Μια πρόσφατη διαρροή αποκάλυψε προηγούμενες παραβιάσεις σε θέματα ιδιωτικότηττας στις υπηρεσίες της Google, που επηρέασαν την ασφάλεια των δεδομένων χρηστών. Τα περιστατικά έγιναν πριν 6 χρόνια και η εταιρία έλαβε μέτρα εκείνη την εποχή, όμως δεν αποκάλυψε το πρόβλημα.

Το 404 Media απέκτησε ένα αντίγραφο της εσωτερικής βάσης δεδομένων της Google. Αφού το ανέλυσαν, ανακάλυψαν πως  η Google συνέλεξε τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών της εφαρμογής και των προϊόντων της για μια περίοδο έξι ετών. Μεταξύ 2013 και 2018, η εταιρεία συνέλεγε και αποθήκευσε δεδομένα από εφαρμογές που κυμαίνονται από το Waze και το YouTube έως το AdWords, με τους υπαλλήλους της Google να αναφέρουν και να ταξινομούν αυτά τα περιστατικά κατά προτεραιότητα σε αυτήν τη βάση δεδομένων. Αν και ο αριθμός τον χρηστών που επηρεάστηκαν ήταν μικρός σε σχέση με τους συνολικούς χρήστες των υπηρεσιών της Google και ενώ η Google διόρθωνε γρήγορα τις παραβιάσεις μετά την ανακάλυψή τους, αρκετές πληροφορίες χρηστών εκτέθηκαν, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών.

Ορισμένες από τις αναφορές υψηλής προτεραιότητας, αφορούσαν την εγγραφή παιδικών φωνών μέσω του GBoard, την διαρροή ιδιωτικών βίντεο στο YouTube και την συλλογή πινακίδων κυκλοφορίας από το Street View. Η εταιρία αντιμετωπίζει αρκετά γρήγορα αυτά τα περιστατικά, όμως αυτό ήταν κάτι που θα έπρεπε να έχει λεχθεί δημόσια, ώστε να υπάρχει η πλήρη διαύγεια, όπως υποστηρίζει τόσο καιρό η εταιρία. Όμως, οι πληροφορίες από τις βάσεις, δείχνουν πως υπάρχουν ακόμα πολλά τρωτά σημεία στην πλατφόρμα, που δεν έχουν διορθωθεί εδώ και καιρό, κάτι που έχει συνέπεια στην ιδιωτικότητα των δεδομένων των χρηστών. Η Google έχει επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα της διαρροής δεδομένων.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι όταν συνεργάτες της Google είχαν πρόσβαση με δικαιώματα διαχειριστή στα δεδομένα των χρηστών. Μάλιστα, ένας από αυτούς, χρησιμοποίησε την πρόσβαση που είχε για να διαρρεύσει το παιχνίδι Yoshi της Nintendo, το 2017. Ο συνεργάτης είδε τα βίντεο που η Nintendo είχε ανεβάσει στο YouTube, αλλά δεν είχε δημοσιεύσει, ώστε να διαρρεύσει τα πάντα για το παιχνίδι στο reddit.

google

Οι ειδήσεις παρέχουν περισσότερη σαφήνεια σχετικά με το πώς ακριβώς ένας Redditor, ο οποίος πείραζε ειδήσεις για το νέο παιχνίδι Yoshi που κυκλοφόρησε αργότερα ως Yoshi’s Crafted World το 2019, έλαβε αρχικά τις πληροφορίες του. Ένα screenshot στην ανάρτηση του Reddit εμφανίζει μια διεύθυνση URL που ξεκινά με www.admin.youtube.com , η οποία είναι μια εταιρική σελίδα σύνδεσης της Google.

«Ο υπάλληλος της Google διέρρευσε σκόπιμα ιδιωτικές πληροφορίες της Nintendo», αναφέρει η καταχώριση στη βάση δεδομένων. Η βάση δεδομένων που αποκτήθηκε από την 404 Media περιλαμβάνει ζητήματα απορρήτου και ασφάλειας που ανέφεραν εσωτερικά οι υπάλληλοι της Google. Η Google ανέφερε σε δήλωση ότι οι αναφορές της 404 Media που επισημάνθηκαν στην εταιρεία είχαν επιλυθεί εκείνη τη στιγμή.

Σε ένα σχόλιο πρόσθεσαν «Ο φίλος μου εργάζεται στο google και μου έστειλε αυτή τη φωτογραφία. Είναι ένα βίντεο που είναι ήδη στο κανάλι της Nintendo και πρόκειται να δημοσιοποιηθεί μετά την αποκάλυψη».

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων που έλαβε το 404 Media, ένας υπάλληλος της Google ανέφερε στη συνέχεια αυτή την προφανή παραβίαση στην ίδια την Google. Περιλάμβαναν συνδέσμους προς τις αναρτήσεις του Reddit και τα σχόλια που έκανε ο χρήστης.

«Ένας υπάλληλος της Google προφανώς είχε πρόσβαση σε ιδιωτικά βίντεο στον λογαριασμό YouTube της Nintendo χθες, διαρρέοντας τις πληροφορίες στο Διαδίκτυο πολύ πριν από τη δημόσια ανακοίνωση της Nintendo E3», έγραψαν.

Συνοψίζοντας, η Google καταγράφει την δραστηριότητα αρκετών χρηστών, είτε από τις κάμερες, τα μικρόφωνα, την τοποθεσία και φυσικά τις φωτογραφίες και τα αποθηκεύει σε κάποια βάση δεδομένων. Εξωτερικοί συνεργάτες της Google έχουν πρόσβαση σε αυτή τη βάση και μπορούν να δουν τα δεδομένα των χρηστών, ενώ μπορούν να τα μεταβιβάσουν σε τρίτους. Παράλληλα, υπάρχουν ακόμα κενά ασφαλείας στις υπηρεσίες της Google, που η εταιρία δεν έχει κλείσει ακόμα, επιτρέποντας ενδεχομένων την πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων από τρίτους.

Τα πυρά εναντίον της Google έχουν ήδη ξεκινήσει και είμαστε ακόμα λίγες μέρες μετά την διαρροή των πληροφοριών σχετικά με την αναζήτηση της Google. Θα πάρει μήνες για να αναλυθούν όλα αυτά τα δεδομένα και έχουμε να δούμε ακόμα πολλά. Το σίγουρο είναι πως δεν υπάρχει η διαφάνεια που η Google ισχυρίζεται πως διαθέτει, τόσο για την αναζήτηση, όσο και για την διαχείριση των πληροφοριών των χρηστών, του τι καταγράφει από τους χρήστες και τι γίνετια με τα δεδομένα τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.