Ο νέος υπερ-υπολογιστής ΔΑΙΔΑΛΟΣ μπαίνει στο «οπλοστάσιο» της Ελλάδας και να παίξει κομβικό ρόλο στην υποστήριξη νέων υπηρεσιών. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο υπερ-υπολογιστή της χώρας και ένας από τους ισχυρότερους στην Ευρώπη, ενώ είναι και στην λίστα των κορυφαίων 500 συστημάτων σε επιδόσεις παγκοσμίως (Τ500). Ο ΔΑΙΔΑΛΟΣ θα προσφέρει υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση του πολίτη μέσω αιτημάτων σε φυσική γλώσσα σε τομείς όπως η εξατομικευμένη ιατρική, η πυροπροστασία, ο χωροταξικός σχεδιασμός αλλά και η έξυπνη μετακίνηση, μέσω αυτόνομων οχημάτων, μεταξύ πολλών άλλων. Ο ΔΑΙΔΑΛΟΣ θα είναι έτοιμος για την λειτουργία του προς τα τέλη του 2025.

Ο ΔΑΙΔΑΛΟΣ θα είναι 120 φορές ισχυρότερος από τον υφιστάμενο υπερ-υπολογιστή της Ελλάδας, τον ARIS. Θα μπορεί να εκτελέσει 60 εκατομμύρια δισεκατομμύρια πράξεις κινητής υποδιαστολής, ανά δευτερόλεπτο, οπότε μιλάμε για ένα τρομερά δυνατό σύστημα που μπορεί να αναβαθμίσει δραματικά τις τεχνολογικές υποδομές της χώρας. Με το έργο να βρίσκεται στην τελική ευθείας, οι ανάδοχοι για την κατασκευή των υποδομών θα έχουν αναδειχθεί μέσω διαγωνισμού στις αρχές του 2025.

Η υλοποίησή του θα γίνει σε δύο βήματα. Το πρώτο περιλαμβάνει την κατασκευή του ΔΑΙΔΑΛΟΥ, με τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό να είναι η HPE και η Nova ICT σε συνεργασία με την γαλλική Eviden.

Το δεύτερο σκέλος έχει να κάνει με την διαμόρφωση του χώρου που θα φιλοξενήσει τον ΔΑΙΔΑΛΟ. Σε αυτό το κομμάτι υπάρχει μια προσφορά της Mainsys, που δραστηριοποιείται στην κατασκευή ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων, για χρήση σε αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης και άλλων τεχνολογιών αιχμής, μεταξύ των άλλων από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, το Μουσείο της Ακρόπολης, το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

ΔΑΙΔΑΛΟΣ

Η Mainsys θα συνεργαστεί με την CERS A.T.E, μια εταιρία μηχανικών και την ΕΡΓΑΤΗΚΑΤ, που παρέχει υπηρεσίες μεταφορών, για την ολοκλήρωση του χώρου που θα βρίσκεται ο ΔΑΙΔΑΛΟΣ.

Ο χώρος για τις κτηριακές εγκαταστάσεις του Δαίδαλου βρίσκεται στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, σε ένα εντυπωσιακό κτήριο εμβαδού 1.500 τ.μ.. Πρόκειται για τον Πρώην Ηλεκτρικό Σταθμό, ένα αναγνωρισμένο μνημείο σύγχρονης βιομηχανικής κληρονομιάς.

Τι θα προσφέρει το έργο;

Ο ΔΑΙΔΑΛΟΣ είναι ένα έργο κρίσιμης σημασίας για την έρευνα στην Ελλάδα και θα ανοίξει τον δρόμο για κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να δημιουργηθεί ένα κέντρο τεχνητής νοημοσύνης που θα δώσουν μεγάλη ώθηση στην τεχνολογική ανάπτυξη της χώρας. Παράλληλα, θα συμβάλει στις προσπάθειες της Ευρώπης στον νέο κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης, την εποχή που όλη η υφήλιος προσπαθεί να πάρει τα ηνία του κλάδου.

