Μια νέα μέρα και μια νέα απάτη. Η Google προειδοποιεί για την νέα απάτη που κυκλοφορεί μέσω Gmail και μπορεί να σας κοστίσει μέχρι και τους τραπεζικούς σας λογαριασμούς. Η Google ζητάει από τους χρήστες, αν λάβουν αυτό το email, να το κάνουν report σαν phishing, ώστε να μπλοκάρει όλες τις διευθύνσεις που το διασπείρουν.

Ο νέος τρόπος για να μας ξεγελάσουν, περιλαμβάνει emails με όνομα αποστολέα το Google Search Team και με τίτλο το “Online Rewards Program”. Το μήνυμα μέσα στο mail γράφει τα εξής:

“Συγχαρητήρια! Είστε ένας τυχερός χρήστης της Google! Για κάθε 10 εκατομμύρια αναζητήσεις που πραγματοποιείτε σε όλο τον κόσμο, θα σας ανακηρύξουμε τυχερό χρήστη και θα σας στείλουμε ένα ευχαριστήριο δώρο. Είστε ένας τυχερός χρήστης!”

Φυσικά έχει τα links που θα σας οδηγήσουν σε σελίδες, όπου θα εγκαταστήσουν στις συσκευές σας malware, με το οποίο θα κλέψουν τα προσωπικά σας δεδομένα, τους κωδικούς σας και του λογαριασμούς σας, συμπεριλαμβανομένων και αυτών των τραπεζών ή των crypto wallets.

Αρχικά να πούμε τον βασικό κανόνα. Κανένας δεν μοιράζει λεφτά χωρίς να κάνετε εσείς κάτι. Οπότε όταν βλέπουμε τέτοια μηνύματα, τα θεωρούμε σίγουρα απάτη και τα στέλνουμε στον κάδο. Καμία εταιρία δεν θα δώσει το παραμικρό ποσό στην τύχη. Είναι άλλο να κερδίζετε κάποιο έπαθλο διαγωνισμού, στον οποίο δηλώσατε συμμετοχή και που γνωρίζετε ότι το έχετε κάνει. Η Google δεν έχει κανένα λόγο να πληρώσει χρήστες που απλά έκαναν μια αναζήτηση ή απλά δεν έκαναν τίποτα.

Όπως και να έχει, υπάρχουν κάποιοι κανόνες που θα μας προστατεύσουν για τα emails που δεν ξέρουμε τον αποστολέα του ή που νομίζουμε ότι τον ξέρουμε.

  1. Μην βιαστείτε να πατήσετε σε ότι σας στέλνουν. Κοιτάξτε την διεύθυνση email του αποστολές και όχι μόνο το όνομα που έχει δηλώσει. Τις περισσότερες φορές οι διεύθυνσης είναι άκυρες και δεν έχουν καμία σχέση με το domain της εταιρίας που ισχυρίζονται πως είναι. Για παράδειγμα, η google στέλνει emails που καταλήξουν σε @google.com και μόνο.
  2. Δεν πατάμε ποτέ σε διευθύνσεις που μας έχουν στείλει σε email άγνωστοι. ΠΟΤΕ. Ακόμα και στα emails γνωστών μας, φροντίζουμε να διπλό-ελέγξουμε ότι τα έστειλαν όντως εκείνοι και όχι κάποιο malware που τους έχει προσβάλει.
  3. Δεν ανοίγουμε ποτέ αρχεία που έχει επισυναπτόμενα το email, ειδικά αυτά που είναι από αγνώστους. Σίγουρα όχι από το κινητό μας που πιθανότατα δεν έχει κάποιο antivirus και antimalware, αλλά και στον υπολογιστή μας είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Και εδώ ισχύει το ίδιο, επιβεβαιώνουμε με τον αποστολέα, αν είναι γνωστός μας, ότι το αρχείο είναι ασφαλές. Αν δεν τον γνωρίζουμε, τότε κατευθείαν διαγράφουμε το mail και το κάνουμε report.
  4. Ότι και αν λέει το email, συνήθως τα scams προσπαθούν να σας πείσουν ότι δεν έχετε πολύ χρόνο. Με αυτό τον τρόπο θα σας αγχώσουν πως θα χάσετε την ευκαιρία που σας προσφέρουν. Ηρεμήστε και σκεφτείτε καθαρά.
  5. Ο βασικός κανόνας που είπαμε και στην αρχή. Κανείς δεν χαρίζει δώρα και λεφτά χωρίς να έχετε κάνει κάτι εσείς πρώτα. Όταν βλέπετε emails πως κερδίσατε κάτι, πιθανότατα είναι scam.

Το διαδίκτυο θέλει πολύ προσοχή και παραμένει αρκετά επικίνδυνο αν δεν είμαστε προσεκτικοί. Όπως σε όλα στην ζωή, πρέπει να τα απολαμβάνουμε, αλλά να είμαστε και επιφυλακτικοί.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.