Ας ξεκινήσουμε με ένα γλωσσάρι, τα dumb phones ή “χαζά” τηλέφωνα είναι στην ουσία αυτά που λέμε feature phones και εννοούμε τα κινητά τηλέφωνα που υποστηρίζουν βασικές λειτουργίες, όπως οι κλήσεις, τα μηνύματα, άντε και κανένα απλό παιχνίδι τύπου φιδάκι. Τώρα που καταλάβαμε με τι έχουμε να κάνουμε, ας δούμε γιατί η Gen Z προσανατολίζεται προς τα dumb phones.

Παρόλο που αυτά τα τηλέφωνα έχουν γίνει όλο και πιο παρωχημένα με την πάροδο των ετών, με αποκορύφωμα στις αρχές της δεκαετίας του 2000 πριν από την άφιξη του iPhone το 2007, η Gen Z προκαλεί την αναβίωση των συσκευών αυτών στις ΗΠΑ, γιατί θέλουν να ξεκολλήσουν από τις οθόνες των smartphones τους.

Η HMD Global, η κατασκευάστρια εταιρεία των τηλεφώνων Nokia, δήλωσε ότι πούλησε δεκάδες χιλιάδες flip και slide feature phones – τα οποία περιλαμβάνουν πρόσθετες δυνατότητες όπως GPS ή αποθήκευση μουσικής – στις ΗΠΑ κάθε μήνα του 2022, παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις των συσκευών έχουν μειωθεί παγκοσμίως.

Η αυξανόμενη ζήτηση για dumb phones, ή όπως είπαμε χαζά τηλέφωνα, οφείλεται εν μέρει στα αναδυόμενα κινήματα αποσύνδεσης από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένων οργανώσεων όπως το Luddite Club, μια ομάδα που ιδρύθηκε από εφήβους (άτομα που ανήκουν στη Gen Z) της Νέας Υόρκης το 2022, οι οποίοι αντάλλαξαν τα smartphones τους με flip phones.

Η τάση έχει έκτοτε επεκταθεί σε influencers που καταγράφουν το ταξίδι τους για τη μείωση του χρόνου που περνάνε μπροστά σε μία οθόνη με τη χρήση dumb phones. Εντωμεταξύ, εταιρείες όπως η Light και η Punkt επωφελούνται από το κίνημα πουλώντας τηλέφωνα που περιορίζουν τις δυνατότητες των χρηστών, εκτός από τα μηνύματα και τις κλήσεις.

Ο συνιδρυτής της Light, Joe Hollier, δήλωσε ότι η αποστολή της εταιρείας έχει απήχηση στους νέους τα τελευταία χρόνια. “Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε με το Light phone δεν είναι να δημιουργήσουμε ένα χαζό τηλέφωνο, αλλά να δημιουργήσουμε ένα πιο τηλέφωνο με ουσιαστικό σκοπό – ένα premium, minimal τηλέφωνο – το οποίο δεν είναι εγγενώς αντι-τεχνολογικό αλλά έχει να κάνει με τη συνειδητή επιλογή του πώς και πότε να χρησιμοποιώ”, αναφέρει ο Hollier.

Η TikToker Alex Purdy χρησιμοποίησε ένα χαζό τηλέφωνο Light για ένα μήνα και μοιράστηκε την άποψη της με τους οπαδούς της. Στο βίντεο, η Purdy ανέφερε κάποια προβλήματα με τη λήψη μηνυμάτων, αλλά τελικά ενθάρρυνε τους ακολούθους της να αποκτήσουν ένα δικό τους. Είπε ότι λατρεύει το πόσο χαμηλών ερεθισμάτων είναι κατι το ότι επιτρέπει προσθήκη μουσικής, χωρίς να μπλοκάρει τον εγκέφαλο επιτρέποντας στον χρήστη να μένει συνδεδεμένος με τις σκέψεις του.

@alexpurdymusic

1 month update using @thelightphone2 #dumbphones #dumbphonecalls #socialdilemmaexperiment #socialmediadetoxchallenge #lightphone #lightphone2 #lightphonecase #socialmediadetoxdone #offlinetime

♬ original sound – Alex Purdy

Εάν ενδιαφέρεσαι να δοκιμάσεις την τύχη σου με τα dumb phones, όπως προτείνει η Gen Z, μπορείς να αγοράσεις ένα feature phone της Nokia, ή άλλης εταιρείας, από τα καταστήματα της Ελλάδας ή άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, είτε να μπεις στη σελίδα της Light και να αποκτήσει το δικό σου Light Phone II για 299 δολάρια. Να σημειώσουμε ότι λειτουργεί μόνο σε δίκτυα Cosmote και Vodafone σε 4G LTE. Το άρθρο δεν είναι προωθητικό, απλά μας έκανε εντύπωση όλο αυτό.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.