Το εκτελεστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημοσίευσε νομοθετική πρόταση που, αν γινόταν νόμος, θα ήταν καταστροφή για την ιδιωτική ζωή στο διαδίκτυο στην ΕΕ και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στο όνομα της καταπολέμησης των εγκλημάτων κατά των παιδιών, η Επιτροπή της ΕΕ πρότεινε νέους κανόνες που θα υποχρεώσουν ένα ευρύ φάσμα διαδικτυακών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών φιλοξενίας και ανταλλαγής μηνυμάτων, να αναζητούν και να αναφέρουν υλικό κακοποίησης παιδιών.

Τα νέα αιτήματα της Επιτροπής θα απαιτούσαν τακτική πρόσβαση σε απλό κείμενο στα προσωπικά μηνύματα των χρηστών, από email έως μηνύματα κειμένου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι ιδιωτικές εταιρείες θα επιφορτιστούν όχι μόνο με την εύρεση και τη διακοπή της διανομής γνωστών εικόνων κακοποίησης παιδιών, αλλά θα μπορούσαν επίσης να υποχρεωθούν να λάβουν μέτρα για να αποτρέψουν την αποπλάνηση ή την υποψία μελλοντικής κακοποίησης παιδιών.

Αυτό θα ήταν ένα τεράστιο νέο σύστημα επιτήρησης, γιατί θα απαιτούσε την υποδομή για λεπτομερή ανάλυση των μηνυμάτων των χρηστών. Η νέα πρόταση είναι υπερβολικά ευρεία, άνιση, και βλάπτει το απόρρητο και την ασφάλεια όλων.

Καταστρέφοντας την κρυπτογράφηση, θα μπορούσε πραγματικά να κάνει το πρόβλημα της ασφάλειας των παιδιών χειρότερο, όχι καλύτερο, για ορισμένους ανηλίκους. Οι κακοποιημένοι ανήλικοι, όπως όλοι, χρειάζονται ιδιωτικά κανάλια για να αναφέρουν τι τους συμβαίνει.

Οι απαιτήσεις σάρωσης υπόκεινται σε διασφαλίσεις, αλλά δεν είναι αρκετά ισχυρές για να αποτρέψουν τις παρεμβάσεις στο απόρρητο που θα κληθούν να αναλάβουν οι πλατφόρμες. Δυστυχώς, αυτή η νέα προσπάθεια να επιβληθεί backdoor σε κρυπτογραφημένες επικοινωνίες είναι μέρος ενός παγκόσμιου προτύπου.

Το 2018, οι Five Eyes – μία συμμαχία των υπηρεσιών πληροφοριών του Καναδά, της Νέας Ζηλανδίας, της Αυστραλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών – προειδοποίησαν ότι θα επιδιώξουν τεχνολογικά, νομοθετικά, ή άλλα μέτρα για την επίτευξη νόμιμων λύσεων πρόσβασης, εάν οι εταιρείες δεν παρείχαν οικειοθελώς πρόσβαση σε κρυπτογραφημένα μηνύματα.

Με την παρότρυνση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το Κογκρέσο των ΗΠΑ προσπάθησε να δημιουργήσει backdoors για την κρυπτογράφηση μέσω του νόμου EARN IT Act, το 2020 και ξανά νωρίτερα φέτος.

Το περασμένο φθινόπωρο, κυβερνητικές υπηρεσίες πίεσαν την Apple να προτείνει ένα σύστημα σαρωτών λογισμικού σε κάθε συσκευή, ελέγχοντας συνεχώς για εικόνες κακοποίησης παιδιών και αναφέροντας στις αρχές. Ευτυχώς, το πρόγραμμα της Apple φαίνεται να έχει εγκαταλειφθεί προς το παρόν και το EARN IT εξακολουθεί να μην είναι νόμος στις Η.Π.Α.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπερηφανεύεται για τα υψηλά πρότυπα προστασίας των δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής, όπως αποδεικνύεται από την υιοθέτηση του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων ή GDPR.

Αυτή η νέα πρόταση υποδηλώνει ότι η ΕΕ μπορεί να κατευθυνθεί προς μια δραματικά διαφορετική κατεύθυνση, εγκαταλείποντας την ιδιωτική ζωή και επιδιώκοντας αντ’ αυτού την ελεγχόμενη από το κράτος σάρωση όλων των μηνυμάτων.

Ευρωπαϊκές ομάδες της κοινωνίας των πολιτών που ασχολούνται με τις ψηφιακές ελευθερίες, συμπεριλαμβανομένων των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Δικαιωμάτων (EDRi), της Γερμανικής Εταιρείας για τα Πολιτικά Δικαιώματα, του Ολλανδικού Bits of Freedom και του epicenter.works της Αυστρίας, εξέφρασαν επίσης σοβαρές ανησυχίες για αυτήν την πρόταση.

Ευτυχώς, η άστοχη πρόταση που δημοσιεύτηκε απέχει πολύ από τον τελικό λόγο για αυτό το θέμα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να νομοθετεί από μόνη της. Δεν πιστεύουμε ότι η ΕΕ θέλει να ακυρώσει το απόρρητο και την ασφάλεια των καθημερινών ανθρώπων.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.