Έχει τύχει αμέτρητες φορές να ψάχνω κάτι στο Google και όταν μπαίνω στις σελίδες που η μηχανή αναζήτησης ισχυρίζεται ότι υπάρχει να μην το βρίσκω πουθενά. Να το πω λίγο καλύτερα, πιο αναλυτικά για να γίνει κατανοητό.

Αναζητάς κάτι στο Google, στα αποτελέσματα υπάρχει η σελίδα και κάτω από αυτή με bold οι λέξεις που έχεις αναζητήσει. Μπαίνεις λοιπόν στη σελίδα και προσπαθείς μάταια να δεις σε ποιο σημείο είναι γραμμένο αυτό που ψάχνεις. Χαμένη υπόθεση και χρόνος. Αν δεν πατήσεις Ctrl+F και κάνεις αναζήτηση μέσα στο site θα ψάχνεις για ώρες.

Τελικά η Google αποφάσισε να αλλάξει τα πράγματα και να θάψει μία για πάντα το Ctrl+F χρησιμοποιώντας τα URL text fragments. Στον Chrome Canary υπάρχει εδώ και έναν χρόνο μία λειτουργία που κάνει highlight το κείμενο που αναζήτησες μέσα στη σελίδα. Μάλλον μετά από μήνες δοκιμών το χαρακτηριστικό έγινε διαθέσιμο στην κανονική έκδοση του browser.

Σε καταλαβαίνω είσαι μπερδεμένος. Τι είναι τα URL text fragments και τι λες τόση ώρα; Άσε με να σου εξηγήσω. Τα URL text fragments είναι ας πούμε διάφορα δεδομένα στο URL της κάθε σελίδας που βελτιώνουν τον εντοπισμό στοιχείων. Πώς δουλεύει τώρα το όλο θέμα με τη Google, τον Chrome, και το highlight.

Κάνεις μια αναζήτηση, βλέπεις ότι το πρώτο αποτέλεσμα έχει bold κείμενο, άρα το site έχει σελίδα με αυτό που ψάχνεις, πατάς πάνω του και ιδού το θαύμα. Δεν χρειάζεται να πατήσεις Ctrl+F γιατί ο Chrome έχει βάλει την αναζήτηση σε URL text fragment και κάνει highlight το κείμενο μέσα στο site.

Το Android Police που έκανε τα πειράματα του αναζήτησε το “Subscribe to Android Police’s weekly newsletter”. Χωρίς τη νέα λειτουργία του Chrome από το πρώτο αποτέλεσμα θα άνοιγε αυτό το URL:

https://www.androidpolice.com/2020/01/31/android-police-now-has-a-newsletter-subscribe-here/

τώρα όμως το URL είναι αυτό:

https://www.androidpolice.com/2020/01/31/android-police-now-has-a-newsletter-subscribe-here/#:~:text=Subscribe%20to%20Android%20Police's%20weekly%20newsletter

Το URL text fragment είναι αυτό εδώ:

#:~:text=Subscribe%20to%20Android%20Police's%20weekly%20newsletter

και εξαιτίας του το “Subscribe to Android Police’s weekly newsletter” έχει γίνει highlight μέσα στη σελίδα.

google chrome url text fragment highlight

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.