To μωβ χρώμα είναι εδώ και αιώνες σύμβολο βασιλείας και πολυτέλειας, δημιουργικότητας και μυστηρίου. Σύμφωνα με την επιστήμη όμως, είναι και αποκύημα της φαντασίας μας. Αν και δεν ανήκει στα βασικά χρώματα, όπως το κόκκινο, το κίτρινο και το μπλε, είναι στην πραγματικότητα μια οπτική ψευδαίσθηση που δημιουργείται στον εγκέφαλό μας.
Αν δούμε ένα ουράνιο τόξο, θα παρατηρήσουμε τα χρώματα κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, μπλε και βιολετί, αλλά όχι το ιώδες. Αυτό γιατί το κάθε χρώμα στο ουράνιο τόξο αντιστοιχεί σε ένα μήκος κύματος του φωτός. Το ιώδες, για παράδειγμα, υπάρχει στο απώτατο άκρο του ορατού φάσματος και έχει το δικό του μήκος κύματος. Η λογική θα έλεγε πως και το μωβ έχει κάποιο μήκος κύματος, όμως η αλήθεια διαφέρει.
Παρά τα όσα πιστεύουν αρκετοί, το ιώδες και το μωβ δεν είναι το ίδιο χρώμα. Το ιώδες είναι ένα πραγματικό φασματικό χρώμα, ενώ το μωβ είναι ψεύτικο και υπάρχει μόνο σαν μείγμα του κόκκινου και του μπλε φωτός. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει καθαρό μωβ μήκος κύματος, για αυτό και δε το βλέπουμε στο ουράνιο τόξο.
Όμως τα πράγματα γίνονται όλο και πιο περίεργα. Όταν τα μάτια μας βλέπουν ταυτόχρονά μπλε και κόκκινο φως, ο εγκέφαλός μας προσπαθεί να το κατανοήσει. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει άμεση σύνδεση μήκους κύματος – το μπλε και το κόκκινο βρίσκονται σε αντίθετα άκρα του φάσματος – ο εγκέφαλός σας δημιουργεί ένα νέο χρώμα: το μωβ.
Αυτό κάνει το μωβ χρώμα ψεύτικο κατά μία έννοια. Δεν είναι μέρος του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, αλλά ένας διανοητικός συμβιβασμός μεταξύ των δύο άκρων. Οι νευροεπιστήμονες αποκαλούν το μωβ “μη φασματικό χρώμα”, που σημαίνει πως υπάρχει μόνο λόγω του τρόπου με τον οποίο ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται αντικρουόμενα δεδομένα.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο εγκέφαλός μας εκπλήσσει. Πρόσφατα μάθαμε πως το στρες στην πραγματικότητα “αναπρογραμματίζει” τον εγκέφαλό μας και μπορούμε να τον επαναφέρουμε με διάφορους τρόπους. Φυσικά δεν πρέπει να αφήσουμε και τα εντυπωσιακά πράγματα που έχουμε μάθει για το πως ο εγκέφαλός μας διατηρεί τις αναμνήσεις.
Η Huawei ετοιμάζει εκπλήξεις για τις επερχόμενες ναυαρχίδες του 2025!
Οπότε ναι, το μωβ δεν είναι ένα πραγματικό χρώμα που υπάρχει στη φύση, αλλά ένα αποκύημα της φαντασίας μας, με τον εγκέφαλό μας να προσπαθεί να κάνει τη σύνδεση μεταξύ μπλε και κόκκινου. Είναι τόσο ψεύτικο όσο οι χαρακτήρες ταινιών, που μας κάνουν να τους ερωτευόμαστε.
Μας αρέσει ή δεν μας αρέσει, όμως δεν θα είναι ποτέ πραγματικό χρώμα, όσο και αν το αναλύσουμε, τουλάχιστον για την επιστήμη. Αληθινό η ψεύτικο, εμένα πάντως μου αρέσει σαν χρώμα.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.