Η Google φαίνεται πως πληρώνει γονείς για βίντεο των παιδιών τους, αρκεί να είναι ηλικίας 13 εως 17 ετών, ώστε να μελετήσει το χρώμα του δέρματος τους και το σχήμα των φλέφαρών τους. Οι πληροφορίες έρχονται από το 404 Media.

Το πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε μια ιστοσελίδα με το όνομα “Facial Video Data Collection Project” που διεθύνεται από την Καναδική εταιρία TELUS. Η εν λόγω εταιρία προσφέρει 50 δολάρια για σύντομα βίντεο παιδιών, που στην συνέχεια μεταβιβάζει στην Google. Η σελίδα ήταν online την περασμένη Τετάρτη και πλέον αναφέρει πως η φόρμα έχει κλείσει για νέες αιτήσεις. Το project έτρεξε από τον Νοέμβριο του 2023 μέχρι τον Ιανουάριο του 2024 και ο σκοπός του ήταν η βελτίωση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου.

«Θα ζητηθεί από τους συμμετέχοντες να τραβήξουν 11 σύντομα βίντεο του εαυτού τους, φορώντας διαφορετικά στηρίγματα (π.χ. γυαλιά ηλίου, μάσκες προσώπου, καπέλα) ή χωρίς σκηνικά», αναφέρεται στην περίληψη του έργου. “Κάθε βίντεο θα έχει διάρκεια μικρότερη από 40 δευτερόλεπτα.” Ένας συντονιστής της Telus θα ήταν σε κλήση ενώ το παιδί τραβούσε αυτά τα βίντεο, σύμφωνα με τη σελίδα.

Οι γονείς των παιδιών θα έπρεπε να δώσουν την συγκατάθεσή τους στην Google και την Telus, για την συλλογή των βιομετρικών στοιχείων των παιδιών, συμπεριλαμβανομένων του σχήματος των ματιών, του χρώματος του δέρματος και της γεωμετρίας του προσώπου. Η Google θα κρατήσει τα δεδομένα για 5 έτη, σύμφωνα με την σελίδα.

Σύμφωνα με την σελίδα των συμμετοχών,  ο σκοπός για την συλλογή των βίντεο είναι “Για να αποκτήσετε δεδομένα για την εκπαίδευση ενός μοντέλου μηχανικής εκμάθησης” για προϊόντα Google. Με τα βίντεο το μοντέλο μηχανικής μάθησης θα μπορέσει να εκπαιδευτεί, όταν δεχθεί τα κατάλληλα δεδομένα. Σε αυτή την περίπτωση τις εικόνες και τα βίντεο των παιδιών, θα χρησιμοποιηθούν για να διδάξουν το λογισμικό της Google, ώστε να αναγνωρίζει καλύτερα την φυλή, την ηλικία και την ταυτότητα των ανρθώπων.

Η Google επιβεβαίωσε στην 404 Media πως “διερευνά τρόπους για να βοηθήσουμε τους χρήστες μας να επαληθεύσουν την ηλικία τους” και ότι εργολάβοι όπως η Telus τη βοηθούν να δημιουργήσει πιο διαφορετικά σύνολα δεδομένων.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.