Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας (ΚΠΕ), σε σχετική δημοσίευση του, αναφέρει ότι ανακοινώθηκε η συγκρότηση Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) με μέλη διακεκριμένους Έλληνες επιστήμονες.

Σύμφωνα με την ανάρτηση της ΚΠΕ, ο επικεφαλής της Επιτροπής, κ. Δασκαλάκης, δήλωσε ότι έργο της θα είναι να διατυπώσει προτάσεις πολιτικής που θα αναδεικνύουν τα οφέλη της ΤΝ για την Κοινωνία, την Οικονομία, την Επιστήμη και τον Άνθρωπο. Παράλληλα, η επιτροπή θα εντοπίζει τις προκλήσεις και θα αντιμετωπίζει τους πιθανούς κινδύνους.

Το ΚΠΕ δηλώνει ότι χαίρεται που, έστω και αργά, η κυβέρνηση φαίνεται να παίρνει στα σοβαρά την τεχνολογική πρόοδο και να επενδύει στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Επιπλέον, πολύ σωστά, το ΚΠΕ θεωρεί ότι η ανάπτυξη της ΤΝ θα πρέπει να διέπεται από συγκεκριμένη στρατηγική επωφελή κυρίως για την κοινωνία και την ανθρώπινη αυτονομία και να είναι βασισμένη στον ανοιχτό κώδικα.

Παραδίδοντας μαθήματα ιστορίας, το ΚΠΕ λέει ότι δεν πρέπει να επαναληφθεί το φιάσκο της πληροφορικής, της οποίας το τρένο η Ελλάδα έχασε τη δεκαετία του ’80 και τώρα τρέχει να το προλάβει, έχοντας απολέσει δισεκατομμύρια ανθρωποώρες σε απαρχαιωμένες διαδικασίες, με όποιο οικονομικό και άλλο κόστος αυτό συνεπάγεται.

Επιπλέον, σημειώνει κάτι στο οποίο η Ελλάδα παρουσιάζεται συχνά πρωτοπόρος. Τονίζει ότι ήμασταν απροετοίμαστοι, ποιος θα το περίμενε, για τη συμμετοχή στη διαμόρφωση Ευρωπαϊκών Κανονισμών και Οδηγιών, παρόλο που η σχετική συζήτηση δεν είναι κάτι καινούργιο.

Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας θα παρακολουθεί το έργο της Επιτροπής και θα δώσει πολύ μεγάλη σημασία στην πρακτική εφαρμογή με υπηρεσίες που μπορεί να έχει η τεχνητή νοημοσύνη στο Δημόσιο. Μάλιστα, αναφέρει ως παράδειγμα τον σχεδιασμό και τη χάραξη πολιτικής, την επίλυση προβλημάτων, τη διευκόλυνση του πολίτη στη διεκπεραίωση διαδικασιών και συναλλαγών με το κράτος.

Τέλος, κάνει ξεκάθαρο ότι, σε κάθε περίπτωση, οι όποιες εφαρμογές του Δημοσίου με τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να συμμορφώνονται απόλυτα με την κείμενη νομοθεσία, εθνική και ενωσιακή, για την προστασία της ιδιωτικότητας και των δεδομένων των πολιτών από κακόβουλες χρήσεις.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.