Το Android 10 είναι επισήμως εδώ και είναι διαθέσιμο αυτή τη στιγμή σε ελάχιστο αριθμό smartphone συσκευών. Σε Pixels και σε μερικά άλλα. Φέρει πολλά νέα features, εστιάζει στην ασφάλεια και έχει πλήθος άλλων εκπλήξεων, αλλά στη πράξη, τίποτα από αυτά δεν έχει σημασία αν η συσκευή σου δεν το τρέχει. Αυτήν την άποψη εκφράζει σε άρθρο γνώμης, ο Dieter Bohn, συντάκτης στο theverge.com και δεν θα μπορούσε κανείς να μην συμφωνήσει λιγότερο μαζί του. Η κατάσταση είναι ακριβώς η ίδια που ήταν με μια δεκαετία πριν. Οι συσκευές της Google αναβαθμίζονται γρήγορα και οι υπόλοιπες θα χρειαστούν μήνες να πάρουν την stable και μερικές δεν θα την πάρουν καν.

Από την άλλη, δεν είναι ακριβώς δίκαιο να πούμε ότι δεν έχει αλλάξει κάτι. H Google ήδη έχει κατασκευαστές και παρόχους να διαθέτουν ενημερώσεις ασφαλείας πιο γρήγορα. Και ξεκινώντας με το Android 10, μια νέα πρωτοβουλία που φέρει την ονομασία Project Mainline, σημαίνει ότι μερικές ενημερώσεις μπορούν να σταλούν απευθείας από το Google Play Store. Όλα αυτά είναι σημαντικά, αλλά τα security updates δεν απασχολούν τόσο τους χρήστες, αυτά που θέλουν είναι τα μεγάλα updates. Η κατάσταση των ενημερώσεων στο Android δεν έχει αλλάξει εδώ και μια δεκαετία και δεν πρόκειται να αλλάξει. Η Google δεν μπορεί να το φτιάξει, κανείς δεν μπορεί.

Αν δούμε προσεκτικά την έρευνα από την Counterpoint Research, την οποία είχαμε γράψει σε προηγούμενο άρθρο, εδώ στο techmaniacs.gr, θα διαπιστώσεις ότι η Nokia είναι ίσως ο καλύτερος κατασκευαστής όσον αφορά την διάθεση ενημερώσεων. Αλλά από την άλλη πλευρά, το συγκεκριμένο γράφημα, είναι το γράφημα που αποτυπώνει την αποτυχία. Έξι μήνες μετά την διάθεση, μόλις ένας κατασκευαστής κατάφερε να ενημερώσει το 50% των smartphones. Ένα χρόνο μετά τη διάθεση, μόλις τρεις κατασκευαστές κατάφεραν να σπάσουν το φράγμα του 50%. Και οι δυο μεγαλύτεροι κατασκευαστές, η Samsung και η Huawei, κατέληξαν στο 30% και 40% αντίστοιχα.

Όπως έχουμε ξαναγράψει στο παρελθόν, όλα αυτά είναι αποτέλεσμα του πως το οικοσύστημα του Android λειτουργεί. Υπάρχει η open source πλευρά του Android που διαχωρίζεται από την Google και έχει όλους τους μεγάλους παίκτες να συμμετέχουν σε αυτή. Ορισμένοι από αυτούς τους κατασκευαστές εφαρμόζουν μικρές εξατομικεύσεις που είναι εύκολο να μεταφερθούν από την μια έκδοση στην άλλη. Κάποιες φορές δεν έχει αξία για έναν κατασκευαστή να περάσει από όλη αυτήν την προσπάθεια, ιδιαίτερα σε παλαιότερα τηλέφωνα. Και επιπλέον, οι πάροχοι θέλουν να πιστοποιήσουν ότι όλες οι ενημερώσεις δεν θα επηρεάσουν το δίκτυό τους, επιβραδύνοντας και άλλο την διαδικασία. Αυτό, αποτελεί μια απλή και βασική εξήγηση γιατί οι ενημερώσεις καθυστερούν τόσο πολύ. Από την άλλη πάλι,  η Google ελέγχει το Android.

Εναποθέτει περισσότερους πόρους στην ανάπτυξή του και επιλέγει ποια χαρακτηριστικά θα βρίσκονται στην κάθε έκδοση. Ακόμη μπορεί να ελέγξει, υπό κάποια έννοια, ολόκληρο το οικοσύστημα, επειδή λειτουργεί τα Google Play Store και δημιουργεί δημοφιλείς εφαρμογές όπως τον Chrome, Gmail και άλλες παρόμoιες. Με άλλα λόγια, η Google έχει δυο μοχλούς, με τους οποίους θα μπορούσε να πιέσει για την γρήγορη διάθεση ενημερώσεων. Ο ένας είναι το Project Treble, που ξεκίνησε το 2017, σαν έναν τρόπο να αλλάξει το πως λειτουργεί το Android, με τρόπο ώστε να καταστεί πιο εύκολο για τους κατασκευαστές να δημιουργήσουν πράγματα πάνω από αυτό. Η αλήθεια είναι ότι σε κάποιο βαθμό έχει βοηθήσει, ήδη περισσότεροι κατασκευαστές συμμετέχουν σε Android betas. Αλλά το Android συνεχίζει να κινείται αργά και το Treble δεν μπορεί να κάνει μαγικά πράγματα.

Ο άλλος μοχλός, σύμφωνα με το theverge, αποτελεί η πρόκληση, ο ενθουσιασμός, η ενθάρρυνση και τα παρακάλια της Google για να διατηρηθεί το οικοσύστημα σε μια τάξη. Δυστυχώς, είναι και τα μόνα πράγματα που μπορεί να κάνει η Goole. Και αν γίνει πιο αυστηρή, θα έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα. Οι κατασκευαστές δεν θα ασχολούνται και απλά θα φορτώνουν το Android όπως κάνει η Amazon με τα Fire tablets. Αλλά και μερικοί εντός της Google τους αρέσει αυτό που γίνεται, καθώς δίνει στα Google Pixel, ισχυρό πλεονέκτημα.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Από τη στιγμή που ο περισσότερος κόσμος κάνει τη δουλειά του και με παλιότερα κινητά δεν πρόκειται να διορθωθεί αυτή η κατάσταση. Οι εκδόσεις android όλα αυτά τα χρόνια που έχουν εξαλειφθεί από το χάρτη είναι γιατί ο κόσμος αγοράζει μετά από κάποια χρόνια καινούργιο κινητό. Προσωπικά προβλέπω ότι στο μέλλον η κατάσταση μπορεί να είναι ακόμη χειρότερη με την έννοια του ότι πλέον παίρνεις ένα κινητό με δύο κατοστάρικα (ευτυχώς δηλαδή και είναι κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα θετικό) φυσικά για το χρήστη και μπορεί να το κρατήσει για 3-4 χρόνια άνετα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.