Όμως, η τεχνητή νοημοσύνη απαιτεί τεράστια υπολογιστική ισχύ και ο ΔΑΙΔΑΛΟΣ θα μπορεί να παρέχει τα εργαλεία για την ανάπτυξη εφαρμογών και εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, που χρειάζεται η χώρα, ώστε να παίξει σημαντικό ρόλο στον κλάδο.

Παράλληλα, η αρχιτεκτονική του είναι ιδανική για την εκτέλεση ετερογενών εφαρμογών, που σε συνδυασμό με την τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση θα επιτρέψει τον ανάλυση τεράστιου όγκου δεδομένων.

Που μπορεί να βοηθήσει ο ΔΑΙΔΑΛΟΣ;

Όλα τα παραπάνω ακούγονται εντυπωσιακά, όμως που θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες που προσφέρει ένα τόσο δυνατό σύστημα;

Αρχικά, ένας από τους στόχους του ΔΑΙΔΑΛΟΥ είναι στην ιατρική και την στόχευση εξατομικευμένων θεραπειών για άτομα με καρκίνο, καρδιοαγγειακές παθήσεις, Αλτσχάιμερ και άλλες γενετικές διαταραχές. Παράλληλα, θα μας επιτρέπει να κατανοήσουμε ευκολότερα τη δημιουργία και την εξέλιξη επιδημιών και ασθενειών, όπως ο COVID-19. Μέσω προσομοιώσεων, θα μπορούν να δοκιμαστούν νέα και υπάρχοντα φάρμακα για κάθε ασθένεια που μπορεί να προκύψει στο μέλλον.

Με την κλιματική αλλαγή να μας χτυπάει την πόρτα, ο ΔΑΙΔΑΛΟΣ θα μπορεί να τρέξει προσομοιώσεις για την πρόβλεψη ακραίων καιρικών φαινομένων και για τον αντίκτυπό τους σε κάθε περιοχή, προβλέποντας πλημμύρες και άλλες καταστροφές. Αυτό θα μας δώσει τα μέσα για να σωθούν ανθρώπινες ζωές, ενώ η έγκαιρη πρόβλεψη μπορεί να σώσει και περιουσίες πολιτών.

Την ίδια στιγμή, θα ωφεληθεί και η γεωργικός και κτηνοτροφικός κλάδος της χώρας, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις μας για τις γεωφυσικές διαδικασίες, παράλληλα με την καταγραφή και την παρακολούθηση των πόρων της γης. Με αυτό τον τρόπο υποστηρίζεται η βιώσιμη γεωργίας και μειώνεται το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της γεωργίας και της κοινωνίας μας.

Ένας άλλος πολύ σημαντικός κλάδος στον οποίο ο ΔΑΙΔΑΛΟΣ μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο, είναι φυσικά η ασφάλεια και η άμυνα της χώρας, για την διατήρηση της εθνικής κυριαρχίας. Εκτός από τις στρατιωτικές υλοποιήσεις που μπορεί να διαχειριστεί, θα μας προσφέρει και άμυνα στον κυβερνοχώρο και την καταπολέμηση ψηφιακών επιθέσεων, που έχουν σαν στόχο τις υποδομές ζωτικής σημασίας της χώρας.

Ο ΔΑΙΔΑΛΟΣ συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την στήριξη της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων . Για αυτό και το EuroHPC και η Ελλάδα επενδύουν στον ΔΑΙΔΑΛΟ, καθώς θα παρέχει υπηρεσίες και σε ελληνικές εταιρίες, με στόχο την ψηφιακή, βιώσιμη ανάπτυξη.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο τεχνολογικό έργο της χώρας, στα πλαίσια της ολικής αναβάθμισης των ψηφιακών συστημάτων της χώρας, κάτι που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό. Είναι τα έργα που χρειάζεται ο τόπος για να μπορέσει να είναι ανταγωνιστικός σε μια εποχή που τα πάντα έχουν γίνει ψηφιακά.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.