Θυμάστε τις ωραίες εποχές που οι συσκευές ερχόντουσαν με μια εφαρμογή μουσικής που ήταν εύχρηστη και βολική; Τώρα έχουμε το YouTube Music, που είναι μια τρομερά άβολη και όχι τόσο καλοσχεδιασμένη εφαρμογή, που συνεχώς μας πετάει μηνύματα για να αγοράσουμε συνδρομή. Από ότι φαίνεται η Google πλήρωσε στην Samsung 8 δισεκατομμύρια για 4 χρόνια, ώστε να αντικαταστήσει αρκετές από τις εφαρμογές της, με αυτές της Google. Για αυτό βλέπουμε πλέον τον Google Assistant αντί για το Bixby, το YouTube Music αντί για το Samsung Music, αλλά και το  Google Search σαν προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης.

Η Samsung είναι η μεγαλύτερη εταιρία smartphones εδώ και πολλά χρόνια και χρησιμοποιεί το Android με το OneUI skin. Μέχρι πρόσφατα, οι συσκευές ερχόντουσαν με τις εφαρμογές της ίδιας της Samsung, που στην πλειοψηφία τους ήταν πολύ καλές. Από την εφαρμογή μηνυμάτων, μέχρι το πληκτρολόγιο, η Samsung είχε διαφορετικές εφαρμογές.

Τα τελευταία χρόνια όμως η Samsung προσφέρει τις εφαρμογές της Google σαν προεπιλογή. Για παράδειγμα η εφαρμογή μουσικής της Samsung, δεν βρίσκεται καν στην συσκευή και θα πρέπει ο χρήστης να την κατεβάσει από το Galaxy Store. Η αποκάλυψη της συμφωνίας και του τεράστιου ποσού έγινε στην δίκη της Google, εναντίως της Epic, την δημιουργό του διάσημου Fortnite.. Κατέθεσε ο James Kolotouros, Αντιπρόεδρος συνεργασιών στην Google, δίνοντάς μας πληροφορίες για την συμφωνία.

Σύμφωνα με τον Kolotouros, η Google έχει στα πλάνα της τον διαμοιρασμό μέρους των εσόδων από τις εφαρμογές της στο Play Store, αν εκείνοι χρησιμοποιούν τις εφαρμογές της σαν προεπιλογή στα τηλέφωνά τους. Η Google έφτασε στο σημείο να ζητήσει από την Samsung να σταματήσει το Galaxy Store από της συσκευές της. Μάλιστα, είχε προσφέρει $200 εκατομμύρια στην Samsung, για να χρειάζεται ο χρήστης να κατεβάσει το Galaxy Store από το Play Store, αντί να είναι προεγκατεστημένο.

Ο στόχος της Google με αυτό, ήταν οι πληρωμές του Galaxy Store να γίνονται μέσω της Google, ώστε να μπορεί να κρατάει μια προμήθεια. Φυσικά η Samsung δεν δέχθηκε την πρόταση και δεν είχε λόγο να το κάνει. Αργότερα όμως δέχθηκε τα 8 δισεκατομμύρια για να έχει τον Google Assistant, το Play Store και την αναζήτηση της Google προεπιλεγμένα στις συσκευές της. Η Google σκόπευε να πληρώσει άλλο ένα δισεκατομμύριο για να βρίσκεται το Play Store στην κεντρική οθόνη του κινητού, αλλά δεν το έκανε γιατί θα ήταν δίπλα από το Galaxy Store.

Φυσικά η Samsung δεν είναι η μόνη εταιρία που ενδιέφερε την Google, καθώς έβλεπε σαν απειλή το κατάστημα της Amazon. Έτσι, προσπαθούσε να πείσει και τους άλλους κατασκευαστές να προωθούν το Play Store με αντάλλαγμα μερίδιο από τα κέρδη, σύμφωνα με την έκθεση του Bloomberg.

Έγγραφα που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο δείχνουν ότι η εταιρεία ήταν διατεθειμένη να δαπανήσει 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια για την Αναζήτηση και το Play το 2020, αυξάνοντας στα 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023. Αυτό έγινε για να «ασφαλίσει τις προστασίες πλατφόρμας για την Αναζήτηση και το Play και τις προστασίες κρίσιμων εφαρμογών σε περισσότερες συσκευές» από μη κατασκευαστές Samsung. Υπήρχε επίσης ένα κλιμακωτό πρόγραμμα που προσέφερε μερίδιο έως και 16 τοις εκατό των εσόδων του Play Store και μερίδιο 12 τοις εκατό των εσόδων από την Αναζήτηση, ανάλογα με το μέγεθος της εταιρείας.

Σύμφωνα με τον Kolotouros, η Google δεν μπορούσε να αποτρέψει την Samsung από το να διαθέτει το Galaxy Store στην κεντρική οθόνη της συσκευής.

Φυσικά και ο CEO της Google, Sundar Pichai, υπερασπίστηκε την πολιτική της Google στην υπόθεση με το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Ανέφερε πως το να προσπαθεί να έχει προτεραιότητα δεν είναι λάθος. Είναι ο τρόπος που γίνεται η δουλειά. Από την άλλη, αυτές οι πρακτικές είναι που δεν επιτρέπουν σε μικρότερες εταιρίες να αναπτυχθούν. Αν η Google χάσει τα δικαστήρια, θα αναγκαστεί να σπάσει σε πολλά μικρότερα κομμάτια και να σταματήσει αυτές τις πρακτικές.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.