Η σειρά Huawei P series μας έχει συνηθίσει να μας προσφέρει ό,τι καλύτερο υπάρχει στο χώρο της φωτογραφίας των smartphones συσκευών, και με τα Huawei P40 δεν συμβαίνει κάτι το διαφορετικό. Η τελευταία και πιο πρόσφατη οικογένεια των flagship συσκευών της Huawei, υπόσχεται βελτιώσεις στην ποιότητα της εικόνας, στο AI processing, ενώ υπόσχεται και απλότητα του software.

Υπάρχουν τρεις συνολικά προσθήκες στη φετινή σειρά, τα Huawei P40, P40 Pro και P40 Plus. Το καθένα με διαφορετικές δυνατότητες στον τομέα της φωτογραφίας, ξεκινόντας με τρεις κάμερες στο Huawei P40 και φθάνοντας στις πέντε στο Huawei P40 Pro Plus. Αν και τα τρία smartphones μοιράζονται ορισμένα κοινά features, υπάρχουν ορισμένες αξιοσημείωτες διαφορές. Να πως το κάθε smartphone συγκρίνεται όσον αφορά τα χαρακτηριστικά της κάμερας και μόνο.

Μεγαλύτεροι και πιο φωτεινοί image sensors

Στην καρδιά του Huawei P40 smartphone βρίσκεται ένας νέος 50MP RYYB κύριος αισθητήρας. Αρχικά, διαθέτει περισσότερα megapixels από την προηγούμενη γενιά, η οποία εξοπλιζόταν με 40MP αισθητήρα. Η κάμερα, παράγει 12.5 MP pixel binned φωτογραφίες σε σύγκριση με τα 10MP των προηγούμενων χρόνων. Θα πρέπει να ενεργοποιήσεις το 50MP mode στο camera app για να δεις τις υψηλής ανάλυσης φωτογραφίες. Το RYYB sub-pixel layout κάνει αισθητή την παρουσία του. Χρησιμοποιεί κίτρινα pixels για να λάβει κατά 40% περισσότερο φως σε σχέση με τους συνήθεις RGGB αισθητήρες, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα καλύτερη λεπτομέρεια και βελτιωμένες επιδόσεις σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Αυτή τη φορά, η Huawei επεκτείνει την RYYB τεχνολογία σε ορισμένους από τους telephoto zoom lenses. Και στη θεωρία, κάτι τέτοιο βοηθά στη μείωση του θορύβου και στη βελτίωση της λεπτομέρειας, όταν κάνεις zoom σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Αλλά εκείνο το χαρακτηριστικό που πραγματικά ξεχωρίζει στο Huawei P40 είναι το μεγαλύτερο μέγεθος αισθητήρα 1/1.28-inch. Οι μεγαλύτεροι αισθητήρες, λαμβάνουν περισσότερο φως, παράγουν πιο ευκρινείς φωτογραφίες με απίστευτο dynamic range. Από την μεριά του το Huawei P30 Pro και το Samsung Galaxy S20, το καθένα προσφέρει έναν 1/1.7-inch αισθητήρα. Άλλα flagships, περιλαμβάνουν  1/2.55-inch sensors, όπως τα Galaxy Note 10 Plus, iPhone 11 pro max. Ο κοντινότερος ανταγωνιστής της Huawei όσον αφορά το μέγεθος του αισθητήρα, είναι το Samsung galaxy S20 Ultra στις 1/1.33-inches. Ωστόσο εκείνος ο αισθητήρας διαχωρίζεται σε 108 megapixels, με την Samsung να χρησιμοποιεί 9:1 pixel binning για την παραγωγή 12MP φωτογραφιών, ενώ το P40 χρησιμοποιεί 4:1 binning για 12.5MP φωτογραφίες.

10x optical zoom

Αν θεώρησες ότι η 5x optical zoom periscope camera ήταν εντυπωσιακή, τότε το Huawei P40 Pro Plus θα σε εντυπωσιάσει ακόμη περισσότερο χάρη στην 10x optical zoom camera και 240mm focal length. Το handset μπορεί να προβεί σε ακόμη μεγαλύτερο zoom, μέσω της χρήσης του Super Resolution zoom upscaling, αν και υπάρχει μια μείωση της ποιότητας, πέρα από τα 10x.

Το κλειδί για την επίτευξη ενός τέτοιου focal και optical zoom length είναι η χρήση της γνωστής periscope camera. Ένα μεγαλύτερο focal length απαραιτήτως σημαίνει μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ φακών και αισθητήρα. Κάτι τέτοιο, θα απαιτούσε ένα πολύ μεγάλο camera bump σε ένα smartphone, που είναι και ο λόγος που η Huawei στράφηκε ξανά στο periscope design.

