Επειδή το Android είναι open source, δίνει την ελευθερία στους κατασκευαστές, να προσαρμόσουν το λειτουργικό σύστημα σύμφωνα με τις επιθυμίες τους. Προκειμένου να διασφαλίσει όμως ένα επίπεδο συνοχής μεταξύ των Android συσκευών, η Google αξιοποιεί πλέον την σουίτα εφαρμογών Google Apps and services απαιτώντας από τους κατασκευαστές να συμμορφωθούν πλήρως με το Compatibility Definition Document (CDD). Ένας κατασκευαστής, θα πρέπει να ακολουθήσει κατά γράμμα το CDD για να περάσει το Compatibility Test Suite (CTS), ώστε να τους επιτραπεί η προ εγκατάσταση των Google apps και των υπηρεσιών της Google.

Προηγουμένως ήταν εφικτό ακόμη και για μη πιστοποιημένες συσκευές να προεγκατασταθούν τα Google apps, κάτι τέτοιο όμως φαίνεται ότι αλλάζει, αν και επιτρέπει τους χρήστες custom rom τη χρήση Gapps. Πριν από λίγες ημέρες, το XDA Developers έλαβε την πληροφορία από μια ανώνυμη πηγή εντός της βιομηχανίας. Το άτομο αυτό, που ανέφερε ότι εργαζόταν σε έναν OEM, τόνισε στην ιστοσελίδα, ότι η Google απέτρεπε σε νέο firmware να έχει πρόσβαση στα Gapps. Η αλλαγή αυτή συνέβη στις 16 Μαρτίου και επηρεάζει όλες τις εκδόσεις λογισμικού που έκαναν το ντεμπούτο τους μετά την ημερομηνία αυτή.

Από την μεριά του, ο αρθρογράφος του αρχικού άρθρου στο XDA Developers συνομίλησε με πηγή του στο χώρο ο οποίος τόνισε ότι κάτι τέτοιο επεξεργαζόταν από την Google για πάνω από ένα χρόνο, ωστόσο όμως η πηγή δεν μπόρεσε να προβεί σε αναπαραγωγή του προβλήματος στη συσκευή που είχε διαθέσιμη. Πράγματι, ένα γρήγορο search στο internet αποκαλύπτει, ότι οι χρήστες αντιμετώπισαν και παλαιότερα το συγκεκριμένο πρόβλημα, μπορούσε όμως να λυθεί, κάνοντας εκκαθάριση τα Google Play Services. Αυτό όμως που η νέα αλλαγή θα σημάνει, είναι ότι κάτι τέτοιο πλέον δεν θα λειτουργεί.

Μόλις πριν από λίγες ώρες, ένα μέλος του XDA Developers αντιμετώπισε ακριβώς αυτό το πρόβλημα. Μπορείτε να δείτε το μήνυμά που του εμφάνισε η συσκευή στην παρακάτω εικόνα. Στην ουσία, δεν επιτρεπόταν στο χρήστη να εισέλθει στον Google λογαριασμό του, καθώς η συσκευή είναι μη πιστοποιημένη. Έχετε κάποιες επιλογές εδώ.

 

Είτε μπορείτε να δείξετε το μήνυμα (όταν το αντιμετωπίσετε) στην εταιρεία από την οποία αγοράσατε τη συσκευή και να ελπίζετε να λάβετε μια πιστοποιημένη, ή αν είστε χρήστης custom ROM μπορείτε να εισάγετε το Android ID σε αυτή τη φόρμα (https://www.google.com/android/uncertified/). Ένας εύκολος τρόπος να μάθετε το ID είναι με την εντολή settings get secure android_id στο ADB shell.

Αλλά τι προσπαθεί να πετύχει η Google με αυτό το νέο μέτρο; Ίσως θέλει οι κατασκευαστές του Android να μην μπορούν να ξεπεράσουν την διαδικασία του CTS. Αντίθετα, με αυτό το μέτρο εξαναγκάζονται να ακολουθήσουν τη σωστή διαδικασία certification.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.