαστρο, αργότερα, με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσε να βρεθεί στο στόχαστρο και οποιαδήποτε άλλη εταιρεία. Στα πλαίσια της ασφάλειας του κυβερνοχώρου, οι ΗΠΑ είχαν απαγορεύσει και το λογισμικό της Ρωσικής Kaspersky, με την εταιρεία να παίρνει και αυτή την οδό των δικαστηρίων. Όμως τα Αμερικανικά δικαστήρια έχουν δώσει μεγάλη ευχέρεια στην κυβέρνηση των ΗΠΑ σε θέματα εθνικής ασφαλείας, καθιστώντας έτσι τις νομικές προοπτικές της Huawei αβέβαιες.

Πριν από λίγες ημέρες πάντως, ο Trump τα γύριζε, υποστηρίζοντας ότι το ban θα μπορούσε να αρθεί σαν μέρος μιας εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα, κάνοντας τη ρητορική περί εθνικής ασφαλείας να μοιάζει φαιδρή.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.