Η Huawei πετυχαίνει το 10x zoom βελτιώνοντας την ήδη επιτυχημένη συνταγή της προηγούμενης γενιάς. Το focal length αναφέρεται στην απόσταση μεταξύ των φακών και του αισθητήρα. Η αύξηση της απόστασης αυξάνει το focal length δημιουργώντας ένα μεγαλύτερο zoom. Για να το πετύχει αυτό, η εταιρεία χρησιμοποιεί πρίσμα αντανάκλασης του φωτός για αυξήσει την απόσταση που το φως ταξιδεύει μεταξύ των  φακών και του αισθητήρα.

Επιπλέον για να διασφαλίσει, ότι το Huawei P40 Pro Plus συνεχίζει να λαμβάνει εξαιρετικές φωτογραφίες μεταξύ των ελάχιστων και μέγιστων επιπέδων zoom, το handset διαθέτει επίσης 3x telephoto lens με RYYB αισθητήρα.  Και η συσκευή πραγματοποιεί εναλλαγή μεταξύ αυτών φακών, καθώς κάνεις zoom in και out.

Octa-phase detection autofocus

Η λήψη της τέλειας φωτογραφίας, αποτελεί μια τέχνη και βοηθά ιδιαίτερα να έχεις μια εξαιρετικά γρήγορη λύση εστίασης. Η σειρά Huawei P40 εξοπλίζεται με “octa-phase” detection autofocus. Το κάθε ένα από τα 50MP στο εσωτερικό της κάμερας, χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν την κάμερα να εστιάσει. Το τελικό αποτέλεσμα, ένα πολύ πιο γρήγορο autofocus σύστημα. Μπορείς να δεις ένα παράδειγμα, για το πόσο γρήγορο είναι το auto focusing ακριβώς από κάτω.

BM3D noise reduction

Ο Kirin 990 SoC και ο ενσωματωμένος image signal processor (ISP) βρίσκονται στην καρδιά του processing των φωτογραφιών του Huawei P40. Με τεχνολογίες όπως Block-matching και 3D filtering (BM3D) noise reduction, που σχετίζονται τυπικά με τις DSLR κάμερες, πρόκειται για έναν ισχυρό αλγόριθμο μείωσης θορύβου με εξαιρετικά αποτελέσματα. Με απλά λόγια, το BM3D επιτρέπει το smooth παρόμοιων χρωμάτων για μείωση θορύβου, ενώ παράλληλα διατηρεί την λεπτομέρεια για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.

XD Fusion Engine

Το AI processing αποτελούσε ένα σημαντικό μέρος των δυο προηγούμενων Huawei smartphones, και πλέον το Huawei P40 συνεχίζει την ίδια παράδοση. Πολλές από τις τελευταίες και πιο πρόσφατες βελτιώσεις, εντάσσονται κάτω από την ομπρέλλα της XD Fusion Engine. Πρόκειται για την τρίτη γενιά AI engine της εταιρείας. Η XD Fusion Engine χρησιμοποιεί την συνδυασμένη ισχύ του Kirin 990 ISP και της Neural Processing Unit (NPU) για πλήθος αλγορίθμων βελτίωσης της ποιότητας της εικόνας.

Η Huawei χρησιμοποιεί επίσης την AI τεχνολογία της για να βελτιώσει τις φωτογραφίες σε συγκεκριμένα σενάρια. Για παράδειγμα, να βελτιώσει τα skin textures, τον φωτισμό του προσώπου για portrait φωτογραφίες καθώς και για να παρέχει το επιθυμηγτό soft bokeh blur. Επιπροσθέτως, η τεχνολογία  multi-frame Super Resolution hybrid zoom του handset αποτελεί μέρος της XD Fusion Engine, προσφέροντας πολύ καλύτερη ποιότητα σε σχέση με το σύνηθες digital zooming. Να μην αμελήσουμε να αναφέρουμε, ότι το Huawei Best Moment feature, καθίσταται εφικτό χάρη στην NPU και σου προτείνει τα τρία καλύτερα από τα 12 frames, προσφέροντάς σου φωτογραφίες που δεν έχουν το παραμικρό ψεγάδι.

Με λίγα λόγια, η Huawei για μια ακόμη φορά, λέει στον απλό χρήστη, ότι αν θέλεις ένα καλό καμεροκινητό, τότε θα πρέπει να πάρεις τα P40. Βέβαια ο τελικός κριτής είσαι εσύ, αλλά η αλήθεια είναι ότι για ακόμη μια φορά, η εταιρεία μεγαλούργησε.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.