Τα Android smartphones, δυστυχώς, συνήθως δεν λαμβάνουν την υποστήριξη για την οποία είναι πραγματικά ικανά. Ακόμη και τα καλύτερα και μεγαλύτερα ονόματα στο Android υποστηρίζουν συσκευές μόνο για 3-5 χρόνια στην καλύτερη περίπτωση. Αυτόν τον μήνα, η πόρτα κλείνει για τις ενημερώσεις στη σειρά Pixel 3 του 2018 και η απάντηση της Google σε αυτό είναι ότι τα 3 χρόνια ενημερώσεων εξακολουθούν να είναι μια «εξαιρετική εμπειρία» για τους πελάτες. Σοβαρά τώρα;

Ο συντάκτης του VICE, Aaron Gordon, δημοσίευσε σήμερα ένα άρθρο σχετικά με το τέλος της ζωής των Pixel 3, που λίγο πολύ αναφέρει ότι η Google τον αναγκάζει να εγκαταλείψει ένα τέλειο τηλέφωνο. Πρόκειται για μια κατάσταση στην οποία έχουμε βρεθεί σχεδόν όλοι. Εξαιτίας των εταιρειών φτάνουμε στο σημείο να αναζητήσουμε εναλλακτικές όπως η εγκατάσταση ανεξάρτητων ROMs ή η αγορά νεότερου μοντέλου smartphone – κυρίως για να έχουμε ένα ασφαλές τηλέφωνο.

Ένα σημαντικό σημείο που αξίζει να προσέξουμε στο άρθρο του Gordon είναι η απάντηση της Google επάνω στο θέμα. Όταν η εταιρεία ρωτήθηκε γιατί το Pixel 3 θα πάψει να λαμβάνει σημαντικές ενημερώσεις κώδικα και ενημερώσεις ασφαλείας, η Google είπε ότι πιστεύει ότι τα τρία χρόνια εξακολουθούν να παρέχουν μια «εξαιρετική εμπειρία» στους πελάτες της – και προφανώς σε όλους τους χρήστες Android, γιατί ότι κάνει η μαμά Google με το λειτουργικό της το κάνουν και οι όλοι ή σχεδόν όλοι οι κατασκευαστές.

Αυτό προκαλεί έκπληξη δεδομένου ότι η Google διαφήμισε περήφανα την εκτεταμένη υποστήριξης που θα προσφέρει στα Pixel 6 και Pixel 6 Pro. Η Google είχε πει ότι κατασκευάζει τα Pixel ώστε να γίνονται καλύτερα με την πάροδο του χρόνου με ενημερώσεις λογισμικού και δυνατοτήτων· επομένως ξεκινώντας με τα Pixel 6 και Pixel 6 Pro, τα Pixel θα λαμβάνουν πλέον ενημερώσεις ασφαλείας για τουλάχιστον 5 χρόνια.

Πρόσθεσε ότι οι χρήστες θα εξακολουθούν να λαμβάνουν ενημερώσεις λειτουργικού συστήματος για τουλάχιστον 3 χρόνια, μετά τα οποία δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε ότι τα Pixel θα παραμείνουν ενημερωμένα και ασφαλή. Η συχνότητα και οι κατηγορίες των ενημερώσεων θα εξαρτηθούν από τις δυνατότητες και τις ανάγκες του hardware.

Φυσικά, η βασική διαφορά μεταξύ των Google Pixel 3 και των Pixel 6 είναι το hardware. Όπως όλα τα παλιά Pixel, τα Pixel 3 έχουν SoC της Qualcomm, όμως τα Pixel 6 χρησιμοποιούν τον Tensor της Google. Η Qualcomm είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο τα παλαιότερα Pixel, και σχεδόν κάθε τηλέφωνο Android, έχουν ένα όριο όσον αφορά τη λήψη ενημερώσεων.

Ωστόσο, όταν η Samsung έχει πιέσει τα όρια της υποστήριξης επεκτείνοντας τις ενημερώσεις ασφαλείας μέχρι τα τέσσερα χρόνια – ακόμη και σε συσκευές που τροφοδοτούνται από SoC της Qualcomm – η πολιτική της Google παρουσιάζει κενά και ο Tensor δεν αποτελεί καλή δικαιολογία για τα 3 χρόνια των Pixel 3. Επιπλέον, υπάρχει το “χρυσό πρότυπο” της Apple, η οποία επιμένει να υποστηρίζει τα τηλέφωνα της για επτά και πλέον χρόνια.

Οπότε, μπορούμε άνετα να αισθανόμαστε λίγο κορόιδα με το γεγονός ότι η Google θεωρεί μία χαρά τα τρία χρόνια ενημερώσεων, ακόμα και σε τηλέφωνα που τα πουλάει ως premium συσκευές που βελτιώνονται με τα χρόνια και μέσω ενημερώσεων. Αν και με τα Pixel 6 απέδειξε ότι όντως βελτιώνονται με τον χρόνο και τις ενημερώσεις γιατί κυκλοφόρησαν με ένα σωρό προβλήματα.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Για συσκευή του 2018 και μάλιστα με Snapdragon μια χαρά είναι. Ξέρετε πολλές Android εταιρείες να έδιναν περισσότερες αναβαθμίσεις σε συσκευές του 2018 και πριν?
    Mε τον Tensor υπάρχει πολύ περισσότερος χώρος για έλεγχο βέβαια.
    Η μεγαλύτερη υποστήριξη αναβαθμίσεων αυτή την στιγμή σε Ανδροιντ παρέχεται από Google και Samsung. Και πλέον μπορούμε να σταθούμε δίπλα στην Apple (σχεδόν) Πριν από το 2020 το περισσότερο που έπαιρνες ήταν 2 αναβαθμίσεις η 3 ενημερώσεις. Το pixel 3 έκλεισε 4 😉 Και τα πήρε όλα στην ώρα τους.

  2. Το ποσο καιρο θα αναβαθμιστεί μια συσκευη εξαρταται κυριως απο τον κατασκευαστη του soc στην περιπτωση αυτη, την Qualcomm. Για αυτο η google κατασκευασε το δικο της soc για τα νεα pixel…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.