Η Apple δοκίμασε την στρατηγική της στο iPhone, πήρε τα ρίσκα της και τελικά απέδωσε. Είναι η σειρά του Mac και ιδιαίτερα των νέων MacBook Air. Για πολλούς οπαδούς του Macbook Air, το update του 2018, κατάφερε να κατευνάσει πολλές αντιδράσεις. Πιο γρήγοροι επεξεργαστές, περισσότερο αποθηκευτικό χώρο και Retina οθόνη. Υπήρχε όμως μια αλλαγή που δεν περιμέναμε.

Η προηγούμενη γενιά του MacBook Air ήταν το τελευταίο notebook της Apple που έκανε το ντεμπούτο του για κάτω από 1.000 δολάρια. Το ποσό για την κατοχή του Retina MacBook Air έχει φθάσει πλέον στα 1.199 δολάρια.  Από την άλλη πλευρά όμως, μπορείτε να υποστηρίξετε ότι κερδίζετε πολύ περισσότερα για μόλις 200 δολάρια. Το νέο Macbook Air είναι πιο λεπτό, τα bezels της οθόνης είναι πιο μικρά και η οθόνη των 13.3 ιντσών έχει μεγαλύτερη πυκνότητα pixels. Αποκτάτε καλύτερο επεξεργαστή, περισσότερη μνήμη, χωρίς να θυσιάζετε μπαταρία.

Την ίδια στιγμή αποτελεί μια εξέλιξη που έχουμε δει ξανά από την Apple και την οποία πολλοί δεν την θέλουν. Όταν η Apple παρουσίασε το iPhone X το 2017, εξόπλισε το smartphone με μια premium τιμή. 999 για το entry-level μοντέλο. Αρκετά δολάρια παραπάνω από το 2016 flagship smartphone.

Εκείνη τη χρονική στιγμή, έμοιαζε σαν ένα σημαντικό ρίσκο που είχε να λάβει η Apple. Η ερώτηση όμως που στοίχειωνε αναλυτές και την εταιρεία ήταν αν ο κόσμος θα ήθελε να καταβάλλει τετραψήφια ποσά. Πλέον γνωρίζουμε ότι η απάντηση είναι ναι και το iPhone XS και XS Max εστίασαν σε αυτή τη στρατηγική. Θέλετε ένα flagship iPhone το 2018; Θυμηθείτε, ότι θα κληθείτε να καταβάλλετε τουλάχιστον 1.000 δολάρια και πιθανόν περισσότερα από αυτά. Και η στρατηγική αυτή είχε τα ρίσκα. Οι πωλήσεις των smartphones είχαν επιβραδυνθεί και η Apple δεν μπορούσε να υπολογίζει μόνο στους νέους αγοραστές, που θα απογείωναν τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου.  Αντίθετα, εστίασε σε μια διαφορετική μετρική: Την μέση τιμή πώλησης.

Με μια μεγαλύτερη μέση τιμή πώλησης, δεν έχεις να αγχώνεσαι να πουλήσεις τόσες πολλές συσκευές. Αντίθετα, η κάθε μια πρέπει να είναι περισσότερο ακριβή. Το στοίχημα της Apple απέδωσε. Οι πωλήσεις από την παρουσίαση του iPhone X δεν είναι τόσο δραματικές όσον αφορά την αύξηση του αριθμού των πωλούμενων smartphones, αλλά η μέση τιμή πώλησης έχει αυξηθεί. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και στα Mac. Καλύτερα για την Apple να πουλά λιγότερα, αλλά πιο ακριβά MacBook Air.

Και ποια είναι η εναλλακτική στο MacBook Air όπως είναι το iPhone XR για το iPhone XS; Μα φυσικά το iPad Pro, το οποίο στηρίζεται όχι μόνο στην προώθηση του εαυτού του, σαν αντικαταστάτη του laptop για μερικούς χρήστες, αλλά ως μια καλύτερη συνολική επιλογή για πολλές πρακτικές καθημερινές χρήσεις. Και κάτι τέτοιο, φαντάζει πιο λογικό ακόμη, με το νέο Bionic chipset και με εξαιρετική υποστήριξη εφαρμογών, όπως το Adobe Photoshop. Σε γενικές γραμμές, το στοίχημα της Apple βασίζεται σε μερικά πράγματα που έχουν ιδιαίτερη σημασία και αυτά είναι:

  • Θα υπάρχουν αρκετοί που θα αναβαθμίσουν το Mac τους και αρκετοί αγοραστές iPad Pro 2018 που θα αντισταθμίσουν, τις απώλειες, από οποιονδήποτε αποθαρρυνθεί από ένα ελαφρώς πιο ακριβό Air.
  • Ακόμη και αν αυτοί οι αριθμοί δεν ισούνται με τις πωλήσεις που θα πετύχαινε ένα φθηνότερο MacBook Air/iPad Pro, η αύξηση της μέσης τιμής πώλησης, το καθιστά ως κάτι χωρίς σημασία και σχέση.
  • Τέλος, βασίζεται στο να θολώσει τις διαχωριστικές γραμμές, μεταξύ του γιατί χρειάζεστε ένα Mac και για τι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα iPad Pro.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.