Πριν μερικές εβδομάδες έγινε γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να αναγκάσει τις κατασκευάστριες smartphones να κάνουν πιο εύκολη την αντικατάσταση των μπαταριών στα έξυπνα τηλέφωνα.

Τώρα, η ΕΕ ανακοίνωσε ένα νέο Circular Economy Action Plan, το οποίο έχει ως στόχο οι πολίτες να έχουν το δικαίωμα να επισκευάσουν τα smartphones, τα tablet, τους υπολογιστές, και άλλες τεχνολογικές συσκευές. Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι τα επίσημα σημεία service της κάθε εταιρείας θα είναι υποχρεωμένα να έχουν ανταλλακτικά.

Tο κείμενο δεν διευκρινίζει για πόσο χρονικό διάστημα οι κατασκευάστριες θα πρέπει να έχουν διαθέσιμα ανταλλακτικά για τις ηλεκτρονικές συσκευές, ποιου είδους συσκευές θα πρέπει να ακολουθήσουν τη νομοθεσία αυτή, ή πως τα ανταλλακτικά θα αποκτούνται.

Να σημειώσουμε ότι πέρυσι τον Οκτώβριο η ΕΕ πέρασε μία αντίστοιχη νομοθεσία για τις οικιακές συσκευές αναγκάζοντας τους κατασκευαστές να έχουν διαθέσιμα ανταλλακτικά για 10 χρόνια.

Ουσιαστικά η ΕΕ θέλει οι καταναλωτές να μην πετάνε κατευθείαν τα smartphones τους επειδή δεν επισκευάζονται, ή η μπαταρία χάλασε και δεν αντικαθίσταται, είτε το software δεν υποστηρίζεται. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ως απώτερο σκοπό να μειωθούν τα απόβλητα και να ακολουθηθούν περισσότερο φιλικές προς το περιβάλλον τακτικές.

Τα εύκολα επισκευάσιμα smartphones είναι η λύση στα δύο πρώτα προβλήματα, όμως το software αποτελεί εμπόδιο. Τώρα οι κατασκευαστές αναβαθμίζουν τα smartphones τους για έως και δύο χρόνια. Οπότε, στο μέλλον ίσως αναγκαστούν να προσφέρουν ξεκλείδωτους bootloader ώστε οι χρήστες να αναβαθμίζουν μόνοι τους τα έξυπνα τηλέφωνα που έχουν στην κατοχή τους.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.